Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ha két fém rudat folyadékba merítünk és feszültséget kapcsolunk a folyadékra, megfigyelhetjük hogy a folyadékoknál is van vezető és szigetelő. Kémiai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ha két fém rudat folyadékba merítünk és feszültséget kapcsolunk a folyadékra, megfigyelhetjük hogy a folyadékoknál is van vezető és szigetelő. Kémiai."— Előadás másolata:

1

2 Ha két fém rudat folyadékba merítünk és feszültséget kapcsolunk a folyadékra, megfigyelhetjük hogy a folyadékoknál is van vezető és szigetelő. Kémiai kísérletekből tudható hogy az elektrolitok (bázisok, savak,sók vizes oldata) vezetik az elektromos áramot. Az elektrolitokban a pozitív és negatív ionok a töltéshordozók.

3 VEZETŐ FOLYADÉKOK  Víz  Konyhasó vizes oldata SZIGETELŐ FOLYADÉKOK  Olaj  Glicerin  Alkohol  Desztillált víz

4  Elektrolízis: Az elektródokon történő anyagkiválás.  Az áramforrás elektromos mezőjének hatására a pozitív ionok a negatív elektród (katód) felé,  A negatív ionok a pozitív elektród (anód) felé vándorolnak.  Az elektrolízis során végbemenő reakciók energiaigényes folyamatok, melyek önként nem mennek végbe.  Az elektrolízis fontos szerepet játszik a technikában, például fémbevonatok készítésénél.

5  A galvánelem két elektródból (fél cellából) áll.  A legegyszerűbb galvánelem az, amikor a két tiszta fémelektród saját ionjait tartalmazó sóoldatba merül. A sóoldatban a bemerülő fém oxidált, pozitív töltésű kationjai és az ezeket semlegesítő anionok találhatók.

6  egy higított kénsavval töltött üvegedénybe egy-egy cink és rézelektródát helyeznek el.  A rézelektródából elektronok lépnek ki a kénsavba, tehát pozitív töltésűvé válik.  A cinkelektródra felületén ennek fordítottja játszódik le, vagyis az elektronok a kénsavból lépnek át, tehát itt elektrontöbblet keletkezik, azaz negatív töltésű lesz.  Az elektródok töltései kiegyenlítődni igyekeznek, ezért az elektródok között feszültség mérhető.  Ez az áramforrás az úgynevezett Volta- elem, üresjárati feszültsége ~1 volt, amely a terhelés folyamán rövidesen lecsökken.

7  Michael Faraday angol fizikus és kémikus, az elektrotechnika nagy alakja.  Neki köszönhető hogy az elektromosság képessé vált a technológiai felhasználásra.  A kapacitás SI egysége, a farad, róla kapta a nevét, valamint a Faraday-állandó, ami egy mol elektron töltését jelenti (~96 485 coulomb).

8 Az elektrolízis során az elektródokon képződő anyag tömege (m) egyenesen arányos az áthaladó elektromos töltésmennyiséggel (Q). m= k*Q Q=I*t

9  Az elektrolizáló cellán áthaladt töltés és az elektródreakcióban résztvevő elektronok anyagmennyisége egyenesen arányos egymással.  Faraday állandó: 96 500 C/mol

10 Hány g cink válik le a katódon, ha ZnI2 oldatot 25 percig 15 mA erősségű árammal elektronizáljuk grafitelektródok között? 1. I = 15mA = 0,015 A 2. t = 25 min = 1500 s 3. k = 0,339 mg/C 4. m=? m = k*I*t = 0,339mg/C*0,015 A*1500 s = 7,6275 mg = 0, 0076275 g


Letölteni ppt "Ha két fém rudat folyadékba merítünk és feszültséget kapcsolunk a folyadékra, megfigyelhetjük hogy a folyadékoknál is van vezető és szigetelő. Kémiai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések