Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 11. Csoportosítsa és jellemezze a szénákat! - Általános jellemzőik - Réti szénák - Pillangósszénák.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 11. Csoportosítsa és jellemezze a szénákat! - Általános jellemzőik - Réti szénák - Pillangósszénák."— Előadás másolata:

1 GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 11. Csoportosítsa és jellemezze a szénákat! - Általános jellemzőik - Réti szénák - Pillangósszénák

2 Szénafélék Szárítással tartósított zöldtakarmányok A kérődzők, a ló és a nyúl alapvető takarmányai Táplálóanyagot szolgáltatnak, magas rosttartalmuk révén kedvezően befolyásolják a bendőmozgásokat és a bélperisztaltikát, rágásukkor nagy a nyálkiválasztás – pufferanyagok szekréciója, A széna etetésekor a bendőben és az utóbél szakaszokban elsősorban az ecetsav termelés növekszik – a tejzsír mennyisége nő

3 Szénafélék A jó minőségű széna még fontos karotin-, vitamin- és ásványi anyag forrás is, továbbá íz és zamatanyagokat is tartalmaz Minőségét befolyásolja a: termőhely fekvése a növények botanikai összetétele a kaszáláskori vegetációs állapot a szárítás sikere Anyaszéna: az első kaszálásból származó széna Sarjúszéna: a későbbi kaszálásokból származó Borjúszéna, csikószéna: a fiatal növényből készített finom szálú, dús levélzetű, zöld színű széna, ami fehérjében, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagabb, rosttartalma kisebb

4 Fűfélék szénái Réti széna minőségét a botanikai összetétel mellett a káros gyomok aránya is befolyásolja optimális kaszálási időpont, amikor a vezérnövény virágzik, ezt követően csökken a fehérje és a szénhidrát-tartalom, nő a rost Sziki széna illó olajokban, aromaanyagokban gazdag, vékony szálú, kis rosttartalmú széna Hegyvidéki, alpesi szénák sok fehérjét és zamatanyagot tartalmaznak, ízletesek Sík vidéki szénák nagy tömeget adnak, de nagy a rosttartalmuk, takarmányértékük gyengébb

5 Lápi széna szintén nagy tömeget adó, rostdús, érdes szárú füveket tartalmazó kevésbé ízletes takarmány Szántóföldi fűfélék szénái a réti szénánál rostban gazdagabbak, kevesebb fehérjét és aromaanyagot tartalmaznak a gyengébb minőség a kevésbé változatos botanikai összetétel következménye szudáni cirokfű széna kemény szára miatt inkább lovakkal etetik, de ha bugahányás előtt vágják, akkor a marhák is szívesen fogyasztják muharszéna kemény szárú, elsősorban a lovak takarmánya köles széna dús levélzete és puha szára miatt a szarvasmarhák is szívesen fogyasztják

6 Pillangósok szénái Jellemzőjük, hogy sikeres szárítás és betakarítás esetén fehérjében és Ca-ban gazdag, értékes takarmányok Lucernaszéna zöldbimbós állapotban kaszálva 15-17% nyersfehérjét, % rostot, mg karotint és NE D-vitamint tartalmazó dús levélzetű, kellemes illatú takarmány minőségét a levélpergés aránya alapvetően befolyásolja Vöröshere széna vastagabb szárú, gyérebb levélzetű a lucernánál, kevésbé ízletes Bíborhere széna általában durva szárú, a szár szőrözött, leginkább a lovak takarmánya Baltacim széna nagy fehérjetartalmú, jó étrendi hatású, ízletes takarmány Édes csillagfürt széna fehérjében gazdag, kérődzőkkel és lovakkal egyaránt etethető

7 Keverék zöldtakarmányok szénái Füveshere széna minőségét és fehérjetartalmát alapvetően a pillangós komponens aránya és a betakarítás időpontja határozza meg optimális a kaszálási ideje ha a fű bugahányás kezdetén van Zabosbükköny széna nehéz belőle szénát készíteni, mert a bükköny nehezen szárad, sikeres szárítás esetén azonban értékes szénaféle

8 Szénalisztek, fűlisztek Ebben a formában monogasztrikusok tápjába keverhetők Rosttartalmuk miatt felhasználhatóságuk korlátozott A karotinellátásban és bizonyos állati termékek színének kialakításában azonban fontos szerepük lehet szénalisztek hagyományos módon készített széna őrleménye előnye, hogy kisebb az etetéskor fellépő levélpergési veszteség, továbbá az őrléssel valamelyest javul a táplálóanyagok emészthetősége kérődzőkkel etetve viszont nem rendelkezik strukturális hatékonysággal növendék sertésekkel 4-6%, kifejlett sertések tápjaiba 8- 10% keverhető

9 zöldnövény lisztek a fiatalon lekaszált növényt forró levegővel megszárítják, majd megőrlik a szárítás optimális hőmérsékletének megválasztása fontos, mivel a bioaktív anyagok (fehérjék, aminosavak, vitaminok) sérülhetnek, inaktiválódhatnak a zöldliszt a szénánál több fehérjét, vitamint és karotint tartalmaz az I. osztályú lucernaliszt minőségi követelményei: max. 10% nedvesség min. 19% nyersfehérje min. 140 mg karotin max. 3% sósavban nem oldódó hamu (föld, homok) karotintartalmuk a tárolás alatt gyorsan csökkenhet, ezért a lisztekhez különféle antioxidánsokat kevernek, csökkenti a karotin lebomlását, ha a lisztet granulálják és sötét színű műanyag zsákokban tárolják etetését nyersrost és adott esetben szaponintartalma befolyásolhatja, sertések tápjaiba 5-15%, broiler és pulyka tápokba 2-4%, tojótápokba 4-6% felhasználása javasolható

10 Teljes kukorica növény liszt a viaszérés környékén történő levágást, szárítást és őrlést követően keletkező zöldliszt nagy az energiatartalma, de sok rostot is tartalmaz elsősorban pelletálva etetik, marhákkal, lovakkal, nyulakkal, esetleg vemhes kocákkal

11 A széna minőségét befolyásoló paraméterek: –botanikai összetétel: pázsitfüvek és pillangósok aránya réti szénában(opt. 20% pillangós), keserűfüvek mennyisége, mérgező gyomok jelenléte –kaszálás ideje (a növény fenológiai fázisa: nyersrost -és fehérjetartalom) –tarlómagasság (nyersrosttartalom, táplálóanyag- veszteség) –szársértő típusa (réti széna: lengőujjas szársértő, lucerna széna: gumihengeres szársértő, cél: a levélpergés minimális legyen!) –rendkezelő típusa (lucerna széna: vezérelt ujjas, univerzális rendkezelő) –rendkezelés (szőnyegrend, 40% nedvességtartalom elérésekor szűkített rend és forgatása) –időjárás

12 A széna minőségét befolyásoló paraméterek: –bálázó típusa (lucerna széna: állandó bálakamrás bálázó, cél:a levélpergés minimális legyen!; réti széna: változó bálakamrás bálázó) –tárolás módja (fedett pajta, egyedi vagy csoportos csomagolás)

13 Szénák érzékszervi bírálata Szín: lucerna esetében ideális esetben a sok levéltől zöldes szín, réti széna esetében sárgás-zöld (nem penészes- mikotoxinok!) Szag: szénaillat (nem dohos!) Tapintás: ideális esetben a sok levél miatt puha, száraz tapintás Tisztaság: szennyeződésmentes (föld, bálamadzag, fém, kő)

14 Mintavétel 1. Javasolt rutinszerű vizsgálatok és számítások: –érzékszervi bírálat, –nedvességtartalom (eredeti szárazanyag-tartalom), –nyersfehérje, nyerszsír, nyersrost, nyershamu, nitrogénmentes kivonható anyagok, –energiafüggő metabolizálható fehérje (MFE), nitrogénfüggő metabolizálható fehérje (MFN), –NEm, NEg, NEl, –Ca, P, –minősítés –karotin

15 2. Feltételezett károsító anyagok jelenlétében, illetve hiány esetében: mikotoxinok, mikroelemek, mikrobiológiai vizsgálat: összcsíra- és penészszám, nitrit- és nitrát-tartalom, 3. Egyéb tájékoztató jellegű vizsgálatok: valódi fehérje, neutrális detergens rost (NDF), savdetergens rost (ADF), savdetergens lignin (ADL),

16


Letölteni ppt "GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 11. Csoportosítsa és jellemezze a szénákat! - Általános jellemzőik - Réti szénák - Pillangósszénák."

Hasonló előadás


Google Hirdetések