Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÁRAMFORRÁS FOGYASZTÓ. Ha a megdörzsölt ebonitrudat a ködfénylámpához érintjük, akkor a ködfénylámpa pillanatra felvillan. Csak rövid ideig tart a töltések.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÁRAMFORRÁS FOGYASZTÓ. Ha a megdörzsölt ebonitrudat a ködfénylámpához érintjük, akkor a ködfénylámpa pillanatra felvillan. Csak rövid ideig tart a töltések."— Előadás másolata:

1 ÁRAMFORRÁS FOGYASZTÓ

2 Ha a megdörzsölt ebonitrudat a ködfénylámpához érintjük, akkor a ködfénylámpa pillanatra felvillan. Csak rövid ideig tart a töltések áramlása!

3 ÁRAMFORRÁSOK bébielem zsebtelep gombelem ceruzaelem góliátelem Olyan berendezés, mely tartósan biztosítja az elektronok áramlását.

4 Akkumulátorok ÁRAMFORRÁSOK

5

6 SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS Az elemek, akkumulátorok mérgező fémeket tartalmaznak, emiatt veszélyes hulladéknak számítanak. Az elemeket semmiképpen ne dobjuk ki a szemetesbe!

7 VOLTAOSZLOP Az első áramforrás Cink és vörösréz lapokból épített oszlop, köztük sóoldatba áztatott bőrkorongok.

8 VOLTA ELEM A kénsav vizes oldatába merített réz- és cinklemez kémiai átalakuláson megy át, a jelenség eredményeként elektromos áramot nyerünk.

9 Hozzávalók: -Azonos számú 10 és 20 Ft-os -Kb. ugyanekkora méretű korongok itatós papírból (vagy fénymásoló papírból) -Sós víz -Egy alufólia darab a legalsó réteg alá Készítsünk Volta-oszlopot!

10 ALESSANDRO VOLTA 1745-1827 Olasz fizikus

11 Felmerül a kérdés, hogy miért merül ki ez az elem? Ha működés közben megfigyelünk egy Volta- elemet, az elem áramot fejleszt, gázbuborékok keletkeznek a réz felületén. Gyengül a Volta-elem árama, a rézlemez felületét ugyanis hidrogéngáz vonja be. A szárazelem (galvánelem) már olyan konstrukció, amely képes kiküszöbölni az elem gyors kimerülését.

12 Ez a ceruzaelem, melynek legkülső rétege cinkből készül, belül szalmiáksó-oldat (elektrolit) és szénrúd helyezkedik el. A legismertebb galvánelem típus, a Leclanché-elem

13 Anód (-) Katód (+) Elektrolit AZ ELEMEK FELÉPÍTÉSE

14 Az áramforrásnak két kivezetése (pólusa vagy más néven sarka) van.: pozitív és negatív. A pozitív póluson tartós elektronhiány, a negatívon tartós elektrontöbblet van. ÁRAMFORRÁS KIVEZETÉSEI

15 ELEKTROMOS FOGYASZTÓK Azok a berendezések, melyek az elektromos áramot használják fel a működésükhöz.

16 Az elektromos áramforrást egy áramkörben mindig fogyasztóval használjuk. Fogyasztó nélkül zárt áramkörben a vezeték válik fogyasztóvá. Ez a rövidzárlat az elem gyorsabb lemerülését, használhatatlanná válását eredményezi. Újratölthető elemeknél, akkumulátoroknál a hirtelen felszabaduló nagy energia, a hirtelen felmelegedés robbanáshoz is vezethet. RÖVIDZÁRLAT


Letölteni ppt "ÁRAMFORRÁS FOGYASZTÓ. Ha a megdörzsölt ebonitrudat a ködfénylámpához érintjük, akkor a ködfénylámpa pillanatra felvillan. Csak rövid ideig tart a töltések."

Hasonló előadás


Google Hirdetések