Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alkalmazott kémia Növénytermesztő és ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésben tanulóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alkalmazott kémia Növénytermesztő és ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésben tanulóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita."— Előadás másolata:

1 Alkalmazott kémia Növénytermesztő és ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésben tanulóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita

2 1. előadás tartalma A kémia előadások tárgya Az intenzív, integrált és ökológiai gazdálkodás összehasonlítása A műtrágya felhasználás alakulása Magyarországon és a világban A trágyák környezetkárosító hatásai Magyarország területeinek felosztása környezetérzékenységi agrártermelési skálán

3

4

5

6

7

8

9

10 kiegyensúlyozatlan tápelem-arányok kialakulása a talajban, a talajsavanyúság fokozódása, a talajoldat nitrát koncentrációjának növekedése, a felszíni természetes vizek eutrofizációja.

11 Eutrofizáció Eutrofizáció fogalma Melyik a limitáló ion? A szennyezés fő forrása

12 Eutrofizáció

13 Magyarország területeinek felosztása környezetérzékenység és agrártermelés szempontjából Kedvező tulajdonságú területek Veszélyeztetett területek Védett területek

14

15

16

17 A növényi tápelemek

18 TÁPELEMEK az elem hiánya esetén a növény fejlődésében zavar áll be az elem pótlásával a hiánytünetek megelőzhetőek vagy megszüntethetőek az elem hatása kimutatható az élettani folyamatokaban az elem nem helyettesíthető más elemekkel (Allen és Arnon)

19

20 See Hopkin's Cafe, its mighty good. C HOPKNS Ca Fe Mg C,H,O,N, P, S,K,Ca,Mg Fe,Mn,Cu,Zn,Mo,B

21 A növényi tápelemek csoportosítása mennyiség szerint

22 Tápelemek csoportosítása TÁPELEMEK Nélkülözhetetlen elemek C, H, O, N, P, S K, Ca, Mg, Fe, Mn, Cu, Zn, Mo, B makroelemek C, H, O, N, P, S, Ca, Mg 0,1%-nál nagyobb mennyiségben található a szárazanyagban mikroelemek v. nyomelemek 0,1%-nál kisebb mennyiségben található a szárazanyagban Fe, Mn, Cu, Zn, Mo, B előforduló mennyiség alapján

23 40g : 5000kg Mikroelem aránya a növényi zöldtömegben

24 d > 4.6g/cm3 C,H,O,N,S,B,P +(Si) (Na), K, Ca, Mg Fe, Mn,Zn,Cu

25

26 5-6 leveles kukorica tápelem ellátottságának megítélésére szolgáló optimális, vagy kielégítő tápelem koncentráció és az abból számított arányok Elemalacsony megfelelő magasalacsony megfelelő magas N%< 3,5-5,0

27 A növények kémiai összetétele

28 28

29 Kulturnövények víztartalma NÖVÉNY, NÖVÉNYI RÉSZVÍZTARTALOM % Gabonafélék (levél, szár)75-90 Gabonaszalma, kukoricaszár14-15 Réti széna, lucernaszéna15-16 Burgonyagumó75 Tök, uborka85-95 Gyümölcs (szőlő, földieper)80-85 Kukoricaszem15-25 Gabonaszem, pillangósok magvai12-15

30 Növényi szárazanyag összetétele C40-45 % O40-42 % H5-6 % egyéb elemek 2-10 %

31 31 Hamutartalom meghatározás 550 o C-os izzítással

32 Kulturnövények hamutartalma

33 Hamu alkotórészek hamu tápelemek nélkülözhető ballasztanyagok toxikus elemek Cd, Cr, Hg, Ni, Pb Na, Cl, SiP,K,S, Ca, Mg,Fe Mn, Zn, Cu, B, Mo

34 Nehézfémek kritikus koncentrációja növényi és állati szervezetben

35

36 Termések szerves kémiai összetétele nyersanyag %-ban

37 A növény tápanyagfelvétele

38 A vízfelvételt és tápanyagfelvételt befolyásoló tényezők talajtulajdonságok biológiai tényezők

39 A növény vízfelvételére ható tényezők növény szívóereje A talajok csoportosítása szemcseösszetétel szerint homok, vályog és agyag talaj pórusrendszere és vízvisszatartó képessége DV, VKsz, HV fogalma optimális víztartalom A különböző méretű kapillárisok vízemelése

40 A növény vízfelvétele ozmózis ozmózis fogalma turgeszcens állapot feltétele

41 Az ozmózis feltétele konc külső oldat > konc belső oldat konc külső oldat < konc belső oldat

42 Ionadszorpció a talajban Talajkolloidok negatív töltése A kolloidokon leggyakrabban előforduló ionok, csoportosításuk A kationok megoszlása a talajoldat és a kolloidok közt ionadszorpció jelentősége Ideális ionarány

43 A talaj pH-ja Kémhatást meghatározó ionok pH skála jelentése talajoldat pH mérése Talaj:oldat  1 : 2,5 kálium-kloridos és vizes talajoldat kémhatásának összehasonlítása

44 Erősen savanyú Savanyú tartomány SavanyúpH=4,5 - 5,5 Gyengén savanyúpH=5,5 - 6,8 KÖZÖMBÖSpH=6,8 – 7,2 Semleges Gyengén lúgospH = 7,2 – 8,5 Lúgos tartomány LúgospH=8,5 - 9,0 Erősen lúgospH > 9,0 A talaj pH-ja

45 Hogyan befolyásolja a talaj pH a tápanyagfelvételt

46 Talajsavanyúság hatásai

47

48

49 Magyarország talajainak kémhatása

50 Különböző növények pH optimuma

51 A talaj PH pufferoló képessége

52 Közvetlenül felvehető Tartalék tápanyag Tápanyagformák a talajban

53 Összes tápanyag Közvetlenül felvehetőtartalék vízoldhatókicserélhetőszervetlenSzerves és biomassza fixált Oldhatatlan vegyület és specifikus ionadszorpció Kristályrácsban kötött (szilikátok, egyéb ásványok) Biológiailag kötött humusz Tápanyagformák a talajban

54 Duzzadó agyagásványok Tápanyagformák a talajban

55 K fixálás hatása az illitrétegek duzzadőképességére K fixálás Tápanyagformák a talajban

56

57 - tápanyagtőke fogalma -tápanyagformák mobilizációja (sorrend)

58 Tápanyagellátás és a termés mennyiségének kapcsolata Liebig törvény

59 Mitscherlich törvény tápanyagmennyiség termés

60 A termés növekedése a hatástényezők függvényében

61 NPK termésgörbék


Letölteni ppt "Alkalmazott kémia Növénytermesztő és ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésben tanulóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita."

Hasonló előadás


Google Hirdetések