Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 12. Csoportosítsa és jellemezze a magvakat! - Általános jellemzőik - Gabonamagvak (kukorica, búza, árpa, rozs, zab) - Hüvelyesmagvak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 12. Csoportosítsa és jellemezze a magvakat! - Általános jellemzőik - Gabonamagvak (kukorica, búza, árpa, rozs, zab) - Hüvelyesmagvak."— Előadás másolata:

1 GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 12. Csoportosítsa és jellemezze a magvakat! - Általános jellemzőik - Gabonamagvak (kukorica, búza, árpa, rozs, zab) - Hüvelyesmagvak (borsó, szója) - Olajosmagvak (napraforgó, repce)

2 Magvak és termések  Főbb jellemzőik: A magvak ill. szemes termések a növények szaporodásra alkalmas, generatív részei Emészthető tápanyagokban gazdag, koncentrált takarmányok Szerves anyagaik emészthetősége meghaladja a 80%-ot Szénhidráttartalmuk jelentős része keményítő. Rosttartalmuk alacsony, főként cellulózból és pentozánokból áll. Nyersfehérjéjük nagy része valódi fehérje, melynek biológiai értéke igen eltérő. Nyerszsír-tartalmuk nagyrészt neutrális zsírokból áll.

3 Nyershamujukban sok a P, közepes a K és a Mg mennyisége Ca-ban és Na-ban szegények Maghéjukban B 12 kivételével valamennyi B-vitamin nagy mennyiségben megtalálható. A csíra E-vitaminban gazdag. Hazánk éghajlati viszonyai kedvezőek a szemestakarmányok termesztéséhez. Három nagy csoportjuk van: Gabonamagvak Hüvelyesmagvak Olajosmagvak

4  Gabonamagvak A legnagyobb mennyiségben rendelkezésre álló takarmányok. Légszáraz állapotban 6-14% fehérjét, 2-5% zsírt, 2-10% rostot, 65-70% Nmka-t (főként keményítő) tartalmaznak Fehérjéjük általában kis biológiai értékű, főleg lizinben szegény Energiatartalmuk jelentős, az endospermium keményítő és a csíra zsírtartalmának köszönhető Foszfortartalmuk jelentős része fitinfoszforsav

5 Gabonafélék szemtermésének átlagos összetétele

6  Kukorica A hazai abrakbázis mintegy 60-70%-át képezi A legnagyobb energiatartalmú, ízletes gabonamag. Energiatartalmának nagy részét a keményítő, oldható szénhidrát és a 3-4% csíraolaj alkotja. A csíraolaj linolsavban és E-vitaminban (25-40 mg/kg) gazdag jelentős mennyiségű ízanyagot tartalmaz Nyerszsírja lágyítja a szalonnát és a tejzsírt Nyersfehérje tartalma alacsony, átlagosan 8-10%, fő alkotója a zein, mely lizinben igen szegény Nyersrost tartalma mindössze 2-3% Sárgás-vörös színét a a benne található karotinoidok (kriptoxantin, zeaxantin) adják

7 Az abrakkeverékek többségében nagy százalékban (50- 60%) szerepel. Lovakkal javasolt zúzva, zabbal keverve (max. 50%) etetni 60 kg feletti sertések esetén a szalonna minőségi romlása miatt, teheneknél a tejzsír lágyítása miatt használatát korlátozni kell. A tojás sárgájának és a vágott baromfi bőrének megkívánt élénk sárga színe min. 40%-nyi kukorica etetésével érhető el A szemeken megtelepedő penészgombák (Fusarium, Aspergillus, Penicillium…) és toxinjaik, valamint az avasodás jelentősen csökkentik takarmányozási értékét

8  Árpa Takarmányozásra elsősorban az őszi vetésű (4 és 6 soros) árpa használható Kitűnő ízű és étrendi hatású takarmány, különösen sertések számára Nyersfehérje tartalma 11-12%, a kukoricáénál nagyobb biológiai értékű Nyersrost tartalma előnyös struktúrájú, kb. 4- 5%. Nyerszsír-tartalma kicsi 1,5-2,5% viszont kedvező zsírsavösszetételű, a szalonnát és a tejzsírt egyaránt keményíti Szemes állapotban etetve szúrós pelyvája a bél nyálkahártyáját irritálhatja Magas NSP tartalma miatt baromfival csak korlátozottan, a többi állatfaj abrakjában %-ban etethető

9  Búza Elsősorban a nagy terméshozamú, alacsony sikértartalmú, ún lágy búzákat használják takarmányozási célra A gabonák közül a legtöbb fehérjét (14-15%) tartalmazza, biológiai értéke főleg a kis metionin és lizin tartalomnak köszönhetően alacsony. Eenergia-tartalmát elsősorban a keményítő adja. Az árpához hasonlóan egyes fajtái NSP anyagokat tartalmaznak. A búzamag pelyvamentes, ezért rosttartalma kicsi (2-3%), a lignin aránya alacsony. Csíraolaja E-vitaminban gazdag, héjában jelentős mennyiségű B- vitamin található. Abrakkeverékekben általában 30-40%-ban szokás etetni. Liszt finomságúra darálva csirizesedést okoz.

10 Búzaőrlemények kémiai összetétele

11  Rozs Kémiai összetétele hasonló a búzáéhoz, de terméshozama kisebb Nyersfehérje-tartalma 11%, a búzához képest több benne a lizin Rosttartalma és a lignin aránya egyaránt több a búzánál Nyerszsír tartalma 1-2%. Ásványi anyag tartalma a Zn kivételével alacsony Táplálóanyagainak emészthetősége jó, azonban 12-15% feletti mennyiségben keserűvé teszi a takarmányt. Optimális mennyiségben javítja a vágott áru minőségét és a szalonna vastagságát, valamint kedvezően hat az ivari működésre. Lovakkal való etetése nem javasolt (esetleg az utóerjedés után kisebb mennyiségben)

12  Zab Kellemes ízű és jó dietetikai hatású takarmány. Nyersfehérje tartalma 10-12%, lizin, metionin és treonin tartalma is magasabb a búzáénál. A szem pelyváinak az aránya akár 20-40% is lehet, így rosttartalma magas (11-12%), a lignin aránya 3-4% is lehet. Táplálóanyagainak többségét a keményítő adja. Nyerszsír tartalma jelentős (4-5%), sok telítetlen zsírsavat (linolsav, olajsav tartalmaz), lecitin-tartalma serkenti az ivari működést. Nyálkaanyagai védik az állatok emésztőcsövének nyálkahártyáját, meggátolják, vagy késleltetik egyes toxikus anyagok felszívódását. E-vitamin tartalma jelentős, de B-vitaminokból is sokat tartalmaz. Alacsonyabb energia-koncentrációja miatt alkalmas a tenyészállatok elhízásának tenyészállatok megakadályozására. A ló legkedveltebb abraktakarmánya. Felnőtt lóval előkészítés nélkül is etethető, csikóknak javasolt roppantani.

13  Tritikálé A búza és a rozs hibridje. Gyengébb talajokon is jól termeszthető Energia-tartalma a búza és a rozs közé esik. Fehérjéjének biológiai értéke a búzáéval egyezik. A többi gabonához képest több metionint és kevesebb triptofánt tartalmaz Az abrakkeverék ízletességét 20-25%-os részarányig nem rontja Kedvező a hatása az ivari folyamatokra, elsősorban a hímek abrakkeverékében használják fel.

14  Hüvelyes magvak Magas fehérje-tartalmúak (22-43%), lizinben gazdagok, elsősorban metioninban szegények. A gabonák és a hüvelyesek aminosav garnitúrája jól kiegészíti egymást. Energiatartalmuk a gabonákéhoz hasonló (kivéve a magas zsírtartalmú magvakat). Elsősorban P-ban gazdagok, Ca tartalmuk is meghaladja a gabonákét antinutritív anyagokat tartalmaznak, hőkezeléssel inaktiválhatók Csersav- (dugító hatás), alkaloida, α-galaktozid és glükozida-tartalmuk szintén rontja az értékesülésüket.

15  Borsó A legelterjedtebb hüvelyes abrak. Nyersfehérje tartalma 25% körüli, nyersrost tartalma 5-6%, zsírtartalma 2% körüli. A vajat keményíti, a szalonna és a hús színét enyhén sötétíti. Setések és baromfifajok abrakkeverékében 15-25% is etethető. Teheneknek napi 1-1,5 kg javasolható a vajkeményítő hatása miatt.

16  Édes csillagfürt Sárga és fehérvirágú változata alkalmas takarmányozásra Mészben szegény, homokos talajon is termeszthető Nyersfehérje-tartalma 34-42%, a borsónál metioninban gazdagabb Rosttartalma 13% körüli Termesztése fellendülőben van Gondot okoz a mag alkaloida tartalma (lupinin, lupinidin) 15% körüli mennyiségben szinte valamennyi állat abrakkeverékében szerepelhet Etetésének hatására juhoknál növekedhet az ikerellések gyakorisága

17  Lóbab Neve ellenére nem bab (phaseolus), hanem vicia faj A lóbab is tartalmaz antinutritív anyagokat (vicin, kovicin, tannin), ezek arány azonban a nemesítés hatására minimálisra csökkent Legtöbbször előkészítés nélkül is etethető, javasolt mennyisége abrakkeverékekben 15-20%-ban Takarmányértéke a borsóéhoz hasonlít, metionin tartalma alacsony A modern, nemesített fajták termésátlaga eléri a 2-3 tonnát

18  Szójabab 15-20% olajat tartalmaz Fehérje-tartalma 35% körüli, lizinben kifejezetten gazdag, metioninban szegény Nyersen tripszin inhibitor tartalma miatt nem etethető Hőkezelést követően kiváló takarmány A hőkezelést tósztolással, vagy hidrotermikus eljárással (extrahálás, extrudálás) végzik Takarmányozásra extrahált dara és „full fat” formában egyaránt használatos A szójaolaj lágyítja a szalonnát és a vajat, ezért sertések és tehenek adagjában full fat formában max. 1,5-2 kg etetése javasolt

19  Egyéb hüvelyes magvak (lencse, lednek, bükköny) Hazánkban csak kis mennyiségben állnak rendelkezésre Takarmányozási célra csak kivételes esetekben használják fel ezeket Antinutritív, sőt mérgező anyagokat (hidrogén cianid) is tartalmazhatnak lencse bükköny lednek

20  Kendermag  Tökmag Kevés terem belőle, elsősorban madáreleségként használják. A toll növekedést serkenti és fényessé teszi a tollazatot Magas ára miatt takarmányozásra ritkán használják 35-37% olajában magas a linolsav aránya Fehérje tartalma 28% körüli, rosttartalma 18%

21  Olajos magvak Elsősorban az olajipar számára termesztett növények Olajtartalmuk jelentős, 30-40% Fehérje-tartalmuk 15-22%, lizinben szegény, metioninban a hüvelyesekénél gazdagabb Olajtartalmuk ellenére MFN –tartalmuk az MFE 1,5-2 szerese Takarmány Nyersfehérje, % Nyerszsír, % Napraforgó Repce Len Kender Tök

22  Napraforgó Az egyik legnagyobb területen termesztett olajnövény Takarmányozásra általában az olajgyártásra alkalmatlan magokat használják A vastag héj miatt nyersrost tartalma %, nyerszsírból 32-34%, fehérjéből 17%-ot tartalmaz. Darája gyorsan avasodik. Tenyészsüldők fejlődésére kedvező hatású Sertéssel, fiatal marhával darálva, abrakkeverékekben, baromfival (tyúkfélék, galamb) szemesen is etethető Etetése kedvező hatású a tojástermelésre és a tollasodásra

23  Lenmag Hozama 1,8-2,0t/ ha Fehérje-tartalma 20-24%, lizinben és metioninban szegény Nyerszsírjában jelentős mennyiségű linolénsav és linolsav található Jelentős mennyiségű tiamint, riboflavint és niacint tartalmaz Nyálkaanyagai miatt kitűnő étrendi hatású, etetése csökkenti a gyomor és bélgyulladás, valamint a hasmenéses tüneteket Cianoglikozida tartalma miatt célszerű forrázás után etetni A tej és tojástermelésre kedvező hatással van, a vajat és a szalonnát azonban lágyítja Tartós etetésekor a hús mellékízt kap

24  Repcemag A régebbi fajták magas erukasav-tartalma nagymértékben csökkentette a takarmány és a termék ízletességét, glikozoida-tartalma pedig mérgező hatású volt A nemesített, duplanullás fajták (Tower, Canola) erukasav- és glikozida-tartalma alacsony Olaja linol- és linolénsavban gazdag A legújabb, tripla nullás fajták tanninban is szegények Takarmányozásra extrahált és full-fat formában egyaránt használható


Letölteni ppt "GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 12. Csoportosítsa és jellemezze a magvakat! - Általános jellemzőik - Gabonamagvak (kukorica, búza, árpa, rozs, zab) - Hüvelyesmagvak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések