Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

VITAMINOK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "VITAMINOK."— Előadás másolata:

1 VITAMINOK

2 A fehérjéken, szénhidrátokon, zsírokon, ásványi sókon és a vízen kívül a tápláléknak még más anyagokat is kell tartalmaznia, melyek hiányában a szervezet elpusztul, ezek az anyagok a vitaminok (életfontosságú amin = vit - amin). A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek táplálékkal kerülnek rendkívül kis mennyiségben a szervezetbe. A tápanyagoktól abban különböznek, hogy nem energiaforrások vagy építőanyagok, hanem biokatalizátorok, nélkülözhetetlenek az enzimek működéséhez, elengedhetetlenek a normális életfolyamatokhoz. Ha a vitaminok hiányoznak a táplálékból, hiánybetegség (avitaminózis) alakul ki, melynek tünetei a megfelelő vitamin adására gyorsan megszűnnek. Az avitaminózis a civilizált államokban ma már ritka jelenség.

3 Gyakori azonban a hiányos vagy egyoldalú táplálkozás (pl
Gyakori azonban a hiányos vagy egyoldalú táplálkozás (pl. konzerv, kevés gyümölcs és zöldség fogyasztása), valamint a tápcsatorna megbetegedése, gyulladása (ilyenkor a vitaminok nem tudnak felszívódni a bélből) miatt bekövetkező részleges vitaminhiány (hipovitaminózis), mely a szervezet teljesítő- és ellenálló képességének csökkenéséhez vezet. Az antivitaminok is, melyek szerkezete a vitaminokéhoz hasonlít, hozzájárulnak a hipovitaminózis kialakulásához. Koenzimként működve (az enzim aktiválásához szükséges molekula) az enzimhez kapcsolódnak, kiszorítják helyéről a vitamint, azonban hatását nem képesek helyettesíteni, ezért a vitamin hiányának tüneteit idézik elő. Megváltozhat a szervezet vitaminigénye terhesség és a szoptatás alatt, erősebb fizikai munkánál, elhúzódó betegségeknél (tífusz, tbc), ilyenkor fokozni kell a vitaminbevitelt.

4 A túlzott vitaminbevitel (hipervitamnózis) ugyancsak betegséghez vezet
A túlzott vitaminbevitel (hipervitamnózis) ugyancsak betegséghez vezet. Ez azonban a szervezet nagy vitaminfelvevő képessége folytán csak ritkán fordul elő. A természetben megtalálhatók az egyes vitaminokkal kémiai szerkezetben rokon vegyületek, amelyeket a szervezet vitaminná tud átalakítani. Ezeket elővitaminoknak vagy provitaminoknak nevezzük. A vitaminokat általában az ábécé nagybetűivel (A, B, C, D) szokás jelölni, de használatosak a hatást (antixerophtalmiás vitamin) és a vegyi összetételt (nikotinsavamid) kifejező elnevezések is.

5 Aszerint, hogy a vitaminok a táplálékból zsíroldószerekkel vagy vízzel vonhatók ki, két csoportjukat különböztetjük meg: zsírban oldódó vitaminok: A, D, E, F, K, Q A nyári és őszi friss növényi táplálék fogyasztása idején felhalmozódnak a zsírszövetben (különösen sokat raktároz a máj), a téli időszakban fokozatosan, a tartalékból kerül forgalomba a szervezet számára szükséges napi mennyiség. Ezért a zsírban oldódó vitaminokból hipovitaminózis inkább csak a tavaszi hónapokban alakul ki, amikorra már a készletek kimerülhetnek. vízben oldódó vitaminok: B1, B2, B3, B5, B6, B12, BC, inozit, C, H, P, U Ezekből a szükséges napi mennyiséget naponta fel kell venni a táplálékkal, mivel nem tudnak felhalmozódni. A szervezet szükségletein felül felvett mennyiség naponta a vizelettel távozik.

6 A -vitamin (Axeroftol)
Az A - vitamin elnevezés több biológiailag aktív anyagot foglal össze: Retinol (A1 - vitamin) - négy izoprénegységet tartalmazó primer alkohol Retinal (A1- vitamin - aldehid) - az élő szervezetben retinolból képződik, a látási folyamatban tölt be fontos szerepet Dehidroretinol (A2 - vitamin) - abban tér el a retinoltól, hogy a gyűrűben egy második kettős kötést is tartalmaz. Előfordulása Állati eredetű termékekben: halzsír, halmáj (csukamáj), állati zsírok, vaj, tej, tojássárgája, máj Növényekben elővitaminja, a karotin megtalálható nagyobb mennyiségben a sárgarépában, parajban, céklában, sütőtökben, kukoricában. A karotint, mint provitamint a máj alakítja A - vitaminná. Felszívódásában jelentős szerepük van a táplálékkal szervezetbe került zsíroknak.

7 Hatásai a szervezetre Elősegíti a sejtek anyagcseréjét, fokozza azok ellenálló- és regenerációs képességét. Védi és fertőzésekkel szemben ellenállóvá teszi a hámréteget, gátolja a hámréteg kiszáradását és a szőrzet kihullását. Elősegíti a sebgyógyulást. Szabályozza a faggyúmirigyek működését. Befolyásolja a glükogénképzést. Hat a pajzsmirigy működésére. Akne kezelésére alkalmazzák. Az öregedés folyamatában a külső tényezők pl. a napfény öregedést okozó hatásának kivédésében jelentős. Megköti az aktív szabadgyököket, mivel az A- vitamin előanyaga a β - karotin antioxidáns hatású. A β - karotin semlegesíti a szervezetben termelődő és a külső forrásból származó szabadgyököket. Elnyomja a bőrben ultraviola sugárzás hatására keletkező aktív oxigénmolekulákat.

8 A - vitamin hiánya Elsősorban a hámszövetben lépnek fel elváltozások - bőrelszarusodás (keratosis pilaris), melyek a szaruhártyán a legkifejezettebbek, e betegségnek xerophtalmia a neve. Ezért nevezik az A - vitamint xerophtalmiás (hámvédő) vitaminnak. Emésztőrendszer, légzőszervek, húgyivarszervek nyálkahártyáján csökken vagy megszűnik a nyák termelése, a nyálkahártyák kiszáradnak, elszarusodnak utat nyitva a kórokozók számára, melyek gyulladásos folyamatot indítanak be. Növekedési zavarok lépnek fel. Farkasvakság (szürkületi vakság) lép fel, mivel a retinából hiányzik a látóbíbor (rodopszin) újraképződéséhez szükséges A - vitamin. Túladagolása A sárgarépa, sütőtök, kukorica és egyéb magas karotin tartalmú élelmiszerek fogyasztása esetén, ha a szervezet valamilyen okból nem tudja ezt A - vitaminná alakítani, akkor a sok karotin a szövetekben raktározódik és a csontokat, a bőrt különösen a tenyér, talp és az arc bőrét vöröses - sárgára színezi. Ezt az elváltozást karotinémiának nevezzük.

9 D - vitamin (antirachitikus vitamin, ˝napfény - vitamin˝)
A szervezetben növényi, illetve állati eredetű provitaminból napfény hatására képződik. Az anyarozsból, majd az élesztőből is elkülönített ergoszterinből UV - besugárzás hatására D1 - vitamin (kalciferol) - egységesnek tűnő termék - keletkezik. A kalciferol azonban összetettnek bizonyult, egy valóban egységes vegyületet választottak le belőle, amelynek D2 - vitamin (ergokalciferol) nevet adták. A 7 - dehidrokoleszterinből UV besugárzás hatására D3 - vitamin (kolekalciferol) képződik. Előfordulása A természetben kisebb mennyiségben előforduló D2 - vitamint növényi (pl. anyarozs, élesztő, növényi olaj) D - vitaminnak, a halmájolajban, tojássárgájában, tejben megtalálható D3 - vitamint állati D - vitaminnak is nevezik. A gyógyszeripar besugárzással mindkét vitamint előállítja ergoszterinből, illetve 7 - dehidrokoleszterinből. Mind a provitaminok, mind a gyárilag előállított D - vitamin a zsírokkal együtt szívódnak fel a vékonybélből. A már lesült bőrben megszűnik a D - vitamin képződése.

