Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A salétromsav A salétrom kristályosítása 1580 körül.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A salétromsav A salétrom kristályosítása 1580 körül."— Előadás másolata:

1 A salétromsav A salétrom kristályosítása 1580 körül

2 A salétromsav Jele 1. Jele: HNO 3 A salétromsavat sötét színű üvegben tárolják, mert fény hatására már szobahőmérsékleten is elbomlik.

3 A salétromsav Nevei 2. Nevei: Magyar név: salétromsav (hidrogén-nitrát) International Union of Pure and Applied Chemistry (Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Uniója) IUPAC név: Nitric acid Egyéb név: választóvíz Az elnevezés alapja az, hogy a nemesfém ötvözetekből a rezet és az ezüstöt kioldja. Így elválasztja az aranytól őket.

4 A salétromsav Anyagszerkezet 3. a: ATOMSZERKEZET N: 7 proton, 7 elektron, 7 neutron, 2 elektronhéj, 5 külső elektron H: 1 proton, 1 elektron, 0 neutron, 1 elektronhéj, 1 külső elektron O: 8 proton, 8 elektron, 8 neutron, 2 elektronhéj, 6 külső elektron Salétromsav-molekula

5 A salétromsav Anyagszerkezet 3. b: HALMAZSZERKEZET 5 atomos, poláris, kovalens kötésű, dipólus- molekula 1 mol = 63,01 g Szerkezeti képlet:

6 A salétromsav Fizikai jellemzők 4. Fizikai jellemzők: Tiszta állapotban színtelen, szúrós szagú, füstölgő folyadék. Sűrűbb a víznél, vízben jól oldódik. A legtöményebb salétromsav 65 tömegszázalékos. Olvadáspont: -22 o C Forráspont: 120 o C Híg salétromsav Tömény salétromsav

7 A salétromsav Kémiai jellemzők 5. Kémiai jellemzők: Maró hatású sav, erélyes oxidálószer. Mérgező ! A legtöbb fémet oldja. A fémek oldódása közben barnásvörös nitrogén-dioxid gáz keletkezik. Az ammónia salétromsavval ammónium-nitráttá egyesül: NH 3 + HNO 3  NH 4 NO 3 Mivel savas kémhatású, ezért benne a lakmusz és az univerzális indikátor is piros színű lesz.

8 A salétromsav Előfordulás 6. Előfordulás: Vegyületei: a salétromok: - kálium-nitrát KNO 3 - kalcium-nitrát Ca(NO 3 ) 2 - nátrium-nitrát NaNO 3 A természetben tisztán nem fordul elő.

9 A salétromsav Előállítás 7. Előállítás: Iparilag az ammónia oxidálása során nyert nitrogén-oxidokat nyeletik el vízben. Laboratóriumban tömény kénsav és kálium- nitrát keverékének desztillációjával állítják elő.

10 A salétromsav Felhasználás 8. Felhasználás: A haditechnikában a robbanószerek (pl.:TNT) tartalmazzák a salétromsav vegyületeit. A rakéta-hajtóanyagokban is megtalálható. Műtrágyagyártásban, gyógyszerek előállításában alkalmazzák. Homeopátiás felhasználása is létezik. A legközismertebb robbanóanyag, a dinamit is tartalmazza a salétromsav vegyületeit.


Letölteni ppt "A salétromsav A salétrom kristályosítása 1580 körül."

Hasonló előadás


Google Hirdetések