Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elektromos munka és tejlesítmény Tk.: 48-50. oldalakon.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elektromos munka és tejlesítmény Tk.: 48-50. oldalakon."— Előadás másolata:

1 Elektromos munka és tejlesítmény Tk.: 48-50. oldalakon

2 Elektromos fogyasztásmérők Hogyan mérjük az elhasznált elektromos energia mennyiségét? Az elektromos művek által felszerelt villanyórával. Első: Thomas Alva Edison mérőkészüléke, ami az elektrolízis elvén működött. Maiak: Bláthy Ottó mérnök tervei alapján készültek 1889-ben, és a Ganz-gyár kezdte gyártani azokat.

3 BLÁTHY OTTÓ TITUSZ (1860 - 1939) THOMAS ALVA EDISON (1847-1931)

4

5

6 Működési elve: A feszültségtől (U), az átfolyó áram erősségétől (I) és annak idejétől függ (t) az elhasznált el. energia nagysága. Ezt az energiát: ELEKTROMOS MUNKÁnak nevezzük. Jele: W Kiszámolása: W = U·I·t Mértékegysége: 1 V·A·s = 1 J (joule)

7

8 Elektromos teljesítmény Mi az a kWh (kilowattóra)? Meg kell ismerni az el. teljesítményt, ami mutatja meg, hogy adott idő alatt mennyi munkát végez az elektromos tér. Jele: P Kiszámolása: Mértékegysége: 1 V · 1 A = 1 W (watt)

9 Teljesítmény: watt-ban mérjük El. munka: teljesítmény szorozva idővel Ezért : 1 J = 1 W · 1 s =1 Ws vagy nagyobb egységekben kWh. A villanyóra az elektromos mező munkáját méri kWh-ban.

10

11 Elektromos fogyasztás kiszámolása Fogyasztás = elektromos munka Ismerni kell: A teljesítményt (P) és a működési időt (t); vagy A használt feszültséget (U) és áramerősséget (I) és a működési időt (t).

12

13

14


Letölteni ppt "Elektromos munka és tejlesítmény Tk.: 48-50. oldalakon."

Hasonló előadás


Google Hirdetések