10 Hámképző és gyulladáscsökkentő hatású.
Hatásai a szervezetre A Ca és P anyagcserén keresztül szabályozza a csontok és fogak fejlődését. Hámképző és gyulladáscsökkentő hatású. Fokozza az A - vitamin felszívódását. Ekcéma, pikkelysömör, szkleroderma kezelésére használják. Hiánya A csontok mésztartalma csökken, hossznövekedésük elmarad. A csontok elhajlanak, rendellenes görbületek keletkeznek főként a gerincen, bordákon és a lábszárakon. Súlyos fogromlás, öregkori osteoporosis (csontritkulás) alakul ki. A vér Ca szintjének csökkenése miatt tetániás izomgörcsök léphetnek fel. Általános anyagcserezavar lép fel, mert csökken az ATP mennyisége a vérben, a májban, a vesében és az izomban. Keratinképzésben is zavar lép fel, mivel lelassul a kén szervezetbe való beépülése. Túladagolás A csontokban fokozódik a mészlerakódás, így a csontok rideggé, törékennyé válnak. A mészsók a vérerek falán, az izomsejtekben, a májban, tüdőben, vesében, gyomorban is lerakódnak, ami a szervezet elmeszesedését eredményezi.

11 E - vitamin (Tokoferol)
Zsíroldékony vegyület, amely a szervezetbe kerülve a májban, a zsírszövetben, a szívben, az izmokban, a herékben, a méhben, a vérben, mellékvesékben, agyalapi mirigyben raktározódik. Hővel, savakkal, lúgokkal szemben ellenálló, erélyes antioxidáns hatású, meggátolja a telítetlen zsírok, az A - vitamin, cisztein, cisztin, C - vitamin oxidációját a szervezetben. Előfordulása - búzacsíra, szójabab, növényi olajok, brokkoli, kelbimbó, spenót, gabonamagvak, tojás, méhpempő, placenta. Hatásai a szervezetre késlelteti az oxidáció miatt bekövetkező öregedést. Megakadályozza a véralvadékok keletkezését, elősegíti azok oldódását. Mérsékli a fáradtságot. Gyorsítja az égési sebek gyógyulását. Vizelethajtó hatása van, csökkenti a vérnyomást. Enyhíti a lábizomgörcsöket. Csökkenti a hajhullást. Vérbőséget idéz elő, így fokozza a bőr anyagcseréjét, regeneráló, hámképző hatású.

12 Vörös vértestek pusztulása. Izomsorvadás Anémiák
Hiánybetegségek Vörös vértestek pusztulása. Izomsorvadás Anémiák Állatkísérletekben nemi működési zavarok, nemi ösztön megszűnése, meddőség (sterilitás), terhesség megszakadása következik be. Hatása az ember szaporodási zavaraira még vitatott. Túladagolás Magas vérnyomásban szenvedőknél növelheti a vérnyomást. Reumás szívbajban szenvedők állapotát ronthatja a nagy adagú E - vitamin.

