Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A karbonsavak Készítette: Tóth Tünde. Legfontosabb tudnivalók  Oxigén tartalmú szerves vegyületek.  Egy van több karboxilcsoportot tartalmaznak.  Karboxilcsoport.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A karbonsavak Készítette: Tóth Tünde. Legfontosabb tudnivalók  Oxigén tartalmú szerves vegyületek.  Egy van több karboxilcsoportot tartalmaznak.  Karboxilcsoport."— Előadás másolata:

1 A karbonsavak Készítette: Tóth Tünde

2 Legfontosabb tudnivalók  Oxigén tartalmú szerves vegyületek.  Egy van több karboxilcsoportot tartalmaznak.  Karboxilcsoport -> egy karbonil- és egy hidroxilcsoport  Savas jellegű vegyületek, proton leadására képesek.

3 A dikarbonsavak: Oxálsav és borostyánk ő sav

4 Oxálsav (sóskasav, etán-disav)  Két bázisú, organikus sav  Fehér, kristályos vegyület  Savary fedezte fel 1773-ban  Kémiai képlete: H 2 C 2 O 4  Előfordul: sóskában, spenótban és az állati vizeletben is  Kalciumsója a vesekő alkotója

5 Borostyánk ő sav (butándisav)  Szilárd halmazállapotú, színtelen, szagtalan kristály  Először Agricola állította elő 1550-ben  Kémiai képlete: C 4 H 6 O 4  Gyúlékony, korrozív  Ízfokozóként és savanyúságot szabályozó anyagként alkalmazzák

6 A hidrokarboxilsavak: Tejsav, citromsav, almasav bork ő sav és pirosz ő l ő sav

7 Tejsav (dihidroxi-propánsav)  Carl Wilhelm Scheele izolálta először 1780-ban  Piroszőlősavból keletkezik a tejsav, mozgás hatására  Kémiai képlete: C 3 H 6 O 3  Előfordulás: savanyú káposztában, tejtermékekben, joghurtokban, kefirekben, sajtokban  Gyógyszerészetben intravénás folyadékpótlóként használják  Környezetbarát műanyag készíthető belőle  Antioxidánsként, savanyúságot szabályozó anyagként, vagy tartósítószerként alkalmazzák (E270)

8 Citromsav (oxi-trikarbalilsav)  Három bázisú szerves sav  Scheele állította először elő 1784-ben  Kémiai képlete: C 6 H 8 O 7  Előfordulásuk: ribiszkében, vörösberkenyében, cseresznyében, málnában, szamócában, szederben, tamarindában; különösen a citrom különféle fajtáiban  Félig érett citromból állítják elő  Antioxidánsként savanyúságot-szabályozó anyagként, valamint ízesítőszerként alkalmazzák(E330)

9 Almasav  Színtelen, savanykás ízű, szerves dikarbonsav  Higroszkópos vegyület, jól oldódik vízben és alkoholban  Scheele állította elő először 1785-ben  Kémiai képlete: C 4 H 6 O 5  Megtalálható a zöldalmában, cseresznyében, szilvában és barackban is  Az édesiparban használják fel, de almasav tartalmú ételek túlzott fogyasztása szájirritációt okozhat

10 Bork ő sav (régebben sz ő l ő sav)  Szerves sav, szobahőmérsékleten atmoszférikus nyomás alatt fehér kristályokat alkot  Előfordul szőlőben, tamarinduszban és borban  Kémiai képlete: C 4 H 6 O 6  Antioxidánsként és savanyúságot szabályozó anyagként használják  Vizes oldata feloldja a vasat és az alumíniumot

11 Pirosz ő l ő sav  Színtelen, ecetsav szagú folyadék  A borkősav hőbomlási származéka  Jól oldódik vízben  Oxidációja során ecetsav és szén-dioxid keletkezik  Kémiai képlete: C 3 H 4 O 3

12 Aromás karbonsavak: Benzoesav, szalicilsav és aminosav

13 Benzoesav  Legegyszerűbb aromás karbonsav  Neve a benzoegyantából ered  Tartósítószerként alkalmazzák az élelmiszeriparban (E210)  Először Nostradamus állította elő 1556-ban  Kémiai képlete: C 7 H 6 O 2  Túlzott fogyasztása állatoknál halált okozhat (macskáknál 300g/testsúly g)

14 Szalicilsav (béta hidroxisav)  Színtelen kristályos anyag  Vízben nehezen oldódik  Természetben növényi hormonként található meg  Rokonvegyülete az acetilszalicilsav, melyet az Aspirin gyártása során használnak  Kozmetikai szerekben használják pl: tyúkszemtapasz, sampon  1763 óta lázcsillapításra is használják  Kémiai képlete: C 7 H 6 O 3

15 Aminosav (amino-karbonsav)  Molekulájában amino csoport és karboxil csoport is található  Élő szervezetben 25 féle aminosav található  Louis-Nicolas Vauquelin és Pierre Jean Robiquet izoláltak először 1806-ban  Puffer anyag  Fehérjék hidrolízisével aminosavak állíthatóak elő

16 +Darázscsípésre ecetet  A darázscsípés váladéka lúgos kémhatású ezért azt savas kémhatású anyaggal kell semlegesíteni. Pl.: citromlé (citromsav), ecet (ecetsav).

17 Források  

18 Köszönöm a figyelmet! ☺


Letölteni ppt "A karbonsavak Készítette: Tóth Tünde. Legfontosabb tudnivalók  Oxigén tartalmú szerves vegyületek.  Egy van több karboxilcsoportot tartalmaznak.  Karboxilcsoport."

Hasonló előadás


Google Hirdetések