Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV."— Előadás másolata:

1 LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.
Összeállította: Dr. TÓTH TAMÁS egyetemi docens NYME-MÉK, Állattudományi Intézet TAKARMÁNYOZÁSTANI TANSZÉK

2 Témakörök A ló takarmányai I.

3 A lótakarmányok felosztása
Tömegtakarmányok: zöldtakarmányok, legelő, szénák, szalmák, szilázsok Gabonafélék: zab, búza, árpa, kukorica Gyökér- és gumós takarmányok: takarmányrépa, burgonya, cukorrépa Fehérjetakarmányok: pillangós növények magvai (pl. szója) extrahált darák (napraforgó-, szója- és repcedara) Melléktermékek: cukoripari melléktermékek (pl. répaszelet, melasz) malomipari melléktermékek (pl. korpa) szeszipari melléktermékek (pl. törkölyök, DDGS) Takarmánykiegészítők: MCP, takarmánymész, takarmánysó, stb. Premix (vitamin és/vagy ásványi anyagok) Keveréktakarmányok (tápok) (müzli)

4 Legelő Csikónevelésben és a vemhes kancák esetében alapvető szereppel bír Munkalovaknál, sportlovaknál nem célszerű (inkább kaszált zöldtakarmány) Kiegészítés kell (pl. zab) Kedvelt legelőfüvek: angolperje, komócsin, ebírfélék, csenkesz, taréjos cincor Kevésbé kedvelt legelőfüvek: bíborhere, tippanfélék, vöröscsenkesz, ecsetpázsit

5 Szénák Réti széna: Lucerna-, lóhere- és baltacímszéna (kedvelt)
Pázsitfűfélék (kisebb takarmányozási érték) Kedveli a kemény szénákat (pl. zabos bükköny, mohar)  nehezebb száradás Mérsékeltebb karotin-tartalom Lucernaszéna: Közepes energia- (8-9 MJ DE/kg), magasabb fehérjetartalmú (9-12% em. ny.f.) a réti szénához képest Ca-ban gazdag 30% nyersrost tartalom Réti széna: Alacsonyabb em. nyersfehérje-tartalom Kiváló étrendi hatás Magasabb nyersrost (33%) a lucernaszénához hasonlítva

6 Szalmák Alacsony táplálóanyag- és energia- koncentráció, nagy nyersrost-tartalom Árpaszalma, búzaszalma, zabszalma A legjobban a zabszalma emésztődik Búzaszalma: 40-41% nyersrost (jelentős lignin – ADL – tartalom) Alacsony Ca- és P Penészgombák  mikotoxin-tartalom

7 Tartósított takarmányok
Szilázs, szenázs 30-40% sz.a.-tartalmú kukoricaszilázs Szoktatás után beilleszthető a napi takarmányadagba  széna (rostforrás) helyettesítése A nem megfelelő minőségre fokozottan érzékenyek a lovak (biogén aminok, klosztridiumok) Pillangós szilázs és szenázs  fokozott óvatosság Megfelelő minőség: kg/nap (kukoricaszilázs)

8 Gabonamagvak A magvakat a terméshéj és a maghéj veszi körül (rost),
A maghéj alatt aleuronréteg (fehérjében és zsírban gazdag), A mag részei a csíra (olajtartalom), endospermium - tartalék tápanyag (keményítő), Esszenciális aminosavakban (LYS, MET, TRP, TRE) szegények Jelentős (12-16 MJ DE) energiatartalom Alacsonyabb nyersfehérje (9-15%) Az olaj UFA-zsírsavakban (pl. linolsav) gazdag  avasodás, peroxidképződés Ca-ban szegények, P-ban gazdagok A P fitin-kötésben van (fitát)  P-emészthetőség korlátozott

9 A fitáz hatásmechanizmusa
+ 6 H O 2 H OH FITÁZ Fitát Inozitol - O P = Ca Mg + Keményítő NH 3 CH Fehérje ásványok CH 0H 6 H PO 4 O-C-CH -Fehérje Szervetlen foszfát

10 Zab: Árpa: ad libitum etethető
Közepes energiatartalom, nagy nyersrost-tartalom (10-12%) A ló éves kora felett nem igényel roppantást, illetve zúzást Árpa: Zúzottan/roppantottan célszerű etetni (szoros kapcsolat a mag és a külső burok között) Nagyobb energiatartalom, kisebb (5-6%) rost Egyes vélemények szerint elzsírosodást okozhat, így inkább az munka- és vágólovak takarmányozásában célszerű alkalmazni Nyugtatólag hat a lovak vérmérsékletére

11 Búza: Egész szemként nehezen rágja meg a ló, durva darálás célszerű  finom őrlés emésztési zavarokat okoz A pelyhesítés kedvező (drága) Jelentős energiatartalmú, lizinben és zsírban szegény Kukorica: Nagy energiatartalom (15-16 MJ DE/kg), alacsony fehérjetartalom (LYS és TRP szegény) Sok keményítő  vastagbélben fermentáció  megnöveli az állat hőtermelését (túltakarmányozás esetén) Számos tenyésztő nem eteti, mások a zab felét-harmadát helyettesítik vele

12 Korpafélék a termés- és maghéj mellett több-kevesebb aleuronréteget is tartalmazhat (10-16 % ny.f., 8-14 % ny.r., magas foszfor-tartalom), Búzakorpa, árpakorpa, zabkorpa, kukoricakorpa, borsókorpa, Búzakorpa: Alacsonyabb energiatartalom, 12-13% em. nyersfehérje, 10-12% nyersrost Gyorsítja a passzázst Beteg, illetve frissen ellett lovaknál célszerű etetni Hashajtó hatású lehet 1,0-1,5 kg/nap A „mash” összetevője


Letölteni ppt "LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV."

Hasonló előadás


Google Hirdetések