Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Porkoláb Tamás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Porkoláb Tamás"— Előadás másolata:

1 Készítette: Porkoláb Tamás
EGYENÁRAM Egyenáram (angolul Direct Current/DC): ha az áramkörben a töltéshordozók állandó vagy változó mennyiségben, de egyazon irányban haladnak. Az időegység alatt átáramló töltésmennyiség az áramerősség. Jele: I [I] = 1 A Az elektronok vándorlásának sebessége a vezetékekben körülbelül 0,01- 0,1 mm/s

2 Készítette: Porkoláb Tamás
AMPÉRE André-Marie Ampère francia fizikus, kémikus, matematikus. Nevét őrzi az áramerősség SI-mértékegysége, az amper. Az elektromos áram és az általa keltett mágneses tér erőssége között fennálló összefüggés az ún. Ampère-féle gerjesztési törvény.

3 Készítette: Porkoláb Tamás
PÉLDÁK

4 Készítette: Porkoláb Tamás
AZ ÁRAM HŐHATÁSA Ha elektromos áram folyik át valamilyen vezetőn, ú.n. Joule-hő fejlődik. Alkalmazásai:

5 Készítette: Porkoláb Tamás

6 Készítette: Porkoláb Tamás
AZ ÁRAM FÉNYHATÁSA Ha elektromos áram folyik át valamilyen vezetőn, annak atomjait fénykibocsátásra kényszerítheti. Alkalmazásai:

7 Készítette: Porkoláb Tamás

8 AZ ÁRAM MÁGNESES HATÁSA
Készítette: Porkoláb Tamás AZ ÁRAM MÁGNESES HATÁSA

9 Készítette: Porkoláb Tamás
AZ ÁRAM KÉMIAI HATÁSA Akkumulátor töltése

10 AZ ÁRAM ÉLETTANI HATÁSA
Készítette: Porkoláb Tamás AZ ÁRAM ÉLETTANI HATÁSA A szervezeten áthaladó áram izom-, bőr- és idegi károsodást, illetve halált is okozhat. Az egyenáram a kémiai hatása következtében az élő szervezetben elektrolizist indít meg, mely a sejtek felbomlásához vezet. A károsodás mértékét az áram erőssége a hatás ideje az áram testen belüli útja határozza meg. Már 1 mA-es áram a szíven áthaladva halált okozhat! Az ember normális körülmények között 0,001 A-es áramerősséget már megérez, 0,01A már jelentős izomrángatózást okoz és a szabvány szerint 0,1A már halálos áramütést jelent.

11 Készítette: Porkoláb Tamás
AZ ÁRAMKÖR

12 Készítette: Porkoláb Tamás
ÁRAMFORRÁSOK Áramforrások: olyan eszköz, melyek az elektromos áramot tartósan fenntartani képesek. Ilyenek az elemek, zsebtelepek, akkumulátorok és a generátorok. Egy áramforrásnak két pólusa van: a pozitív és a negatív. Ha egy áramforrás pólusait fémes vezetőn keresztül összekötjük egy izzóval, akkor a zárt áramkörben áram folyik. Az áram iránya az áramforrások pozitív pólusától a negatív felé mutat.

13 Készítette: Porkoláb Tamás
GALVANI Luigi Galvani olasz fiziológus, orvos, az elektromosságtan egyik megalapítója. Az 1770-es évektől foglalkozott a békák anatómiájával és az elektrofiziológiával ban egy tanítványa figyelte meg, hogy amikor Galvani békát preparált, a kés érintésére a békacomb összerándult, ha a gerincvelőhöz egy másik fémmel értek hozzá. Luigi Galvani Bologna, szeptember 9. Bologna, december 4.)

14 Készítette: Porkoláb Tamás
GALVÁNELEMEK A galvánelemek kémiai energiát alakítanak át át elektromos energiává. Eközben az elektródjai elváltoznak, ezért csökken a feszültségük. Az akkumulátoroknál ez a folyamat megfordítható. Alkotórészeik: elektrolit és két különböző anyagból készült elektróda. a) Volta féle elem: Cu - Zn - kénsavoldat: 1V b) Leclanché féle elem: Zn - C (barnakőben) - ammóniumklorid-oldat: 1,5 V c) Daniell féle elem: Cu rézszulfátoldatban - Zn cinkszulfátoldatban likacsos agyaghengerrel elválasztva: 1,1 V

15 Készítette: Porkoláb Tamás
ELEMEK

16 Készítette: Porkoláb Tamás
AKKUMULÁTOROK

17 Készítette: Porkoláb Tamás

18 OHM Georg Simon Ohm német fizikus és matematikus.
Készítette: Porkoláb Tamás OHM Georg Simon Ohm német fizikus és matematikus. 1817-ben kezdett tanítani a kölni gimnáziumban, ahol a matematika és fizika tanára volt ban ismertette először az általa felfedezett és róla Ohm-törvénynek nevezett fizikai törvényszerűséget.

19 Készítette: Porkoláb Tamás
OHM TÖRVÉNYE Az elektromosan vezető anyagok a bennük áramló töltések mozgásával szemben a közegellenálláshoz hasonlítható elektromos ellenállással rendelkeznek. Ohm kísérletileg megállapította, hogy az áramerősség a vezeték két rögzített pontja között mérhető feszültséggel egyenesen arányos, vagyis                  = állandó

20 AZ ELLENÁLLÁS FÜGGÉSE A VEZETŐ MÉRETEITŐL
Készítette: Porkoláb Tamás AZ ELLENÁLLÁS FÜGGÉSE A VEZETŐ MÉRETEITŐL Mitől függ egy adott vezeték ellenállása? - anyagi minőségétől (  ) - a kristályszerkezet milyenségétől - hosszától ( l ) - a hosszabb vezeték nagyobb ellenállást jelent az elektronoknak - keresztmetszetétől ( A ) - a vastagabb vezeték kisebb ellenállást jelent az elektronoknak - hőmérsékletétől ( t vagy T ) - a kristály részecskéi nagyobb hőmérsékleten nagyobb tágassággal rezegnek, ami nagyobb ellenállást jelent az elektronoknak A konkrét összefüggés:

21 Készítette: Porkoláb Tamás
ELEKTROMOS MUNKA ÉS TELJESÍTMÉNY

22 Nincs elágazás, az elektronoknak csak egy útja van.
Készítette: Porkoláb Tamás A SOROS KAPCSOLÁS Nincs elágazás, az elektronoknak csak egy útja van. Ha az egyik izzót kitekerjük, a másik sem világít.

23 Készítette: Porkoláb Tamás
A SOROS KAPCSOLÁS

24 Van elágazás, az elektronok több úton is haladhatnak.
Készítette: Porkoláb Tamás A PÁRHUZAMOS KAPCSOLÁS Van elágazás, az elektronok több úton is haladhatnak. Ha az egyik izzót kitekerjük, a másik tovább világít.

25 A PÁRHUZAMOS KAPCSOLÁS
Készítette: Porkoláb Tamás A PÁRHUZAMOS KAPCSOLÁS

26 Készítette: Porkoláb Tamás
KAPCSOLÁSOK


Letölteni ppt "Készítette: Porkoláb Tamás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések