Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kisded táplálás irányelvei Milumil Tudományos Szimpózium 2013. Május 09. Maradáné Veréb Vanda.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kisded táplálás irányelvei Milumil Tudományos Szimpózium 2013. Május 09. Maradáné Veréb Vanda."— Előadás másolata:

1 Kisded táplálás irányelvei Milumil Tudományos Szimpózium Május 09. Maradáné Veréb Vanda

2 Kisdedkor Erőteljes testi növekedés időszaka Testhossz, testtömeg %-kal nő Kisded testi szövetei 50 %-kal bővülnek Zsigeri szervek tömege is jelentősen gyarapszik Központi idegrendszer további jelentős differenciálódásának időszaka Gyomor – bélrendszer érett

3 Kisdedkor Szülő meghatározó tényező Táplálás – táplálkozás Tejalapú táplálék domináló szerepe csökken Felnőtt étrendhez hasonló alapanyagaiban, DE eltér az elkészítés és a fűszerezés

4 Táplálás általános szabályai Változatos alapanyag használat Minőségi, természetes alapanyag Megfelelő mennyiség, adag Rendszeres napi étkezés Mérsékletesség Fokozatosság Példamutatás

5 Energiaigény Élettani folyamatok - alapanyagcsere és a fizikai aktivitás és a növekedés kcal/ttkg/nap Befolyásoló tényezője a fizikai aktivitás Energiaigény FelnőttKisded kcal/nap kcal/nap

6 Folyadékszükséglet Tápanyagszükséglet biztosításán belül elsődleges a vízigény kielégítése Folyadék igényt befolyásoló tényezők: – életkor – környezeti- és testhőmérséklet – fizika aktivitás – táplálék ásványi anyag tartalma – érzelmi- és fizikai stressz – betegség, gyógyszerek – műtéti trauma, sérülés Folyadékszükséglet FelnőttKisded ml/ttkg/nap ml/ttkg/nap

7 Fehérjeigény Csecsemőkorhoz képest csökken, de felnőttkori szükségletet jelentősen meghaladja Jelentős a növekedéshez szükséges fehérje igény Magas fehérjebevitel – túlsúly, terheli a vese működését A tehéntejnek magas a fehérje tartalma Fehérjeigény FelnőttKisded 0,8 gr/ttkg/nap1,2 gr/ttkg/nap

8 Szénhidrátok Legkönnyebben emészthető energiaszolgáltató tápanyagok Kalória bevitel fő forrása kisded táplálásában Szemlencsének és a központi idegrendszernek az egyetlen energiaforrása Szénhidrát tartalmú élelmiszerek: – gabona ipari termékek – liszt. kenyér, tészta, magvak, gabonapelyhek – zöldség (burgonya, kukorica, borsó) – gyümölcsök – tej, tejtermékek – finomított cukrok, szirupok (fehércukor, barnacukor, méz) Összetett szénhidrát bevitele javasolt - glükóz molekulára bomlik Az egyszerű finomított cukrok bevitele a szervezetre ártalmas Szénhidrátokkal rokon kémiai struktúrájú diétás rostok, 5-10gr Szénhidrát szükséglet FelnőttKisded 5000 mg/ttkg/nap130 mg/ nap

9 Zsírok A zsírok táplálkozásban betöltött szerepe fokozatosan csökken Az energia bevitel % Telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak tekintetében is a %-os a javaslat Koleszterin bevitelre a napi 200mg alatt Transzzsírsavak bevitelére, hogy a napi energia bevitel 2 %-ában maximalizálják Esszenciális zsírsavak fontos biológiai hatásúak N-6 forrása a legtöbb növényi olaj, az n-3 forrása a tengeri eredetű élelmiszerek és a repceolaj

10 Ásványi anyagok Testtömegükhöz képest jelentősen meghaladja a felnőttkori igényt Magas a Ca szükségletük, 500 mg/nap Csontok növekedéséhez is nélkülözhetetlen Savanyított tejtermékekben a savóval kicsapódik a kálcium és a foszfor tartalmának nagy része Ásványi anyag szükséglet (mg) KisdedFelnőtt Nátrium Klór Kálium Kalcium Foszfor Magnézium

11 Nyomelemek 0,01 %-nál kisebb arányban alkotói szervezetünknek, nélkülözhetetlenek Vas szükséglet a testtömeghez viszonyítva háromszor nagyobb, a felnőtt igényhez képest Pszichomotoros, kognitív funkciók fejlődéséhez nélkülözhetetlen Vashiány tünetei Vashiány - tehéntejfogyasztás

12 Nyomelemek Napi szükségletKisdedFelnőtt Vas7 mg14 mg Jód90 µg150 µg Cink3 mg10 mg Réz340 µg1000 µg Króm11 µg40 µg Szelén20 µg55 µg Molibdén17 µg50 µg Mangán1,2 mg2 mg Fluor0,7 mg3,5 mg Felnőttek számára ajánlott napi vitamin és ásványi anyag beviteli referencia érték (RDA) Magyar Élelmiszer könyv /496.sz előírása alapján

13 Napi vitamin szükséglet KisdedFelnőtt Vízben oldódó vitaminok B1 vitamin0,5-0,8 mg1,1 mg B2 vitamin0,5-0,8 mg1,4 mg B6 vitamin0,5-0,8 mg1,4 mg Folsav µg200 µg B12 vitamin0,8-1,2 µg2,5 µg C vitamin50-75 mg80 mg Biotin10-15 µg50 µg Zsírban oldódó vitaminok A vitamin µg800 µg D vitamin10-15 µg5 µg E vitamin6-9 mg12 mg K vitamin15-25 µg75 µg Felnőttek számára ajánlott napi vitamin és ásványi anyag beviteli referencia érték (RDA) Magyar Élelmiszer könyv /496.sz előírása alapján

14 Gyakorlat Nem a foggal érkezik a felnőttkor! Változatos, vegyes étrend luxus kalóriák nélkül Rendszeres étkezés Megfelelő mennyiség és minőség Nyugodt környezet, példamutatás Felnőtt étrendtől eltérő fűszerezés és elkészítés Folyadék bevitel vízfogyasztás, gyakori kínálás (6*-8*) Hús naponta 1*, hal hetente 1* Naponta 3 adag gyümölcs, zöldség Alkalomszerű édesség fogyasztás

15 Gyakorlat – mit ne? Méz, cukor, só, ételízesítő Malátakávé, kakaó Egzotikus gyümölcsök – ananász, mangó, grapefruit Apró magvas gyümölcsök – kivi, ribizli, szeder, egres, áfonya, málna Olajos magvak Gomba 3 éves kor után Szója és szójából készült készítmények 6 éves kor felett Tehéntej Multivitamin készítmények

16 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "Kisded táplálás irányelvei Milumil Tudományos Szimpózium 2013. Május 09. Maradáné Veréb Vanda."

Hasonló előadás


Google Hirdetések