Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elektromágneses indukció, váltakozó áram Sikeres felkészülést mindenkinek!!!! Kérdés esetén:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elektromágneses indukció, váltakozó áram Sikeres felkészülést mindenkinek!!!! Kérdés esetén:"— Előadás másolata:

1 Elektromágneses indukció, váltakozó áram Sikeres felkészülést mindenkinek!!!! Kérdés esetén: tarob@freemail.hu

2 Elektromágneses indukció Amikor a mágneses mező változása elektromos mezőt indukál, elektromágneses indukcióról beszélünk. Pl: egy tekercsben mágnest mozgatunk, vagy a mágnest a tekercs előtt forgatjuk, a változó mágneses mező a tekercsben elektromos áramot indukál.

3 Elektromágneses indukció Az indukált áram nagysága függ a tekercs menetszámától és a mágneses mező változásának gyorsaságától (milyen gyorsan mozgatom a mágnest a tekercsben)

4 Elektromágneses indukció Az elektromágneses indukció alapján működő áramforrást generátornak nevezzük, amellyel az erőművekben (szél, atom..stb) váltakozó áramot állítanak elő. generátor

5 A váltakozó áram hatásai Élettani (megráz az áram, áramütés ér) Kémiai Mágneses (tekercs elé tett iránytű elfordul) Hő (izzó, hősugárzó)

6 Transzformátor A transzformátor olyan „berendezés”, amely a feszültség és így az áramerősség átalakítására szolgál. Primer tekercs Szekunder tekercs Közös vasmag

7 Transzformátor Primer tekercs  N p : primer tekercs menetszáma (nincs me.  U p : primer tekercs feszültsége (me: Volt)  I p : primer tekercs áramerőssége (me: Amper)  P p : primer tekercs teljesítménye (me: Watt) Szekunder tekercs  N sz : szekunder tekercs menetszáma (nincs me.)  U sz : szekunder tekercs feszültsége (me: Volt)  I sz : szekunder tekercs áramerőssége (me: Amper  P sz : szekunder tekercs teljesítménye (me: Watt) Közös vasmag

8 Transzformátor

9 Feladat-transzformátor U p (V)NpNp U sz (V)N sz 200100600 2501000 10050400 Az előző dián található képlet segítségével határozzuk meg a hiányzó értékeket!

10 1. Feladat Egy játékvonatot 230 V hálózati feszültségre kapcsolt transzformátorról működtetünk. A szekunder tekercsben az áram erőssége 0,1 A, a feszültség 10 V. Mekkora a primer tekercsben folyó áramerősség? Mennyi a kisvonat motorjának teljesítménye? Adatok: Up=230 V Isz=0,1 A Usz=10V Ip=? Hálózat – 230 Volt Letranszformált 10V A két tekercs teljesítménye közel azonos P primer =P szekunder Elektromos eszközök teljesítményét úgy számoljuk ki, hogy a kivezetései közt mérhető feszültséget megszorozzuk a rajta áthaladó áramerősséggel. P= U*I

11 1. Feladat Adatok: Up=230 V Isz=0,1 A Usz=10V Ip=? A két tekercs teljesítménye közel azonos P primer =P szekunder U p *I p =U sz *I sz A képletből egyedül Ip nem ismert, ki kell számolni HF….,a végeredményt Amperben kapjuk!!!!! Mennyi a kisvonat motorjának teljesítménye? Megegyezik a szekunder tekercs teljesítményével, mivel a kisvonat kivezetésein a szekunder tekercsnél mérhető 10 V lesz a feszültség, és a szekunder áram halad át rajta, vagyis P vonat =U szekunder * I szekunder Adatok behelyettesítése, kiszámolása, a végeredményt Watt-ban kapjuk!!!

12 2. Feladat Egy elektromos csengőt 230 V hálózati feszültségre kapcsolt transzformátorról működtetünk. A szekunder feszültség 30 Volt. Mekkora a szekunder tekercsnél az áramerősség, ha az ampermérő a primer tekercsnél 0,2 A áramot jelez? Mekkora teljesítményű a csengő? Adatok: Up=230 V Ip=0,2 A Usz=30V Isz=? A két tekercs teljesítménye közel azonos P primer =P szekunder U p *I p =U sz *I sz A képletből egyedül Isz nem ismert, ki kell számolni HF….,a végeredményt Amperben kapjuk!!!!! Mennyi az elektromos csengő teljesítménye? Megegyezik a szekunder tekercs teljesítményével, P cseng =U szekunder * I szekunder Adatok behelyettesítése, kiszámolása, a végeredményt Watt-ban kapjuk!!!

13 Elektromos energia szállítás Az erőművekből (szél, víz, atom stb..) az elektromos áramot távvezetéken szállítják. A hosszú huzalok ellenállása nagy, így nagy a veszteség is, ennek elkerülésére alkalmazzák a transzformátort. Az erőműveknél a feszültséget feltranszformálják több tízezer Voltra, így az áram erőssége csökken (kevesebb a veszteség- hőveszteség). A fogyasztóknál letranszformálják, a feszültség csökken az áramerősség nő. (hálózati áram már csak 230 Volt-os).

14 Elektromos csengő 1. A kapcsoló megnyomásával zárjuk az áramkört 2. A tekercsen is elektromos áram halad át, amely mágneses mezőt hoz létre a tekercs körül. (indukció) 3. A tekercs körüli mágneses mező a tekercshez „rántja” a vaslemezt 4. A vaslemez végén lévő fém gömb a csengőhöz ütődik CSINGGG 5. Az áramkör is megszakad mivel a tekercs a vaslemezt megához rántja. 6. Mivel az áramkör megszakad, a tekercsen sem halad át elektromos áram, nincs mágneses mező, a vaslemez visszakerül eredeti helyére és a folyamat indul az 1.-től.

15 Automata biztosíték – az áramkör megszakítására használják 1. A rugós kapcsolókar vaslemeze elektromágnes előtt van. 2. Ha az áram erőssége egy megengedett érték fölé növekszik (rövidzárlat), az elektromágnes olyan erőssé válik, hogy képes magához rántani a vaslemezt. 3. Ekkor a rugós kapcsoló megszakítja az áramkört. Ha megszüntetjük a túláram okát, a rugós kapcsolóval újra lehet zárni az áramkört


Letölteni ppt "Elektromágneses indukció, váltakozó áram Sikeres felkészülést mindenkinek!!!! Kérdés esetén:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések