Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KUTATÁSI BESZÁMOLÓ 2012-ben milyen tényezők befolyásolják, hogy egészségesen táplálkozunk-e vagy sem? Készítette: Kovács Zsuzsanna 2012. május 29.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KUTATÁSI BESZÁMOLÓ 2012-ben milyen tényezők befolyásolják, hogy egészségesen táplálkozunk-e vagy sem? Készítette: Kovács Zsuzsanna 2012. május 29."— Előadás másolata:

1 KUTATÁSI BESZÁMOLÓ 2012-ben milyen tényezők befolyásolják, hogy egészségesen táplálkozunk-e vagy sem? Készítette: Kovács Zsuzsanna május 29.

2 Bevezetés, a témaválasztás előzményei, indokai •2009: a felnőtt lakosság 61,8%-a túlsúlyos vagy elhízott. [OÉTI, 2009] •2012: a felnőtt lakosság 75%-a túlsúlyos vagy elhízott. [Halmy, 2012] Az elhízott gyerekek száma a duplájára nőtt az elmúlt 10 évben. [MTV Híradó, 2012]

3 •2003: Magas vérnyomás (15+): 29%. 2009: 32%, ebből 27% gyógyszert szed. A nyugdíjasok 65%-a szenved ettől a problémától. • 2009: Szívbetegségek 30%. Gyógyszert szed a lakosság 16%-a. •2009: Cukorbetegség (15+): 8%, 78%-a gyógyszert szed, 61%-a cukorbeteg-diétát követ. Nyugdíjasok 18%. [KSH, 2010] •2011. szeptember 1.: Népegészségügyi termékadó bevezetése

4 Túlsúlyos vagy elhízott •BMI (Body Mass Index), azaz a testtömeg-index: •Kiszámítása: BMI érték = • Kategóriái: <18,5 sovány 18,6-25normál 25,1-29,9túlsúlyos 30

5 –A kutatás alappopulációjának meghatározása: Nyugat-Dunántúl 20 – 65 év közöttiek, akik rendelkeznek internet- hozzáféréssel. Minta : 50 fő, kényelmi mintavétel Kutatás jellemzői: Keresztmetszeti, prospektív, leíró és magyarázó kutatás –Kutatás célja: Feltárni, milyen tényezők befolyásolják, hogy egészségesen táplálkozunk-e vagy sem. A kutatás nem elhanyagolható célja és egyben hozadéka az SPSS program alkalmazásának elsajátítása. A kutatás

6 •A vizsgálat fő hipotézisei Az életkor befolyásolja az egészséges táplálkozást. A fiatal felnőttek egészségtelenebbül táplálkoznak, mint az idősebb generációk (korai felnőttkorúak, középső felnőttkorúak, idősödők). A népesség többsége nincs tisztában az élelmiszerek összetevőinek egészségre gyakorolt hatásával. •A kutatási módszerek kiválasztása A kvantitatív: online kérdőív Többnyire zárt és nyitott kérdések 1 vegyes típusú kérdés Speciális skálák: deskriptív skálát is. Feldolgozás SPSS programmal.

7 –A kutatás menete/fázisai: 1.A kutatásmódszertan elméleti megközelítése 2.A választott kutatási téma irodalmának áttekintése 3.A kutatási terv és a kérdőív elkészítése 4.A lekérdezés végrehajtása 5.Az adatok feldolgozása és elemzése SPSS-sel 6.A kutatási beszámoló és a prezentáció elkészítése

8 Az adatok feldolgozása SPSS-sel

9

10 Az adatok elemzése SPSS-sel

11

12 Gyakorisági táblák (Frequencies)

13 Kereszttáblák (Crosstabs)

14 Általam előállított mutató: BMI (Compute)

15 Általam előállított mutató: testmagasság méterben (Compute)

16 Általam előállított életkori, BMI, jövedelmi csoportok (Recode)

17

18

19 A kutatás eredményei számokban •50 db kérdőív •20(*50=100) db kérdés •54(*50=2700) db alapváltozó •számtalan attribútum •+3 változó •+1 filter

20 Hipotézisek •Az életkor befolyásolja az egészséges táplálkozást. Részben beigazolódott. •A fiatal felnőttek egészségtelenebbül táplálkoznak, mint az idősebb generációk (korai felnőttkorúak, középső felnőttkorúak, idősödők). Egyes termékkategóriák esetében ez valóban így van (hal, gyümölcs, gyorséttermi ételek).

21 Hal – Chi-négyzet próba Sig.értéke:0,038

22 Gyümölcs – Chi-négyzet próba Sig.értéke:0,041

23 Gyorséttermi ételek: Chi-négyzet próba Sig.értéke:0,020

24 •A népesség többsége nincs tisztában az élelmiszerek összetevőinek egészségre gyakorolt hatásával. Ez a hipotézis megcáfolódott.

25 Cél •Feltárni, milyen tényezők befolyásolják, hogy egészségesen táplálkozunk-e vagy sem. Éppen az ellenkezőjét sikerült feltárni. Nem befolyásolja a BMI index egyes kategóriáiba való tartozást; ezen keresztül pedig az egészséges illetve az egészségtelen táplálkozást: –Nem –Lakóhely –Életkor –Legmagasabb iskolai végzettség –Krónikus betegségek –Jövedelem Minden esetben a Chi-négyzet próba szignifikancia szintje meghaladta a 0,05-ös értéket.

26 A kutatás eredményei a reprezentativitás hiánya miatt nem általánosítható, de mindenképpen jelzésértékű.

27 Ennek egyik bizonyítéka, hogy…

28 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "KUTATÁSI BESZÁMOLÓ 2012-ben milyen tényezők befolyásolják, hogy egészségesen táplálkozunk-e vagy sem? Készítette: Kovács Zsuzsanna 2012. május 29."

Hasonló előadás


Google Hirdetések