Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

HAGYOMÁNYOS MAGYAR ÉTELEK Készítette:Balog Fruzsina.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "HAGYOMÁNYOS MAGYAR ÉTELEK Készítette:Balog Fruzsina."— Előadás másolata:

1 HAGYOMÁNYOS MAGYAR ÉTELEK Készítette:Balog Fruzsina

2 A MAGYAR GASZTRONÓMIA  A magyar gasztronómia a magyar kultúra egyik kiemelkedő különlegessége, jellegzetességét a többféle alapanyag, a jellegzetes fűszerezés és sajátos konyhatechnológiai műveletek együttes hatása alakította ki, még ha nem is tartozik a legegészségesebbek közé.  A legismertebb magyar nemzeti ételek a gulyás, halászlé, töltött káposzta, paprikás csirke, paprikás krumpli, bableves, túrós csusza.

3 A HAGYOMÁNYOS MAGYAR KONYHA JELLEMZŐI  a sertészsír vagy étkezési olaj, a vöröshagyma és a fűszerpaprika együttes használata  a sertéshús és sertészsír domináns alkalmazása (az utóbbi helyett ma inkább étolaj)  a tej, túró, de különösen a tejföl nagymértékű felhasználása  sajátos ételkészítési módok (pörköltalap készítés, pirítva párolás, rántással sűrítés, ami magyar találmány)  pácok és sajátos fűszerezési eljárások  magas szénhidráttartalmú köretek és főzelékek fogyasztása

4 GULYÁS  elterjedése az alföldi pásztorélethez kapcsolt  közeli rokonaival a pörkölttel és a paprikással szinte az egyedüli parasztételek, amelyek a 19. században a polgári és nemesi konyhákban is teljes mértékben létjogosultságot szereztek  a gulyás külföldön is az egyik legnépszerűbb magyar eredetű étel  sok országban ismert Gulasch vagy Goulash néven  a gulyás hírnevét az utóbbi időben elhomályosította a gulyásleves,mely- nek elkészítési módja egészen más

5 HALÁSZLÉ  a magyar néprajzi irodalom szerint a halászlé azonos a hosszú lére eresztett halpaprikással  a 19. századtól különféle készítési hagyományok alakultak ki a Tisza mellett, a Duna mindkét oldalán és a Balatonnál  a magyar halászlevet csak pontyból érdemes elkészíteni  a halászlé főzését akkor kell befejezni, ha a hüvelyk-, és mutatóujj összeragad az étel gőzében

6 TÖLTÖTT KÁPOSZTA  a töltött káposzta vagy alföldi nevén szárma a magyar konyha egyik jellegzetes téli étele  több napon át fogyasztható, közben javul a minősége  a 18. században terjedt el Magyarországon  elődje a magyar konyhában a káposztás hús volt  Délkelet-Magyarországon szárma a neve, az Alföldön pedig takart  fogyasztják Romániában, Er- délyben, Svédországban, Buko- vinában és Moldvában is

7 PAPRIKÁS CSIRKE  a paprikásfélék közé tartozó nemzeti étel  a magyar konyha mintegy kétszáz éves múltra visszatekintő jellegzetes képviselője  a legnépszerűbb magyar ételek egyike, hungarikum, mert megvan benne minden, ami a magyar konyhát jellemzi

8 TÚRÓS CSUSZA  a túrós csusza hagyományos magyar étel  egyes vidékeken kaporral megszórva szeretik  nem tévesztendő össze a túrós tésztával, amely hasonló módon készül, de kevesebb zsiradékkal, hosszú metélt tésztával és általában édesen, (porcukorral megszórva) tálalják.  a túrós csusza adható főételként, az étkezés végén desszertként, vagy köretként is

9 BABLEVES  sokak egyik kedvence a bableves, pontosabban a magyar- os verzió, pedig számtalan nemzet- közi módon lehet elkészíteni  különösen népszerű Olaszországban és Spanyolországban  érdekesebbé tehetjük a levest, ha három különböző babokat alkalmazunk - ez lehet fehér, fekete, barna, karós- vagy futóbab, vesebab, gyöngybab, vajbab, géberbab, vörösbab, békaháti bab, cseresznyebab stb.

10 PAPRIKÁS KRUMPLI  a hagyományos magyar ételek közül az egyik legnépszerűbb a paprikás krumpli, hiszen elkészítése egyszerű és olcsó  ha valaki még kiadósabbá szeretné tenni, a virslivel/lecsókolbásszal egyidejűleg szaggathat bele csipetkét  nyáron bográcsban is lehet főzni

11 A FŰSZERPAPRIKA HASZNÁLATA A fűszerpaprikát a régi magyar konyhákon nem ismerték, használata csak lassan terjedt el. Először az alföldi parasztok ismer- ték fel, hogy a sertészsírban pirított vöröshagymához adva optimálisan oldódnak ki a fűszerpaprika-őrlemény íz- és színanyagai. Ez az úgynevezett pörköltalap, amit magyaros ételek jelentős részének készítésénél máig alkalmaznak. A pörköltalappal készített ételeknek (pörkölt- és paprikásfélék) a sajátos készítési technológia, a rövid lén történő párolás és a többszöri zsírjára pirítás adja a jellegzetes ízt és magas élvezeti értéket.

12 HÍRES SZAKÁCSOK  Urbán Tibor(Olimpiai Bajnok, Világ- bajnok, Európa bajnok Mesterszakács)  Kocsonya Kálmán(az év gasztronómusa 2008)  Benke László  Venesz József, Oscar - díjas


Letölteni ppt "HAGYOMÁNYOS MAGYAR ÉTELEK Készítette:Balog Fruzsina."

Hasonló előadás


Google Hirdetések