Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette:Zsók Győző10.C A SZAPPANGYÁRTÁS A szappan a legősibb mosószer. Kémiai meghatározással a szappanok karbonsavak nátrium- vagy káliumsói. A karbonsav.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette:Zsók Győző10.C A SZAPPANGYÁRTÁS A szappan a legősibb mosószer. Kémiai meghatározással a szappanok karbonsavak nátrium- vagy káliumsói. A karbonsav."— Előadás másolata:

1 Készítette:Zsók Győző10.C A SZAPPANGYÁRTÁS A szappan a legősibb mosószer. Kémiai meghatározással a szappanok karbonsavak nátrium- vagy káliumsói. A karbonsav nagyobb szénatomszámú kell, hogy legyen.

2  A házilag készült szappant a következő technológiai lépésekben gyártották. Zsíros és faggyús állati anyagokat (például a disznóvágásból kimaradtakat) NaOH-val (nátrium- hidroxid, lúgkő) együtt főzték, melynek során glicerin és a karbonsavak nátriumsója keletkezett. Mivel a glicerin és az említett só még összekevert állapotban volt, az oldatba konyhasót adagoltak és ennek hatására a szappan kivált az oldatból. AZ ŐSI SZAPPANGYÁRTÁS Szappangyártás régen, házilag: 1.állati zsiradék összegyűjtése 2.lúg elkészítése (hamu + víz)- 3.zsír felhevítése, „főzése”felső réteg leöntése 4.lúg hozzáadása 5.néhány órás kevergetés eredménye: sűrű, sima, forró massza = szappanformába öntés hűtés

3  Alapanyagok:  elszappanosítható anyag: zsiradékok (állati, növényi, zsírpótló)  elszappanosító anyag: nátrium vagy kálium lúgos vegyületei  kisózó anyagok: NaCl vagy KCl  adalékanyagok: illóolaj, színezék A SZAPPAN GYÁRTÁSA Kisózás folyamata: szappanenyv megbontása -A kémiai szappan a glicerines, sós, lúgos oldat (aljlúg) felett gyűlik össze -30–48 óráig tartó ülepítés  tiszta, nagy zsírtartalmú színszappan + kisebb zsírsav tartalmú, szennyezett enyvcsapadék (visszakerül a következő főzetbe) -Színszappan: vákuumtérben porlasztás és szárítás, majd adalékanyagokkal keverés Tömörítés, rudalás, darabolás, préselés után csomagolás


Letölteni ppt "Készítette:Zsók Győző10.C A SZAPPANGYÁRTÁS A szappan a legősibb mosószer. Kémiai meghatározással a szappanok karbonsavak nátrium- vagy káliumsói. A karbonsav."

Hasonló előadás


Google Hirdetések