Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A takarmányok rosttartalma. A rostalkotó anyagok: definíciók és kémiai meghatározás l Nyersrost (Henneberg-Stohmann, 1859) ami híg savban (H2SO4) és lúgban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A takarmányok rosttartalma. A rostalkotó anyagok: definíciók és kémiai meghatározás l Nyersrost (Henneberg-Stohmann, 1859) ami híg savban (H2SO4) és lúgban."— Előadás másolata:

1 A takarmányok rosttartalma

2 A rostalkotó anyagok: definíciók és kémiai meghatározás l Nyersrost (Henneberg-Stohmann, 1859) ami híg savban (H2SO4) és lúgban (KOH) való főzés és szűrés után oldhatatlan állapotban marad vissza l a növény támasztószövetét képező szerves anyagok összessége l ‘Élelmi’ rost (Trowell, 1976; Southgate, 1986)

3 Nyersrost l Alkotórészei: l 1. Cellulóz l 2. Hemicellulózok l 3. Növényi ragasztóanyagok,nyálkaanyagok, mézgák, pektin l 4. Inkrusztáló anyagok: lignin, kutin, szurberin, pentozánok, kovasav

4 Takarmányok csoportosítása rosttartalmuk alapján l 1./ Rostban gazdag takarmányok: l szalmák35-45 % l szénák22-35 % l zöldtakarmányok % l 2./ Közepes rosttartalmú takarmányok: l magvak 2-10 %

5 Takarmányok csoportosítása rosttartalmuk alapján l 3./ Rostban szegény takarmányok: gyökér- és gumóstakarmányok kb. 1 % l 4./ Nem tartalmaznak rostot: állati eredetű takarmányok

6 Szálastakarmányok rosttartalmának értékelése Rostfrakciók- NDF, ADF, ADL (Van Soest, 1963 és Van Soest, 1991)

7 Gabonamagvak rostalkotó anyagai Összes élelmi rost - TDF (Theander és mtsai, 1995) : 1. NSP (nem keményítő poliszacharidok: cellulóz,  -glükán, arabinoxilánok stb.) 2. lignin (Klason lignin) 3. az enzimatikus lebontásnak ellenálló keményítő Oldhatatlan élelmi rost - IDF Oldható élelmi rost - SDF

8 A rostalkotó anyagok: a sejtfal kémiai felépítése 1. Nem keményítő poliszacharidok: cellulóz (fibrilláris poliszacharid) hemicellulózok (mátrix szerkezetű poliszacharidok, ‘kötőanyag’): åpentozánok: arabinoxilánok åhexóz polimer: (1-3) (1-4)-  -D-glükán 2. Lignin : aromás alkoholok polimerje

9 A rostalkotó anyagok: a gabonamagvak felépítése A rostalkotó anyagok mennyisége függ: a héjrészek és az endospermium arányától. l Búza: toklász nélküli szemtermés l Árpa (toklászos szemtermés): (maghéj+terméshéj)+toklász l Zab (toklászos szemtermés): (maghéj+terméshéj)+toklász +30%-arányban virágpelyva és orsótag Oscarsson, 1997

10 A nyersrost emésztésélettani hatásai l 1. A nyersrost emészthetősége l Saját tápláló hatás: l bontása: bakteriális celluláz enzim l monogasztrikusok: vak- és vastagbélben l kérődzők: bendőben l Szénhidrátok lebomlása: l Cellulóz l Hemicellulóz l Pektinecetsav l Keményítőpiroszőlősavpropionsav l Szacharózvajsav l Laktóz

11 A nyersrost emésztrés-élettani hatásai 2. Saját tápláló hatás l A nyersrost emészthetőségét befolyásolja: l - a takarmány könnyen emészthető szénhidrát tartalma, l - az emésztőrendszer baktérium flórája, l - a takarmánynövények faja, fejlettségi foka, inkrusztáltsága

12 A nyersrost emésztés-élettani hatásai 3. A nyersrost hatása a többi táplálóanyag emészthetőségére 2. Sejtfalhatás 3. ‘Addícionális rost’ hatása: ‘negatív fehérje- és zsírérték’ l endogén veszteség ↑: negatív fehérjeérték l 1 g többletrost 0,2-0,8 g többlet fehérjeürítést okoz l rontja a nyersfehérje, nyerszsír, hamu látszólagos kihasználását (mikrobiális fehérjeszintézis, táplálóanyagok megkötése) 4. Viszkozitás 5. Egyéb hatások

13 A nyersrost hatása a takarmány értékesülésére 1. lnlnyersrost csökkenti a tak. koncentráltságát = →ballasztartalom növekedése lnlnöveli a takarmány teriméjét és töltőhatását lrlrontja a takarmány ízletességét lnlnöveli a jóllakottság érzését: csökkenti a gyomortartalom kiürülését lclcsökkenti az állat étvágyát lnlnöveli a béltartalom kiürülési sebességét l → = túl kevés, túl sok rost is rontja a takarmány értékesülését

14 A nyersrost hatása a takarmány értékesülésére 2. l Strukturális hatás: fellazítja a béltartalmat Legalább 50 %-a struktúrával rendelkező rost legyen: sertés: 2-5 mm-es szmha: min. 75 %-a (szecskaméret) Nyersrost hiány: bélsárpangás (obstipáció)→ MMA szindróma (koca), nyelőcsői gyomorfekély Nyersrost többlet: emészthetőség és tak. értékesülés is romlik !!!

15 A nyersrost hatása a takarmány értékesülésére 3. A monogasztrikus állatok rostellátása Sertés: nem szereti a rostot rosszul emészti kevés a tak. nyersrost-tartalma (koncentrált takarmányt igényel) Baromfi: nem, vagy alig emészti a rostot bélperisztaltika fenntartásához NEM jelentős mint energiaforrás: csak néhány % optimális a tak.-ban megemésztése sok energiát igényel

16 A monogasztrikus állatok rostellátása lOlOptimális rosttartalom a takarmányban: lMlMalac:2-3 % lHlHízósertés: 5-6 % lTlTenyészsertés:7-8 % lBlBaromfi: tyúkfaj: 2-3 %, viziszárnyas: 4-5 %

17 A kérődző állatok rostellátása l Rostos tak.: rágás, kérődzés,→ nyáltermelés: puffer-hatás 1./ A rost átalakítása a bendőben: fermentáció: E, P, V, tejsav l Ecetsav-CoA-zsírsavszintézis (energia, tejzsír) l Propionsav: tejcukor-képzés fehérjeszintézis l a./ acidózis: kevés szálas, túl sok abrak pH csökken, heveny tejsavtoxikózis, parakeratózis b./ túl sok rost: E termelés túlzott c./ ketózis: ellés után tejtermelés=energiahiány depózsír mobilizáció g/nap testtömeg csökkenés: bomlástermék: aceton, hidroxi butirát (ketonanyagok) megoldás: tömegcsökkenés mérséklése akár rost csökkenése árán is

18 A kérődző állatok rostellátása l Saját tápláló hatás jelentős l Tejelő állat bendőjében: optimális E:P=3:1 =18-22 % nyersrosttal biztosítható Min: 16%, max:27 % l Húsmarha bendőjében: optimális E:P=2:1 =12-17 % nyersrosttal biztosítható Min.:10 %, max.:18-19% l Strukturális rostigény: befolyásolja a tak. áthaladásának ütemét min. 75 %-a strukturális rost legyen!


Letölteni ppt "A takarmányok rosttartalma. A rostalkotó anyagok: definíciók és kémiai meghatározás l Nyersrost (Henneberg-Stohmann, 1859) ami híg savban (H2SO4) és lúgban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések