Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Élelmiszerek gyártása Írta: Dorogi Balázs és Vrabély Márk.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Élelmiszerek gyártása Írta: Dorogi Balázs és Vrabély Márk."— Előadás másolata:

1 Élelmiszerek gyártása Írta: Dorogi Balázs és Vrabély Márk

2 Kristálycukor cukorrépából (Európában)

3 Gyártás folyamata: Megtisztítás I. Felaprítás Cukor vízzel való kioldása Megtisztítás II. Bepárlás („Oltókristály” használata)

4 Szeszipar

5 Bor (szőlőből) élesztőgombák C 6 H 12 O 6  2 CH 3 – CH 2 – OH + 2 CO % alkoholtartalomnál az élesztőgombák elpusztulnak, így ennél töményebb alkohol- oldatot erjesztéssel nem lehet előállítani.

6 HOGYAN KÉSZÜLT A BOR?

7 Pálinka (szilvából, körtéből, szőlőből) Magozás és aprítás után több hetes erjesztés, majd többszöri lepárlás – 40-60% alkoholtartalom.

8 Sör Árpát, komlót, élesztőt és vizet használnak az elkészítéséhez. főzés erjesztés sörélesztővel Árpa  Maláta  Maláta + Komló  Sör

9 HOGYAN KÉSZÜLT A SÖR?

10 Ételecet

11 A kis alkoholtartalmú borokban az ecetsav-baktériumok oxigén jelenlétében evetsavvá oxidálják az etanolt – 10%-os ecet élesztőgombák C 2 H 5 – OH + O 2  CH 3 – COOH + H 2 O

12 Napraforgóolaj

13 A napraforgómagról zúzással leválasztják a héját, majd °C-on kisajtolják az olajat. Ezután finomítják (nem kívánt alkotórészek eltávolítása) és étolajként kerül a polcokra.

14 Margarin

15 Növényi olajokból készül, melyek telítetlen zsírsavait katalizátor jelenlétében hidrogénnel telítik, amelynek hatására az olaj megszilárdul.

16 Tejtermékek

17 Tej Nagy zsírtartalmú teljes tejből állítják elő. Először centrifugálással különválasztják a zsírdús tejszínt a sovány tejtől. Később ezek újrakeverésével alakítják ki a kívánt zsírtartalmú tejet. Pasztőrözéssel elpusztítják a kórokozó mikroorganizmusokat, majd teljesen csírátlanítják és így tartós tejet kapnak. Ha a tejet nem csírátlanítják, csak lehűtik, akkor friss tejet kapnak.

18 Joghurt Ezt is nagy zsírtartalmú teljes tejből állítják elő. Először centrifugálással különválasztják a zsírdús tejszínt a sovány tejtől. Később ezek újrakeverésével alakítják ki a kívánt zsírtartalmú tejet. Pasztőrözéssel elpusztítják a kórokozó mikroorganizmusokat, majd a beoltást és az erjesztést követően joghurt jön létre.

19 Köszönjük a figyelmet! :D


Letölteni ppt "Élelmiszerek gyártása Írta: Dorogi Balázs és Vrabély Márk."

Hasonló előadás


Google Hirdetések