Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

HAGYOMÁNYOS MAGYAR ÉTELEK

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "HAGYOMÁNYOS MAGYAR ÉTELEK"— Előadás másolata:

1 HAGYOMÁNYOS MAGYAR ÉTELEK
Készítette:Balog Fruzsina

2 A MAGYAR GASZTRONÓMIA A magyar gasztronómia a magyar kultúra egyik kiemelkedő különlegessége, jellegzetességét a többféle alapanyag, a jellegzetes fűszerezés és sajátos konyhatechnológiai műveletek együttes hatása alakította ki, még ha nem is tartozik a legegészségesebbek közé. A legismertebb magyar nemzeti ételek a gulyás, halászlé, töltött káposzta, paprikás csirke, paprikás krumpli, bableves, túrós csusza.

3 A HAGYOMÁNYOS MAGYAR KONYHA JELLEMZŐI
a sertészsír vagy étkezési olaj, a vöröshagyma és a fűszerpaprika együttes használata a sertéshús és sertészsír domináns alkalmazása (az utóbbi helyett ma inkább étolaj) a tej, túró, de különösen a tejföl nagymértékű felhasználása sajátos ételkészítési módok (pörköltalap készítés, pirítva párolás, rántással sűrítés, ami magyar találmány) pácok és sajátos fűszerezési eljárások magas szénhidráttartalmú köretek és főzelékek fogyasztása

4 GULYÁS elterjedése az alföldi pásztorélethez kapcsolt
közeli rokonaival a pörkölttel és a paprikással szinte az egyedüli parasztételek, amelyek a 19. században a polgári és nemesi konyhákban is teljes mértékben létjogosultságot szereztek a gulyás külföldön is az egyik legnépszerűbb magyar eredetű étel sok országban ismert Gulasch vagy Goulash néven a gulyás hírnevét az utóbbi időben elhomályosította a gulyásleves,mely- nek elkészítési módja egészen más

5 HALÁSZLÉ a magyar néprajzi irodalom szerint a halászlé azonos a hosszú lére eresztett halpaprikással a 19. századtól különféle készítési hagyományok alakultak ki a Tisza mellett, a Duna mindkét oldalán és a Balatonnál a magyar halászlevet csak pontyból érdemes elkészíteni a halászlé főzését akkor kell befejezni, ha a hüvelyk-, és mutatóujj összeragad az étel gőzében

6 TÖLTÖTT KÁPOSZTA a töltött káposzta vagy alföldi nevén szárma a magyar konyha egyik jellegzetes téli étele több napon át fogyasztható, közben javul a minősége a 18. században terjedt el Magyarországon elődje a magyar konyhában a káposztás hús volt Délkelet-Magyarországon szárma a neve, az Alföldön pedig takart fogyasztják Romániában, Er- délyben, Svédországban, Buko- vinában és Moldvában is

7 PAPRIKÁS CSIRKE a paprikásfélék közé tartozó nemzeti étel
a magyar konyha mintegy kétszáz éves múltra visszatekintő jellegzetes képviselője a legnépszerűbb magyar ételek egyike, hungarikum, mert megvan benne minden, ami a magyar konyhát jellemzi

8 TÚRÓS CSUSZA a túrós csusza hagyományos magyar étel
egyes vidékeken kaporral megszórva szeretik nem tévesztendő össze a túrós tésztával, amely hasonló módon készül, de kevesebb zsiradékkal, hosszú metélt tésztával és általában édesen, (porcukorral megszórva) tálalják. a túrós csusza adható főételként, az étkezés végén desszertként, vagy köretként is

9 BABLEVES sokak egyik kedvence a bableves, pontosabban a magyar-
os verzió, pedig számtalan nemzet- közi módon lehet elkészíteni különösen népszerű Olaszországban és Spanyolországban érdekesebbé tehetjük a levest, ha három különböző babokat alkalmazunk -  ez lehet fehér, fekete, barna, karós- vagy futóbab, vesebab, gyöngybab, vajbab, géberbab, vörösbab, békaháti bab, cseresznyebab stb.

10 PAPRIKÁS KRUMPLI a hagyományos magyar ételek közül az egyik legnépszerűbb a paprikás krumpli, hiszen elkészítése egyszerű és olcsó ha valaki még kiadósabbá szeretné tenni, a virslivel/lecsókolbásszal egyidejűleg szaggathat bele csipetkét nyáron bográcsban is lehet főzni

11 A FŰSZERPAPRIKA HASZNÁLATA
A fűszerpaprikát a régi magyar konyhákon nem ismerték, használata csak lassan terjedt el. Először az alföldi parasztok ismer- ték fel, hogy a sertészsírban pirított vöröshagymához adva optimálisan oldódnak ki a fűszerpaprika-őrlemény íz- és színanyagai. Ez az úgynevezett pörköltalap, amit magyaros ételek jelentős részének készítésénél máig alkalmaznak. A pörköltalappal készített ételeknek (pörkölt- és paprikásfélék) a sajátos készítési technológia, a rövid lén történő párolás és a többszöri zsírjára pirítás adja a jellegzetes ízt és magas élvezeti értéket.

12 HÍRES SZAKÁCSOK Urbán Tibor(Olimpiai Bajnok, Világ-
bajnok, Európa bajnok Mesterszakács) Kocsonya Kálmán(az év gasztronómusa 2008) Benke László Venesz József, Oscar - díjas


Letölteni ppt "HAGYOMÁNYOS MAGYAR ÉTELEK"

Hasonló előadás


Google Hirdetések