Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok."— Előadás másolata:

1 GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok - Takarmánykiegészítők (fehérje, ásványi anyag, vitamin)

2 A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
IPARI ABRAKKEVERÉKEK Premix = előkeverék ásványi premix ha csak ásványi anyagokat tartalmaz vitamin premix ha csak vitaminokat tartalmaz egységes premix ha vitaminokat és mikroelemeket kevernek össze komplett premix egységes premix és vitaminok keveréke a supplement vagy superpremix a komplett premixhez fehérjét kevernek, (faj, kor, nem, hasznosítási irány figyelembevételével) koncentrátum premix vagy supplement gazdasági abrakkal való (2-3x-os) hígítása táp a koncentrátumhoz egyéb takarmány kiegészítőket kevernek, és ezt gazdasági abrakkal kb.10x-esre hígítják A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány

3 A tápgyártás főbb mozzanatai
Alapanyag beszerzés és tárolás Anyagmozgatás, mérés adagolás Aprítás Keverés Granulálás A TÁP LEHET lisztes (dercés) szemcsézett granulátum A granulált táp etetésének előnyei: a nyáltól nem csirizesedik a szájban nem porosít, ezért nem szennyezi az istálló levegőjét kisebb felületen érintkezik a levegővel, ezért kisebb az oxidációs veszteség tovább tartózkodik az emésztőkészülékben, jobban feltáródik és hasznosul

4 TAKARIVIÁNYKIEGÉSZÍTŐK Ásványi anyag- kiegészítők
Takarmány só, Nyalósó Szénsavas takarmánymész Foszforsavas takarmánymész Keserűsó Vaskiegészítők Mikroelem kiegészítők Vitamin kiegészítők Fehérje kiegészítők LIZIN és METIONIN NPN anyagok 1.Csak kérődző állatok takarmányaiban alkalmazható 2.A fehérjeszükséglet 70-80%-át természetes fehérjékke kell biztosítani. 3.Fokozatos rászoktatás után 100 kg élőtömegre naponta etetésenként max. 1,5 dkg számolható,mert ennél nagyobb adag mérgező 4.A takarmányban egyenletesen kell elkeverni 5.Az alaptakarmányban előnyös a melasz adása, mely elősegíti a baktériumfehérjét építőbaktériumok elszaporodását. 6.Az alaptakarmányban legyen szilázs is, mert ez elősegíti a karbamidot bontó baktériumok elszaporodását.

5 Antibiotikumos, gyógyszeres kiegészítő Aroma- és ízesítő anyagok
Zsírkiegészítők Antibiotikumos, gyógyszeres kiegészítő Aroma- és ízesítő anyagok vanilin, cukrok, mesterséges édesítőszerek Szerves savak Enzimkészítmények Hormonok: szigorúan tilos hormonokat hozamfokozóként alkalmazni Egyéb takarmány kiegészítők Színező anyagok Antioxidánsok


Letölteni ppt "GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések