Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból"— Előadás másolata:

1 Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
A HCl - sósav Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból

2 Fizikai tulajdonságok
Színtelen, szúrós szagú, gáz, nehezebb a levegőnél, vízben kitűnően oldódik, vizes oldata a sósav

3 Kémiai tulajdonságok HCl + H2O= H3O+ + Cl- oxóniumion kloridion
A klóratom jobban vonzza a közös elektronpárt, így nála részleges e- többlet tapasztalható (-) töltésű. A hidrogén felől pedig e- hiány jelentkezik (+) töltésű (két sarka/pólusa/ van). Ezért ez a molekula: poláris kovalens kötést tartalmazó, dipólus molekula. Vizes oldata savas kémhatású a keletkezett oxóniumionok túlsúlya miatt. HCl + H2O= H3O+ + Cl- oxóniumion kloridion Belélegezve erősen mérgező!!

4 Előállítása Régebben elemeiből szintetizálták vagy a konyhasó és a kénsav reakciójával gyártották. (háromsós reakció) Ma a szerves vegyipar melléktermékeként keletkezik. A kereskedelmi tömény sósav tömeg%-os.

5 Kémiai reakciói Fémekkel hidrogént fejleszt. Kivétel a réz és a nemesfémek. Zn + 2HCl = ZnCl2 + H2; cink-klorid Fe + 2HCl = FeCl2 + H2; vas-klorid 2Al + 6HCl = 2AlCl3 + 3H2 alumínium-klorid Cu + HCl = történik reakció Ag + HCl = történik reakció

6 Felhasználása Fontos laboratóriumi vegyszer.
Háztartásban vízkőoldásra használják. A háztartásban 20 tömeg%-os oldatát használják. Tilos együtt használni klórmésszel vagy hypoval!!! Textiliparban, bőriparban, festékiparaban és gyógyszeriparban is használják.

7 Előfordulása Vulkáni gázokban.
Az emlősök és az ember gyomornedeve 0,2 - 0,3 tömeg%-os mennyiségben. (fehérjék emésztéséhez) Gyomorsav túltengés esetén a felesleg megkötésére MgO-ot is használnak.


Letölteni ppt "Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból"

Hasonló előadás


Google Hirdetések