Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján."— Előadás másolata:

1 Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján

2 Szükséges anyagok  30 dkg finomliszt  15 dkg kristálycukor  20 dkg vaj (vagy margarin) – hűtőből előző nap kivéve  1 enyhén felvert egész tojás  egy kis csipet só  1 kg alma (kicsit savanykás fajta az igazi)  5 dkg mazsola  még 5 dkg kristálycukor  5 dkg vanília pudingpor (főzős), vagy helyette ugyanannyi étkezési keményítő  3 g őrölt fahéj

3 1. lépés Először összekeverjük a lisztet a kristálycukorral, (sütőpor nem kell!) majd beletesszük a kis darabokra tépkedett meglágyított vajat. A vajjal eldörzsöljük a lisztes keveréket, hogy durva szemcsés állagú legyen az anyag. Íme az összedörzsölt massza

4 2. lépés Hozzáadjuk a felvert egész tojás felét és egy kis csipet sót. Most így néz ki

5 3. lépés 12 3 A masszát összegyúrjuk – amint a képek sorban mutatják – eléggé ragad, de végül szépen összeáll, ahogy a 3. képen látszik. Ekkor a tálat letakarjuk és betesszük a hűtőbe.

6 4. lépés Megmossuk az almákat, nem hámozzuk meg, négyfelé vágjuk és kivágjuk a csutkáját (lásd a baloldali képet). Majd a negyed almaszeleteket keresztben vékony, (1-2 mm vastag) szeletkékre vagdossuk. Ez unalmas munka – ha odakészítünk egy nagyobb tálat a kész almaszeleteknek, meg egy tányért az almacsutkáknak és hulladékoknak, a TV előtt jobban halad.

7 5. lépés Az almaszeletekhez hozzáadjuk a mazsolát, cukrot, pudingport (vagy keményítőt) és a fahéjat, majd jól összekeverjük. A pudingpor azért kell, mert nem teszünk majd a töltelék alá morzsát – a pudingpor szívja majd fel az almák édes levét süléskor.

8 6. lépés Begyújtjuk a sütőt – kb 200 fokra állítjuk, majd jól kivajazunk egy kisebb tepsit (nem a nagy gáztepsi kell!), kis lisztet szórunk a vajas felületre és rázogatással egyenletesen szétoszlatjuk.

9 7. lépés Kivesszük a hűtőből a tésztát. Meglisztezett gyúrótáblára (vagy tiszta asztalra) tesszük és két részre vágjuk, egy nagyobb (kb 2/3) és egy kisebb (kb 1/3) részre. A kisebb darabot félretesszük, a nagyobbat pedig a tepsi méretére, vagy annál egy picit nagyobbra kinyújtjuk. A tésztát alul-felül állandóan lisztezni kell, különben odaragad.

10 8. lépés A tésztát óvatosan feltekerjük a gyúró rúdra (lisztes legyen) a tepsi fölé visszük és óvatosan széttekerve belefektetjük.

11 9. lépés A tészta széleit körül kissé lenyomkodjuk, majd az almás keveréket a tepsibe öntjük és egyenletesen eloszlatjuk.

12 10. lépés Az eddig félretett 1/3-nyi tésztadarabot is kinyújtjuk és – ahogy lehetséges, kb. 1,5 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat a tepsiben levő almára csinosan rárakjuk, kipótolva őket, ahol kell.

13 11. lépés A félretett fél adag tojásmasszával a tésztacsíkokat gondosan bekenjük (nem kell a tojásba se cukor, se só), majd a tepsit a forró sütőbe tesszük. Ez már a kisült tészta – bár ettől pirosabb is lehet, ez még nem teljesen van megsülve. Kb. 200 fokos sütési hőmérséklet esetén általában 30 – 35 perc múlva már kell figyelni.

14 Jó étvágyat!


Letölteni ppt "Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján."

Hasonló előadás


Google Hirdetések