13 F – vitamin Zsíroldékony, az élelmiszerekből származó telítetlen zsírsavak (linolsav, linolénsav, arachidonsav) alkotják. Ezek oxidációra érzékeny vegyületek. Előfordulása Növényi olajok: búzacsíra-, olajlenmag-, napraforgó-, szójabab-, kukoricacsíra-, oliva-, lenolaj tartalmazzák. Dióban, mandulában megtalálható. Magas F - vitamintartalma van a disznózsírnak Hatásai a szervezetre Megakadályozza a koleszterinnek az artériákban való lerakódását. Bőrtápláló, nyugtató, gyulladáscsökkentő, hámképző hatású. Enzimrendszerek alkotórésze. A mirigyek működésének befolyásolása révén, valamint azáltal, hogy Ca - ot juttat a sejtekbe, elősegíti a növekedést és a szervezet normális működését. Hiánya Növekedés visszamaradása. Hajhullás, ödéma alakul ki. Ekcéma, akne jelenik meg. Haj és köröm töredezés, fejbőr korpásodás figyelhető meg. Túladagolás- nem kívánt testsúlygyarapodáshoz vezethet.

14 Csontképződésben van szerepe. Hiánya
K - vitamin A K - vitaminok közé két természetes vegyületet sorolnak, a K1 - vitamin (fillokinon) és a K2 - vitamin (menakinon - 7). Előfordulása Zöld levelekben, joghurtban, tojássárgájában, szójaolaj-, és halmáj olajban is megtalálható. K - vitamint a bélbaktériumok is képesek szintetizálni, így hiánya emberben csak akkor fordul elő, ha például túlzott antibiotikum - adagolás a bélflórát elpusztítja, vagy epeút - elzáródásban, mert A - vitamin bélből való felszívódásához epe szükséges. Hatása a szervezetre Elősegíti a megfelelő véralvadást, a túlzott menstruációs vérveszteséget. Csontképződésben van szerepe. Hiánya A máj nem termel protombint, így a vér alvadási ideje meghosszabbodik és vérzések keletkeznek. Túladagolás Verejtékezés és kipirulás figyelhető meg. Vörösvértest - pusztulást és anémiát (vérzékenységet) idéz elő.

15 Q - vitamin (Ubikinon) Rokonságot mutat a K - vitaminnal. Egyik izomérje, az ubikromenol az E - vitamint képes helyettesíteni. Előfordulása Nagy mennyiségben megtalálható a mitokondriumokban, élesztőben. Megtalálható a májban, zöldségfélékben. Hatásai a szervezetre Fokozza a bőrlégzést. Avasodást gátló. Rák ellenes hatású. Immunerősítő Megakadályozza a méreganyagok felhalmozódását a sejtekben. Erélyes antioxidáns, szabadgyökmegkötő. Gátolja az öregedési folyamatokat. Hiánya Csökken a szervezet ellenállóképessége. Túladagolás Túladagolási tünete nem ismert.

16 B1 - vitamin (Tiamin) B - vitamin - csoport körébe számos vitamin tartozik, amelyek rendszerint együtt fordulnak elő. Mivel szinergista hatásúak, a B - vitaminok hatásosabbak, ha együttesen adják, mintha külön - külön alkalmaznák őket. Kétféle aromás heterociklust tartalmaz. Előfordulása: szárított élesztő, hántolatlan rizs, korpás búza, zabliszt, sertéshús, zöldségfélék, korpa, tej. Bacilus bifidus termeli a bélben. Hatásai a szervezetre Elősegíti a növekedést. Mint enzimalkotórész (koenzim) az idegsejtek, az izom, elsősorban a szívizom normális szénhidrát - anyagcseréjét biztosítja. Javítja a szellemi tevékenységet. Fenntartja az idegrendszer, izmok, szív normális működését. Segíti a légi - és tengeribetegséget leküzdeni. Enyhíti a fogműtétek utáni fájdalmakat. Segíti az övsömör (herpes zooster) kezelését. Seborrhoeás, aknés bőrök kezelésére használják. Foltos kopaszság ellen B2 - vitaminnal alkalmazzák.

17 Hiánya Beri -beri nevű betegséget idézi elő, mely az idegszervek gyulladásos megbetegedése. A betegség Kínában már időszámításunk előtt mintegy két és fél évezreddel ismert volt. Először különös bizsergést, később húzó fájdalmat éreznek a betegek, járásuk ingadozóvá válik, majd testük egyes részei és szervei érzéketlenné válnak, megbénulnak. Amennyiben a bénulás a szívizomban kezdődik 24 órán belül halálhoz vezethet. Eijkman holland orvos ban arra a megállapodásra jutott, hogy a jávai börtönlakó rabok közül azok betegszenek meg igen gyakran a beri - beri nevű betegségben, akik hántolt rizsből készült ételekkel táplálkoznak. A beri - beri a hántolatlan rizsből készült ételeket fogyasztó rabok között alig fordult elő. Állítását , hogy a rizskorpa olyan anyagot tartalmaz, amely megakadályozza a betegség kialakulását, kísérletileg is igazolni tudta csirkéken. A rendszeres alkoholfogyasztás és a sportolás növeli a B1 - vitamin - szükségletet. Túladagolás Minden fölöslege kiürül a vizelettel, a szövetekben szervekben nem tárolódik, toxikus hatása nem ismeretes. Túladagolás hatására ritkán remegés, herpesz, ödéma, idegesség, szívdobogás, allergia léphet fel.

18 B2 - vitamin (riboflavin; régebben laktoflavin)
A tiaminnal ellentétben hő, savak vagy oxidáció hatására nem megy tönkre. Előfordulása Nagyobb mennyiségben tartalmazza az élesztő, tojás, máj, hús, tej, burgonya. Hatásai a szervezetre A riboflavin a szervezetben fehérjével és foszforsavval lép kapcsolatba, a sejtekben a légzőferment alkotórészévé válik, mint katalizátor döntő szerepet játszik a sejtekben lezajló oxidációs folyamatokban, valamint a sejtlégzésben. Jó hatással van a növekedésre és a szaporodásra. Egészségessé teszi a körmöt és a hajat. Hiánya A nyálkahártya gyulladásában, szaruhártya elhomályosodásában nyilvánul meg. Abbamaradhat a csecsemők és a gyermekek növekedése. Bőrelváltozásokat okoz. Körömgyulladás és hajhullás jelentkezhet. Túladagolás Toxikus hatása nem ismert. Nagyobb adagja esetleg viszketést, zsibbadást, égető vagy szúró érzést válthat ki.

19 B3 - vitamin (nikotinsav, nikotinsavamid)
A B2 - vitaminhoz hasonlóan az oxidációs folyamatokat irányító enzimek alkotórésze. Előfordulása: máj, élesztő, földimogyoró. A szervezetben triptofánból (aminosav) képződik, mely a tejben bőségesen megtalálható. Hatásai a szervezetre Részt vesz a szénhidrát anyagcserében. Fagydaganatok kezelésére használják, mert tágítja az ereket, kipirosodást okoz. Hajhullás ellen, seborrhoeás, aknés, gyulladásra hajlamos bőrök kezelésére használják. Hiánya A pellagra nevű súlyos betegséget okozza, amely főleg a kukoricán élő lakosság körében lép fel. A bőr napnak kitett részein gyulladást okoz, ez bevörösödik, felhólyagzik és megsötétedik. A bőrgyulladást hasmenés és idegrendszeri zavarok követik. Túladagolás Elvileg nem toxikus, az arra érzékeny embereknél a bőr égető, viszkető érzését válthatja ki.

20 B5 - vitamin (Pantoténsav)
Vízoldékony és a B - vitamin - komplex további tagja. Előfordulása: sörélesztő, máj, szív, vese, búzacsíra. A szervezetben a bélbaktériumok szintetizálhatják. Hatásai a szervezetre Elősegíti a sejtek felépítését, normális növekedését és a központi idegrendszer kifejlődését. Fokozza a sejtlégzést. Megakadályozza az őszülést. Hajnövesztő szerekben alkalmazzák. Hiánya Nyombélfekély Allergiás bőrgyulladás Légúti zavarok Túladagolás Ismert toxikus hatása nincs.

21 B6 - vitamin (Piridoxin)
A B6 - vitamin tulajdonképpen egy vegyületcsoport - piridoxin, piridoxál és piridoxamin -, amelynek tagjai rokon szerkezetűek és együtt hatnak. Előfordulása: máj, vese, tojás, tej, élesztő, banán, gabona Hatásai a szervezetre Az aminosav - anyagcsere fontos koenzimje. Megakadályozza a különböző ideg- és bőrbetegségeket. Seborrhoeás bőrök kezelésére alkalmazzák. Természetes vizeletelhajtó szerként működik. Hiánya Felléphetnek bőrgyulladások, amelyeket korpaképződés kísér. Idegrendszeri zavarok keletkeznek, amelyek megnyilvánulhatnak ingerlékenységben, depresszióban, aluszékonyságban, étvágytalanságban, epilepsziára hasonlító görcsökben. Növekedési zavar léphet fel. Túladagolás Esetleges tünetei az éjszakai nyugtalanság és az élénk álmok.

22 B12 - vitamin (cianokobalamin) és a Bc - vitamin (folsav)
A folsav elnevezés a latin folium szóból ered és levelet, lombozatot jelent, amely arra utal, hogy fő forrásai elsősorban a növényi levelek. A folsav és a B12 - vitamin szorosan együttműködve fejti ki hatását a szervezetben. A kapcsolat lényege, hogy mindkét vitamin a biológiailag aktív formáját az egymáshoz közvetlenül kapcsolódó kémiai reakciójuk során nyeri el. A folyamatban a folsav metil - csoportja leadásával, a cianokobalamin metil - csoport felvételével aktiválódik. Előfordulásuk B12 - vitamin: máj, halikra, méhpempő, tej Folsav: élesztő, spenót, karalábé, máj Hatásaik a szervezetre A DNS szintézis számos lépésének elengedhetetlen eleme. Nélkülözhetelenek a csontvelőben a normális vörösvértest - képzéshez. A B12 - vitamin hozzájárul az idegszövet kialakulásához. Kozmetikai célokra közvetlenül nem alkalmazzák, sok pakolás tartalmaz azonban B12 - vitamint.

23 Hiánya Bélből való felszívódásukhoz a gyomornyálkahártya által termelt ún. intrinsic faktor szükséges. Utóbbi hiányában (pl. gyomoreltávolítás, gyomornedv termelődési zavara) a B12 - vitamin és a folsav, amelyeket extrinsic faktornak is neveznek, nem jut el a csontvelőhöz és ott így csak kevés és kóros vörösvértest képződik. Ez a súlyos állapot a vészes vérszegénység (anemia perniciosa). A B12 - vitamin kis adagja is elegendő a normális vörösvértestképzés helyreállításához. Túladagolás Túladagolási tünetük nem ismert.

24 Inozit Vízoldékony, a B- komplex további tagja és lipotróp tulajdonságú. Előfordulása: máj, sörélesztő, grépfrút, mazsola, búzacsíra, káposzta. Hatásai a szervezetre Az állati sejtek membránjainak felépítésében fontos szerepet játszó, ún. foszfolipidek egyik alkotórésze az inozitol - foszfát. Csökkenti a koleszterinszintet. Megőrzi a haj épségét és meggátolja a hajhullást. Segítségével megelőzhető az ekcéma. Hiánya Ekcéma alakul ki. Túladagolás Toxikus hatása nem ismert.

25 C - vitamin (Aszkorbinsav)
Kémiai szerkezetét elsőként Szent - Györgyi Albert szegedi biokémikus határozta meg paprikából, valamint mellékveséből való kivonás útján, majd sikerült a vitamint szintetikusan is előállítania. A C -vitamin hőre, fényre igen érzékeny és gyorsan elbomlik. Előfordulása: narancs, citrom, csipkebogyó, káposztafélék, paradicsom, paprika, burgonya Hatásai a szervezetre Szerepe van a kollagén képződésében. Gyógyítja a sebeket, az égési sérüléseket és a vérző fogínyt. Fokozza az immunrendszer működését, ezáltal véd a vírus és baktériumfertőzésektől. Gátolja a rákkeltő anyagok képződését. Természetes hashajtóként hat. Csökkenti a vénás vérrögök gyakoriságát. Segít a nátha megelőzésében és kezelésében.

26 Hiánya Teljes C - vitaminhiány során skorbut alakul ki, amely a hosszú tengeri utazásokon résztvevő tengerészeknél lépett fel az egyoldalú, gyümölcsöt és friss zöldségeket nélkülöző táplálkozás következtében. A skorbut gyengeséggel, végtagfájdalmakkal, a fogíny megduzzadásával és a fogak meglazulásával, továbbá vérzékenységgel járó betegség. A brit tengerészeket től egy citromféle gyümölcs levével látták el, amelynek rendszeres fogyasztása a skorbutos megbetegedések megszűnéséhez vezetett. A C - hipovitaminózis gyakran jelentkezik kora tavasszal, amikor még kevés friss gyümölcs- és főzelékféléhez jut a szervezet. Jellemző tünete a gyors fáradás, a szervezet ellenálló képességének csökkenése, fogínyvérzés. Súlyosabb esetekben kiterjedtebb nyálkahártya- és izületi vérzések is felléphetnek. Túladagolás Oxálsav- és húgysavkövek kiválását idézheti elő a húgyutakban. Nagyon nagy adagok (napi 10g -ot meghaladó) hasmenést, nagyfokú vizelést és bőrkiütéseket okozhatnak.

27 H - vitamin (Biotin) Vízoldékony , a nyers tojás megakadályozza a belekből való felszívódását. Előfordulása: dió, gyümölcsök, sörélesztő, máj, tojássárgája, tej, vese. Hatásai a szervezetre Nélkülözhetetlen a zsír és fehérje anyagcseréhez, valamint az aszkorbinsav szintéziséhez. Megakadályozza a haj őszülését és hatásos a kopaszság elleni védekezésben. Enyhíti az izomfájdalmakat. Csökkenti az arc-, a test ekcémáját és a dermatitist. Hiánya Arc- és test ekcéma Nagyfokú kimerültség Zsíranyagcsere- zavarok Túladagolási tünete nem ismert.

28 P - vitamin(Rutin) Vízoldékony, citrinből, rutinból, heszperidinből, valamint flavonokból és flavonolokból tevődik össze. Rusznyák és Szent - Györgyi fedezte fel. Előfordulása Citrusfélék terméshéjának fehér rétege és a gerezdek elválasztófala, sárgabarack, szeder, cseresznye, csipkebogyó. Hatásai a szervezetre Megakadályozza, hogy az oxidáció tönkretegye a C - vitamint. Erősíti a kapillárisok falát, véd a véraláfutások ellen. Segít a fertőzésekkel szembeni rezisztencia kialakulásában. Hiánya A hajszálerek fokozódó permeabilitása vérzékenységhez vezet. Túladagolási tünete nem ismert.

29 U - vitamin (metil - metionin)
A metionin aktivált alakja. Előfordulás: tej, banán, nyers káposzta. Hatásai a szervezetre Seborrhoeás, aknés bőrök kezelésére alkalmazzák. Hámképző hatású. Elősegíti a gyomor é bélrendszer sérült nyálkahártyájának regenerálódását. Hiánya Fekélyek képződnek a gyomorban és a belekben. Túladagolási tünete nem ismert.


Letölteni ppt "VITAMINOK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések