Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A takarmányozás jelentősége  anyagi bázis  legfontosabb környezethatás  gazdaságosság meghatározója  Takarmány táplálóanyag  1./ Életfenntartó hányad.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A takarmányozás jelentősége  anyagi bázis  legfontosabb környezethatás  gazdaságosság meghatározója  Takarmány táplálóanyag  1./ Életfenntartó hányad."— Előadás másolata:

1 A takarmányozás jelentősége  anyagi bázis  legfontosabb környezethatás  gazdaságosság meghatározója  Takarmány táplálóanyag  1./ Életfenntartó hányad  2./ Termelő hányad  A takarmányok táplálóhatása: Mértékegység: takarmányegység Mértékegység: takarmányegység  termék alapján  kémiai összetétel alapján  a kettő kombinációja  1./ Keményítőérték (ké.)  2./ Energia

2 Takarmányok energiájának átalakulása az állatban  Bruttó energia (BE) =Tak. energiatartalma  Táplálóanyag: Égéshő:  szénhidrát 4,15 kcal -17,36 kJ/g  zsír 9,4 kcal – 39,33 kJ/g  fehérjék 5,6 kcal – 23,64 kJ/g  (az egyes táplálóanyagok eltérő C, H és O tartalmából ered)   - bélsár (Fe) energiája  Emészthető energia (DE) (Digestible energy)  Emészthető energia (DE) (Digestible energy)   - bélgázok (Ge) - vizelet (Ue) energiája  Metabolizálható energia (ME) (Hasznosítható energia)(Élettani haszonérték)   - termikus energia (He)  Nettó energia (NE) (ökonómiai haszonérték)   - hőtermelés  Életfenntartásra (NEm)  Termelésre: tejtermelés = (NEl) tömeggyarapodás= (NEg) stb. tejtermelés = (NEl) tömeggyarapodás= (NEg) stb.

3 ENERGIA VESZTESÉGEK SzarvasmarhaSertés Bruttó energia100 % 100 % Bruttó energia100 % 100 % - bélsár en.30 % 22 % - bélsár en.30 % 22 % Emészthető en.70 % 78 % - vizelet + gázok - vizelet + gázok % 4 % % 4 % Metabolizálható energia 56 % 74 % - hőveszteség 25 % 22 % Nettó energia 31 % 52 %

4 A takarmányok energiaértékének kifejezése a különböző állatfajok esetében  Kérődzők: NE (NEm, NEl, NEg) - az anyagforgalom során változó mennyiségű termikus energia keletkezik (szálas-abrak)  Sertés: DE (DEs) - azonos karakterű, koncentrált takarmányozás - a termikus energia átlag-adattal kifejezhető Baromfi: ME (AME, AMEn, TMEn) - egységes karakterű, koncentrált tak. - egységes karakterű, koncentrált tak. - ürülék: bélsár + vizelet - ürülék: bélsár + vizelet  Ló, nyúl: DE

5 A takarmányok értékelésének szempontjai  1. Táplálóérték: -koncentráció - terime  2. Táplálóanyag tartalom: táplálóanyag milyensége, mennyisége  3. Tak. étrendi (diétás) hatása:  - dugító hatás  - laxáns hatás  - felfúvó hatás: habos erjedéses felfúvódás szabad gáz okozta felfúvódás  - laktató hatás  - töltő hatás  - hűtő-, hevítő hatás  4. Tak. higiéniai állapota 5. Izletesség  6. Specifikus hatás

6 A takarmányok értékelésének szempontjai 2.  7. Eltarthatóság  8. Szállíthatóság  9. Előkészítés szükségessége  10. Jellegzetes íz-, zamatanyagok  11. Takarmány ára


Letölteni ppt "A takarmányozás jelentősége  anyagi bázis  legfontosabb környezethatás  gazdaságosság meghatározója  Takarmány táplálóanyag  1./ Életfenntartó hányad."

Hasonló előadás


Google Hirdetések