Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

VADTAKARMÁNYOZÁS Tóth Tamás 1 – Beke Károly 1 – Marosán Miklós 2 NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR 1 ÁLLATTUDOMÁNYI.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "VADTAKARMÁNYOZÁS Tóth Tamás 1 – Beke Károly 1 – Marosán Miklós 2 NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR 1 ÁLLATTUDOMÁNYI."— Előadás másolata:

1 VADTAKARMÁNYOZÁS Tóth Tamás 1 – Beke Károly 1 – Marosán Miklós 2 NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR 1 ÁLLATTUDOMÁNYI INTÉZET, TAKARMÁNYOZÁSTANI TANSZÉK 2 KÖRNYEZETTUDOMÁNYI INTÉZET, ÁLATTANI TANSZÉK

2 A vadfajok emésztési sajátosságai

3 Kérődző vadfajok emésztési sajátosságai zNem áll rendelkezésre pontos vizsgálati adat  a háziállatokból indulunk ki. zKérődző vadfajok: őz, gímszarvas, dám, muflon zNagy mennyiségű, rost dús takarmány felvétele és emésztése zOptimális bendő pH: 6,4-7,6 (nyál, illózsírsavak szerepe) zSzénhidrátok  propionsav, ecetsav, tejsav (bypass keményítő) zFehérje  kb % UDP, kb % RDP OLTÓGYOMOR Összetett gyomor sematikus ábrázolása BENDŐ LEVELES RECÉS OLTÓ Újszülött kérődzőgyomor BENDŐ

4 Mikroorganizmusok a kérődző vadfajok bendőjében MegnevezésŐzDámszarvasMuflon Protozoa szám 62×10 5 /ml ×10 5 /ml ×10 5 /ml Baktérium szám 1,5-4,5 ×10 10 /g 0,5-3,1 ×10 10 /g 1,1-2,4 ×10 10 /g

5 A vaddisznó emésztésének sajátosságai zMindenevő (omnivora)  egyesíti a kérődző és nem kérődző állatfajok emésztésének főbb jellemzőit zMalacok  anyatej emésztése zSzénhidrátok (energiaforrás), nyersrost (remesebélben) zFehérje (polipeptid, peptid, aminosavak), fehérjebontás (gyomor, vékonybél, vastagbél  utóbbi már nem hasznosul)

6 A nyúl emésztési sajátosságai zEgyüregű, összetett gyomor zA vékonybél befogadóképessége viszonylag kicsi zVastagbélben illó zsírsavak (energiaellátás), B-csoportbeli vitaminok termelése zLágybélsár fogyasztása (cékotrófia, ill. cökotrófia) zVakbél (caecum) szóból zKoprofágiától el kell különíteni (pl. patkány) zA lágy bélsár a szőlőfürthöz hasonló, kis bélsárbogyókból áll zA mikrobafehérjék hozzájárulnak a nyúl aminosav szükségletéhez zB-csoportbeli vitaminok, K-vitamin, ásványi anyagok (foszfor, nátrium, kálium, mikroelemek) – kevesebbet igényel

7 A szárnyasvadfajok emésztésének sajátosságai zSzárnyasvadfajok: fácán, fogoly, vadréce, vadlúd zEgyszerűbb felépítésű emésztőrendszer zAz íz- és szagérzékelés alacsony mértékű, ugyanakkor a takarmány színének és formájának nagy jelentősége van zSzáj, begy (takarmány tárolása és felaprítása), mirigyesgyomor (pepszin-sósav termelés), zúzógyomor (a takarmány apró darabokra őrlődik), vékonybél (hasonló működés, mint az emlősöknél), vakbél (bakteriális emésztés, elülső részből felszívódás, cellulózemésztés)

8 Energiaforgalom, energiaértékelés

9 A takarmányok energiájának átalakulása a vad szervezetében Takarmányok BRUTTÓ ENERGIÁJA (BE, GE) (égéshő) bélsár energia EMÉSZTHETŐ ENERGIA (DE) vizelet energia metán energiaMETABOLIZÁLHATÓ ENERGIA (ME) NETTÓ ENERGIA (NE) termikus energia életfenntartó energia termelésre fordítható energia A vad összes hőtermelése

10 Energia mérésére szolgáló egységek zJOUL z1 cal=4,184 J z1 J= 0,239 cal z1 kJ= 1000 J z1 MJ= 1000 KJ

11 Az energia mérése a különböző állatfajoknál zNYÚL, SERTÉS: DE (emészthető energia) zBAROMFI: ME (metabolizálható energia) zKÉRŐDZŐ: NE (nettó energia)  NE m, NE g Takarmány NEm (MJ/kg sz.a.) NEg (MJ/kg sz.a.) Nyersfehérje (g/kg sz.a.) szálas (réti széna, gyenge)4,612,28115 szemes (kukorica)9,156,30103 lédús (takarmányrépa)7,936,26101 táp (marhatáp)6,804,5015


Letölteni ppt "VADTAKARMÁNYOZÁS Tóth Tamás 1 – Beke Károly 1 – Marosán Miklós 2 NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR 1 ÁLLATTUDOMÁNYI."

Hasonló előadás


Google Hirdetések