Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV. Összeállította: Dr. TÓTH TAMÁS egyetemi docens NYME-MÉK, Állattudományi Intézet TAKARMÁNYOZÁSTANI TANSZÉK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV. Összeállította: Dr. TÓTH TAMÁS egyetemi docens NYME-MÉK, Állattudományi Intézet TAKARMÁNYOZÁSTANI TANSZÉK."— Előadás másolata:

1 LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV. Összeállította: Dr. TÓTH TAMÁS egyetemi docens NYME-MÉK, Állattudományi Intézet TAKARMÁNYOZÁSTANI TANSZÉK

2 Témakörök A ló takarmányai I.

3 A lótakarmányok felosztása Tömegtakarmányok:  zöldtakarmányok, legelő, szénák, szalmák, szilázsok Gabonafélék:  zab, búza, árpa, kukorica Gyökér- és gumós takarmányok:  takarmányrépa, burgonya, cukorrépa Fehérjetakarmányok:  pillangós növények magvai (pl. szója)  extrahált darák (napraforgó-, szója- és repcedara) Melléktermékek:  cukoripari melléktermékek (pl. répaszelet, melasz)  malomipari melléktermékek (pl. korpa)  szeszipari melléktermékek (pl. törkölyök, DDGS) Takarmánykiegészítők:  MCP, takarmánymész, takarmánysó, stb. Premix (vitamin és/vagy ásványi anyagok) Keveréktakarmányok (tápok) (müzli)

4 Legelő Csikónevelésben és a vemhes kancák esetében alapvető szereppel bír Munkalovaknál, sportlovaknál nem célszerű (inkább kaszált zöldtakarmány) Kiegészítés kell (pl. zab) Kedvelt legelőfüvek:  angolperje, komócsin, ebírfélék, csenkesz, taréjos cincor Kevésbé kedvelt legelőfüvek:  bíborhere, tippanfélék, vöröscsenkesz, ecsetpázsit

5 Szénák Lucerna-, lóhere- és baltacímszéna (kedvelt) Pázsitfűfélék (kisebb takarmányozási érték) Kedveli a kemény szénákat (pl. zabos bükköny, mohar)  nehezebb száradás Mérsékeltebb karotin-tartalom Lucernaszéna:  Közepes energia- (8-9 MJ DE/kg), magasabb fehérjetartalmú (9- 12% em. ny.f.) a réti szénához képest  Ca-ban gazdag  30% nyersrost tartalom Réti széna:  Alacsonyabb em. nyersfehérje-tartalom  Kiváló étrendi hatás  Magasabb nyersrost (33%) a lucernaszénához hasonlítva

6 Szalmák Alacsony táplálóanyag- és energia- koncentráció, nagy nyersrost-tartalom Árpaszalma, búzaszalma, zabszalma A legjobban a zabszalma emésztődik Búzaszalma:  40-41% nyersrost (jelentős lignin – ADL – tartalom)  Alacsony Ca- és P  Penészgombák  mikotoxin-tartalom

7 Tartósított takarmányok Szilázs, szenázs 30-40% sz.a.-tartalmú kukoricaszilázs Szoktatás után beilleszthető a napi takarmányadagba  széna (rostforrás) helyettesítése A nem megfelelő minőségre fokozottan érzékenyek a lovak (biogén aminok, klosztridiumok) Pillangós szilázs és szenázs  fokozott óvatosság Megfelelő minőség: kg/nap (kukoricaszilázs)

8 Gabonamagvak A magvakat a terméshéj és a maghéj veszi körül (rost), A maghéj alatt aleuronréteg (fehérjében és zsírban gazdag), A mag részei a csíra (olajtartalom), endospermium - tartalék tápanyag (keményítő), Esszenciális aminosavakban (LYS, MET, TRP, TRE) szegények Jelentős (12-16 MJ DE) energiatartalom Alacsonyabb nyersfehérje (9-15%) Az olaj UFA-zsírsavakban (pl. linolsav) gazdag  avasodás, peroxidképződés Ca-ban szegények, P-ban gazdagok A P fitin-kötésben van (fitát)  P-emészthetőség korlátozott

9 A fitáz hatásmechanizmusa

10 Zab:  ad libitum etethető  Közepes energiatartalom, nagy nyersrost- tartalom (10-12%)  A ló éves kora felett nem igényel roppantást, illetve zúzást Árpa:  Zúzottan/roppantottan célszerű etetni (szoros kapcsolat a mag és a külső burok között)  Nagyobb energiatartalom, kisebb (5-6%) rost  Egyes vélemények szerint elzsírosodást okozhat, így inkább az munka- és vágólovak takarmányozásában célszerű alkalmazni  Nyugtatólag hat a lovak vérmérsékletére

11 Búza:  Egész szemként nehezen rágja meg a ló, durva darálás célszerű  finom őrlés emésztési zavarokat okoz  A pelyhesítés kedvező (drága)  Jelentős energiatartalmú, lizinben és zsírban szegény Kukorica:  Nagy energiatartalom (15-16 MJ DE/kg), alacsony fehérjetartalom (LYS és TRP szegény)  Sok keményítő  vastagbélben fermentáció  megnöveli az állat hőtermelését (túltakarmányozás esetén)  Számos tenyésztő nem eteti, mások a zab felét- harmadát helyettesítik vele

12 Korpafélék  a termés- és maghéj mellett több-kevesebb aleuronréteget is tartalmazhat (10-16 % ny.f., 8-14 % ny.r., magas foszfor-tartalom),  Búzakorpa, árpakorpa, zabkorpa, kukoricakorpa, borsókorpa,  Búzakorpa: Alacsonyabb energiatartalom, 12-13% em. nyersfehérje, 10-12% nyersrost Gyorsítja a passzázst Beteg, illetve frissen ellett lovaknál célszerű etetni Hashajtó hatású lehet 1,0-1,5 kg/nap A „mash” összetevője


Letölteni ppt "LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV. Összeállította: Dr. TÓTH TAMÁS egyetemi docens NYME-MÉK, Állattudományi Intézet TAKARMÁNYOZÁSTANI TANSZÉK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések