Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elektromos feszültség. Áramforrás „erősségét” jellemzi. –Jele: U –Mértékegysége: V (Volt) Elektromos feszültség.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elektromos feszültség. Áramforrás „erősségét” jellemzi. –Jele: U –Mértékegysége: V (Volt) Elektromos feszültség."— Előadás másolata:

1 Elektromos feszültség

2 Áramforrás „erősségét” jellemzi. –Jele: U –Mértékegysége: V (Volt) Elektromos feszültség

3 Alessandro Volta 1745-1827 olasz fizikus, az elektromos áram elméletének kidolgozója, a víz elektrolízisének felfedezője és a Volta-elem (galvánelem) feltalálója.

4 Mivel mérjük a feszültséget? Voltmérővel A voltmérő kapcsolási jele: Digitális multiméterrel

5 A Voltmérő használata 1.A voltmérőt mindig az áramkör azon két pontja közé kapcsoljuk, amely között a feszültséget meg akarjuk mérni. 2.A voltmérőt mindig a fogyasztóval vagy az áramforrással párhuzamosan kell kapcsolni. 3.A legnagyobb skálaértékhez tartozó feszültséget a műszer méréshatára jelzi. 4.A műszert mindig nagyobb méréshatárra kell kapcsolni, mint a várható feszültség. 5.A voltmérőnek az áramkörbe iktatásakor nem kell az áramkört megszakítani.

6 A feszültséget mindig az áramkör két kiválasztott pontja között értelmezzük. Ha az áramforrás feszültségét akarjuk mérni, akkor az áramforrás két sarkára csatlakoztatjuk a voltmérőt, ha pedig a fogyasztóét, akkor a fogyasztó két végére. – +

7

8 Határozd meg a voltmérő által jelzett feszültség- értékeket, ha a méréshatárok a következők! Méréshatár5 V25 V100 V50 V300 V Feszültség

9 Számítsd ki! Mekkora a feszültség a mező két pontja között, ha 5 C töltés átszállításakor a végzett munka 400J? Q = 5 C W = 400 J U = ?

10 Áramforrások kapcsolása Soros U 1 +U 2 +U 3 Párhuzamos U 1 =U 2 =U 3

11 Mi történik? Nem mér semmit a voltmérő, nem fog működni a fogyasztó, ha így kötjük be az áramkörbe az áramforrásokat.

12 KÍSÉRLET Citromba (almába, burgonyába) szúrjunk egy rézdrótot egészen a gyümölcs húsáig. Egy másik rézdrót végére pedig csavarjuk egy gemkapocsra és ezt is szúrjuk a gyümölcsbe. Ha a rézdrótok másik végét voltmérőre kötjük akkor a voltmérő mutatója kitér. Oka, hogy a rézdrót és a gemkapocs két különböző fémje a savas citromlében elektronokat mozgat az egyik drótról a másikra.

13 GYÜMÖLCSELEM Az így készített elem működtethet pl. egy kis motort, vagy akár egy órát is.


Letölteni ppt "Elektromos feszültség. Áramforrás „erősségét” jellemzi. –Jele: U –Mértékegysége: V (Volt) Elektromos feszültség."

Hasonló előadás


Google Hirdetések