Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TÁMOP 2.2.3-07/1-2F-2008-0011 Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TÁMOP 2.2.3-07/1-2F-2008-0011 Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009."— Előadás másolata:

1 TÁMOP 2.2.3-07/1-2F-2008-0011 Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009

2 Mosószóda Na 2 CO 3 - tartalmának meghatározása

3 A mosószódáról A mosószóda kémia neve a nátrium-karbonát. Nátriumtartalmú kőzetek mállásakor keletkezik. A természetben szikes talajokon, egyes tavak vizében, valamint a növények hamujában fordul elő. Erős zsíroldó hatása miatt erősen szennyezett ruhák, felületek tisztítására alkalmas. Más tisztítószerekhez adagolva azok mosóhatása fokozható. Erősen lúgosan hidrolizáló só. A nátrium-karbonát vízben való oldáskor hidratált ionok keletkeznek: Egyiptomban, a sivatag kiszáradt tavaiban is előfordul, amely elsősorban nátrium-karbonátot, egy kevés nátrium-kloridot és nátrium-szulfátot tartalmaz. A rómaiak nitrumnak nevezték. Az első században zsír vagy olaj felhasználásával szappant állítottak elő vele. Magyarországon a szikes talajokon vagy a tavakban kivirágzott sziksóval háziszappant állítottak elő. A karbonátion erős bázisként viselkedik:

4 A meghatározás elve Na 2 CO 3 + HCl = NaHCO 3 + NaCl NaHCO 3 + HCl = H 2 O + CO 2 + NaCl A titrálás során a kezdetben erősen lúgos oldat pH-ja a két reakciónak megfelelően két helyen is ugrásszerű változást (csökkenést) mutat. A hirolízishez hasonlóan a Na 2 CO 3 a sósavval is két lépésben reagál: pH Fogyás (cm 3 )

5 Az egyenértékpont Egy görbe adott pontbeli meredeksége alatt a görbe adott pontjához húzott érintő meredekségét értjük: Az egyenértékpont ott van, ahol a titrálási görbének legnagyobb a meredeksége. Emlékeztetőül: az egyenes meredeksége az abszcisszával bezárt szög tangensét jelenti: Egy görbe meredeksége tehát minden pontban más, szemben az egyenessel, melynek meredeksége állandó. x y y x

6 Az egyenértékpont A titrálási görbe meredeksége is pontról-pontra változik. A legnagyobb, vagy legkisebb meredekségű pontot inflexiós pontnak nevezzük. A titrálási görbén az ehhez a ponthoz tartozó mérőoldat térfogata jelenti a fogyást. pH Fogyás egyenértékpont

7 A mérés elve A pH elektromos méréséhez olyan elektródot használunk, amelynek feszültsége az oldat hidrogénion koncentrációjától függ, tehát közvetett módon a pH-tól. A mérés, ha nincs az oldatban zavaró szennyeződés, elvégezhető hagyományos indikátorokkal is, de a pH folyamatos mérésével is. A pH méréséhez az üvegelektródot használjuk. AgCl-dal bevont ezüstszál Üveggömb Pufferoldat Az üvegelektród legfontosabb része a speciális üvegből készült vékony falú mérőgömb. VIGYÁZAT! TÖRÉKENY ÉS DRÁGA ! ! !

8 A méréshez használt titrálóberendezés A folyamatos pH-mérés folyamatos titrálást tesz szükségessé. Ezt különböző típusú titrátorok végzik. Mágneses keverő, rajta a titráló pohár Elektród, mérés közben a titrálandó folyadékba merül Büretta, dugattyúját motor mozgatja Mérőoldat tartálya Vezérlő és kiértékelést végző egység A titrátor fontosabb részei


Letölteni ppt "TÁMOP 2.2.3-07/1-2F-2008-0011 Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009."

Hasonló előadás


Google Hirdetések