Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók"— Előadás másolata:

1 Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók

2 Érelmeszesedés (Arterioszklerózis)
Okai: magas vérnyomás magas vérzsír szint dohányzás cukorbetegség mozgáshiány stressz elhízás előrehaladott életkor öröklődés Lipogénelmélet: A lipogénelmélet szerint, az érelmeszesedés kialakulását az érfalban lerakodó lipidek (zsírok) okozzák.

3 Érelmeszesedés Az érelmeszesedés következtében, az ér beszűkül vagy elzáródik, a véráramlás – és ezáltal a szervek vérellátása is – romlik. A kritikus helyen kialakuló érelmeszesedés életveszélyes is lehet. Pl.: agy (sztrók), koszorúér (szívinfarktus) Az érelmeszesedés impotenciát okoz! Mivel az érelmeszesedést legtöbbször már a szervkárosodás periódusában ismerik fel, a kezelés célja is a célszerv működésének rendezése (infarktus, agylágyulás, stb. gyógyítása).

4 Érátültetés, Szívinfarktus
Az erek meszes belhártyáját érsebészeti műtéttel lehet eltávolítani (endarterektómia), ha az ér elég nagy. Kisebb erek esetében a szűkült szakaszt érprotézisekkel cserélik ki. A koszorúér- elzáródások kezelésében központ helyet foglal el a "coronaria by-pass" műtét. Ilyenkor a beteg lábszárából vett saját érrel kerülik meg az elzáródott szakaszokat. Szívinfarktus: A vér által szállított oxigén a szív koszorúserein keresztül jut a szívizomhoz. Ha az oxigén utánpótlása valamilyen oknál fogva zavart szenved, a szívizomzat elhal, szívinfarktus alakul ki.

5 Szívinfarktus A szívinfarktus rizikófaktorai:Egészségtelen, zsír- és szénhidrátdús táplálkozás. Tartós stressz, pszichés megterhelés. Erős dohányzás, nagymértékű alkoholfogyasztás. Magas vérnyomás, cukorbetegség, egészségtelen, mozgásszegény életmód. Néma infarktus: A szívinfarktusok kb. 10%-a tünetmentesen, úgynevezett „néma infarktus” formájában zajlik le. A beteg semmit sem érez: a lezajlott infarktusra csak valamilyen későbbi vizsgálat során derül fény.

6 Sztrók (stroke) Sztrók alatt az agyi érkatasztrófát értjük. Ez az esetek 80 %-ában agyi infarktus /érelzáródás következtében az agy nem jut oxigénhez/, 20 %- ában pedig agyvérzés, ilyenkor az agy szövetébe kilépő vér okoz károsodást. Tünetei: az arc, a karok vagy a lábak hirtelen jelentkező zsibbadása vagy gyengesége /jellemzően csak fél oldalon/, a hirtelen kialakuló zavartság, az előzmények nélkül fellépő beszédzavar vagy beszédértési nehézség, illetve járászavar, ezenkívül a szédülés és az egyik vagy mindkét szem gyorsan létrejövő látászavara.

7 Készítette: Hegedűs Erika
Köszönöm a figyelmet! Készítette: Hegedűs Erika


Letölteni ppt "Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók"

Hasonló előadás


Google Hirdetések