Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az elektromos távvezetékrendszer  Napjainkban életünk minden területén nélkülözhetetlenné vált a villamos energia.  Nélkülözhetetlenségét csak akkor.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az elektromos távvezetékrendszer  Napjainkban életünk minden területén nélkülözhetetlenné vált a villamos energia.  Nélkülözhetetlenségét csak akkor."— Előadás másolata:

1

2 Az elektromos távvezetékrendszer

3  Napjainkban életünk minden területén nélkülözhetetlenné vált a villamos energia.  Nélkülözhetetlenségét csak akkor vesszük észre, ha valamilyen okból kifolyólag rövidebb-hosszabb időre megszűnik.

4  Megújuló energiaforrásokból  Nem megújuló energiaforrásokból

5  Nem megújuló (fosszilis) természeti energiahordozók: - szén - kőolaj - földgáz - hasadó anyagok  Folytonosan megújuló (regeneratív) természeti energiahordozók: - napenergia - szélenergia - geotermikus energia - a tengerek ár-apály energiája

6  A villamos energiát kizárólag nagyteljesítményű erőművekben állítjuk elő.  Hőerőmű  Vízerőmű  Atomerőmű

7  A váltakozó áramot az erőmű generátorai (az elektromágneses indukció alapján működő áramforrás) állítják elő.  A nagyteljesítményű generátorokat vízesések, folyók, szénbányák közelében építik fel.

8  http://www.energiasuli.hu/alsosok/tudastar/ az_eromu_mukodese http://www.energiasuli.hu/alsosok/tudastar/ az_eromu_mukodese

9  Az áram az erőműtől távvezetéki hálózatok segítségével jut el a fogyasztókhoz.

10  1885-ben a budapesti Ganz-gyár mérnökei (Bláthy Ottó, Déri Miksa és Zipernovszky Károly) szabadalmaztatták a transzformátort. Ez tette lehetővé az energia nagy távolságra való gazdaságos szállítását.  Minél nagyobb a feszültség, annál kisebb a veszteség.

11

12  Az erőművek generátorai 6-18 kV nagyságú feszültséget állítanak elő. Ezt a feszültséget még a helyszínen feltranszformálják a szállításhoz megfelelő értékűre. Ez lehet 35, 120, 220, 330, 400 vagy 750 kV.  Ezt követően a fogyasztók közelében a feszültséget 230 V – ra fokozatosan letranszformálják.

13

14

15 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Az elektromos távvezetékrendszer  Napjainkban életünk minden területén nélkülözhetetlenné vált a villamos energia.  Nélkülözhetetlenségét csak akkor."

Hasonló előadás


Google Hirdetések