Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Takarmányismeret 4. Magvak. Abraktakarmányok:magvak Általános jellemzés jelentős táplálóanyag-tartalom: koncentrált takarmányok könnyen emészthető táplálóanyagokat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Takarmányismeret 4. Magvak. Abraktakarmányok:magvak Általános jellemzés jelentős táplálóanyag-tartalom: koncentrált takarmányok könnyen emészthető táplálóanyagokat."— Előadás másolata:

1 Takarmányismeret 4. Magvak

2 Abraktakarmányok:magvak Általános jellemzés jelentős táplálóanyag-tartalom: koncentrált takarmányok könnyen emészthető táplálóanyagokat tartalmaznak kis- vagy közepes rosttartalmúak a tömegtakarmányokhoz viszonyítva drága takarmányok abrakféleségek: gabonamagvak hüvelyes magvak olajos magvak

3 Magvak Gabonamagvak: Nyersfehérje tartalmuk közepes (~10 %) Lizinben szegények Kéntartalmú aminosavakból (Met, Cys) rel. sokat tartalmaznak Energiatartalmuk nagy: forrása a keményítő, az endospermiumban található Zsírtartalmuk kicsi 2-4 % Nyersrost-tartalmuk 2-3 % Nyershamu: 1-3 %, benne sok P, K, Mg, kevés P: több, mint 50 % fitát =monogasztrikus állatokban rosszul értékesül Vitaminok: B vit. Csoport (héjban), E vit. (csírában)

4 Gabonamagvak Kukorica: termesztésének feltételei hazánkban kiválóak  Legnagyobb energiatartalmú gabonamag: keményítőben gazdag, nyerszsír-tartalma a legnagyobb a gabonamagvak között  Csíraolaj tartalma (4,5%) biológiailag értékes: sok PUFA-t tartalmazó linolsavban gazdag  A szalonna, tej zsírját lágyítja  Nyersfehérje tartalma a legkevesebb a gabonafélék között, benne kevés lizin  Opaque-gén: nagyobb lizintartalom  Nyersrost-tartalma 2-2,5%  Sárga színét a karotinoid festékek: kriptoxantin, zeaxantin adjálk  az A vitamin provitaminjai  A termék színét (bőr, tojás-sárgája) befolyásolja

5 Gabonamagvak Kukorica: Betakarítás után szárítani kell a raktározhatóság miatt (~14 % nedvesség-tartalomig) →= fuzárium- toxikózis forrólevegős szárítás: biol. érték csökken, drága Nedves kukorica etetés: időről időre előtérbe kerül

6 Gabonamagvak Árpa Takarmányárpa: őszi árpa (nagyobb termésátlag, nagyobb fehérje- tartalom, mint tavaszi árpában) Nyersfehérje, lizin tartalma nagyobb, mint kukoricáé Ízletes, az állatok szívesen fogyasztják A szalonnát, tejzsírt keményíti Nyersrost-tartalma 4-4.5% benne sok s NSP: vegyes kötésű β glükánok- monogasztrikus állatok számára antinutritív hatású Béltartalom viszkozitását növeli: ragacsos bélsár Táplálóanyagok felszívódása ↓, takarmányértékesítés romlik

7 Gabonamagvak Búza: Nyersfehérje-tartalma (~14 %) csaknem 50 %-kal nagyobb, mint a kukoricáé, lizinben szegény Ízletes takarmány Energia-tartalma nagy: forrása keményítő Nyersrost-tartalma 2-2,5 % Oldható NSP tartalom:arabino- xilán= nagy mennyiségben etetve antinutritív hatás Keményítő tartalma lisztté őrölve csirizesedik =durvára darálva Baromfival szemesen is etethető (tojótyúk, viziszárnyas)

8 Gabonamagvak Zab: Kitünő ízű, diétás hatású takarmány Nyersrost-tartalma a gabonamagvak között a legnagyobb, strukturális hatékonysága nagy NSP tartalma magas: arabino-xilánok és β glükánok = nagy mennyiségben etetve monogasztrikus állatok számára antinutritív Nyerszsír-tartalma rel. magas (5%), biológiailag értékes apaállatok etetésére kiváló („specifikus hatás”) Energia-tartalma a kukoricához képest kisebb A friss zab lovakkal etetve kólikát okozhat: biológiai érés után etetni Zabos liba

9 Gabonamagvak Rozs: Antinutritív pentozánokat tartalmaz Anyarozzsal sűrűn fertőzött=toxikus hatású Energia-tartalma kicsi Nyersfehérje és lizin tartalma, mint búzáé Keveset termesztünk

10 Gabonamagvak: anyarozs fertőzöttség mikotoxinok

11 Gabonamagvak: mikotoxinok

12 Gabinamagvak: mikotoxinok

13 Gabonamagvak Cirok: Táplálóanyag tartalma a kukoricáéhoz hasonló Tannin antinutritív hatású= kis tannin-tartalmú fajták (1 %-nál kevesebb) Szárazságtűrése nagy

14 Hüvelyesek magja Nyersfehérje-tartalmuk magas, sok esszenciális aminosavat tartalmaznak Lizinben gazdagok, rel. kevés kéntartalmú aminosavat tartalmaznak Energia-tartalmuk hasonló a gabonamagvakéhoz, Mindegyikük tartalmaz antinutritív anyagot Gazdagok foszforban, sok Ca-t is tartalmaznak Borsó Nyersfehérje-tartalma % A szalonnát, vajat keményíti, a hús színe kissé sötétebb lesz Kissé dugító hatású: %-nál ne legyen több az abrakban Mo-n jól termeszthető, ára magas

15 Hüvelyesek magja Szójabab: Sok (~35 %) nyersfehérjét tartalmaz, benne sok lizin Nyerszsír-tartalma magas % „fullfat” szója: sok PUFA→ a termék zsírját lágyítja: abrakban max %  Nyersen (kezelés nélkül) etetve antinutritív anyagokat tartalmaz: tripszininhibítor, lektinek, NSP-k= inaktiválás nedves hőkezeléssel legtöbbször extrahálás (zsírtalanítás) után nyert extr. szójadarát használjuk fel takarmányozásra Lóbab: takarmányértéke a borsóéhoz hasonló, %-ban minden állatfajjal etethető, kevés antinutritív anyagot tartalmaz

16 Hüvelyesek magja: szójabab

17 Hüvelyesek magja Csillagfürt : Mo-n a meszes homoktalajokon jól termeszthető Alkaloidjai:lupinin, lupanin, lupinidin, keserű ízűek: nemesítéssel alacsony alkaloid-tartalmú fajták-könnyen visszavadulnak (Kék-,) fehér-, sárga-virágú fajták édes változatai takarmányozhatók Sok (12-13%) nyersrostot tartalmaz: Sertés-nek előnyös lehet Baromfinak sok: elsősorban tojó állatokkal etessük = a szójafehérje 50 %-át lehet csillagfürt fehérjével helyettesíteni Felhasználását az árviszonyok határozzák meg

18 Olajmagvak Az olajipar számára termesztjük, takarmányként igen ritkán etetjük Nagy (25-40%) nyerszsír-tartalom, nagy fehérje-tartalom: kissé kevesebb lizint, több kéntartalmú aminosavat tartalmaznak Napraforgó :bfinak vedléskor jó hatású Repce: antinutritív anyagai: erukasav – ízhibát okoz mustárolaj glikozidok: ízhiba, toxikus is lehet tannin: fehérjék emészthetőségét rontja 00-s fajták: kis erukasav és kis gikozid-tartalmú fajták (Kanola repce) 000-s fajták: tanninban is szegény =fullfat repce igy takarmányként felhasználható sok PUFA: vajat,szalonnát lágyítja, tejzsír-tartalmat növeli,


Letölteni ppt "Takarmányismeret 4. Magvak. Abraktakarmányok:magvak Általános jellemzés jelentős táplálóanyag-tartalom: koncentrált takarmányok könnyen emészthető táplálóanyagokat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések