Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás"— Előadás másolata:

1 Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Az energia Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás

2 Bevezetés Az energia általános értelemben a változtatásra való képességet, a fizikában a testek pillanatnyi állapotát leíró mennyiség, állapotjelző. Az emberiség fennmaradásához és fejlődéséhez nélkülözhetetlen az energia. Az energiafelhasználás egyre nő.

3 Energia áramlás

4 Energia fajták I primer energiahordozók (természetből kinyert energiahordozók) Meg nem újítható fosszilis energiahordozók Pl. szén, kőolaj, földgáz, Primer, de nem fosszilis Pl. urán Megújuló energiahordozók Pl. szél, víz, hullám erőmű, biomassza, geotermikus energia, geotermális erőmű

5 szénlepárlás termékei: koksz, széngáz
Energia Fajták II Szekunder energiahordozók (az elsődleges energiahordozók átalakításából nyerjük) Pl. elektromos áram , kőolaj lepárlás termékei közül: gázolaj (dizelolaj), benzin, petróleum, pakura szénlepárlás termékei: koksz, széngáz sűrített levegő hidrogén

6 Megújuló energiahordozók
A szélenergia A szélenergia az egyik leggyorsabban fejlődő és az utóbbi időben a legnagyobb kapacitásbővülést elérő megújuló energiaforrás. A szél segítségével termelt energia jelenleg évi 20%-kal növekszik, és rendkívül népszerű Európában és az Egyesült Államokban.

7 Megújuló energiahordozók
A vízenergia A vízienergia megújuló energia, nem szennyezi a környezetet és nem termel sem szén-dioxidot, sem más, üvegházhatást kiváltó gázt. A világ vízerőműveinek összteljesít ménye mintegy 715 000MW, a Föld elektromos összteljesítményének 19%-a (2003-ban 16%-a), a megújuló energiahasznosításnak ben a 63%-a.

8 Megújuló energiahordozók
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C- kal emelkedik a hőmérséklet. Magyarországon a geotermikus energiafelhasználás 1992-es adat szerint ezer tonna kőolaj energiájával volt egyenértékű. A geotermikus energia korlátlan és folytonos energia nyereséget jelent.

9 Megújuló energiahordozók
A biomassza A biomassza kifejezés alatt tágabb értelemben a Földön lévő összes élő tömeget értjük. A mai elterjedt jelentése: energetikailag hasznosítható növények, termés, melléktermékek, növényi és állati hulladékok.

10 Megújuló energiahordozók
A napenergia A napenergia a Földet érő napsugárzásból kinyerhető energia. Használata történhet fotovoltaikus elektromosság generálásával vagy a hőenergia felhasználásával. A napenergia használata történhet aktív módon, mint a naperőmű vagy a napelem, illetve passzív módon, mint például az épületek tájolása segítségével elért hőmegtakarítás.

11 Köszönöm a Figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések