Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Orosz Dániel 7/1 Felkészítő tanár: Felföldi Istvánné

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Orosz Dániel 7/1 Felkészítő tanár: Felföldi Istvánné"— Előadás másolata:

1 Készítette: Orosz Dániel 7/1 Felkészítő tanár: Felföldi Istvánné
Megújuló energiák Készítette: Orosz Dániel 7/1 Felkészítő tanár: Felföldi Istvánné Herman Ottó Általános Iskola és Munkácsy Mihály AMI Miskolc, Gesztenyés u. 25. 2013

2 Dőlj hátra és nézd végig a bemutatót!

3 Tartalomjegyzék Nézzük,milyen megújuló energiák vannak? Mi a szén?
Hogyan keletkezett a földgáz? Mit tudunk a kőolajról? Alternatív energia Alternatív energia fajtái Napenergia Mi a szélenergia? Mit tudunk a vízenergiáról? Geotermikus energia Tudjunk meg még többet a geotermikus energiáról Mit is neveznek biomasszának? A biodízel felhasználása Mi a hőszivattyú? A hőszivattyú fajtái Kérdések

4 Nézzük, milyen megújuló energiák vannak?
Szén Földgáz Kőolaj Alternatív energia

5 Mi a szén? A szén minden ismert élet alapja, nélküle az élet nem létezhetne. A gazdaság a szenet főleg mint ásványi szenet használja elsősorban elektromos energia elállítására a széntüzelésű erőművekben. De nagy mennyiségű szén kell a vasolvasztókban, ahol a szén égése a magas hőmérsékletet szolgáltatja.

6 Hogyan keletkezett a földgáz?
A földgáz, amely tiszta formájában színtelen, szagtalan és átlátszó gáz, fosszilis tüzelőanyag. Évmilliók során a föld alatt és a tengerek mélyén keletkezett, a felszín alatt, a kőzetek repedésein keresztül fedőkőzetek által határolt mezőkbe vándorolt. Ezek a nagykiterjedésű porózus kőzetekből álló mezők a földfelszín alatt néhány métertől több mint méteres mélységig találhatók.

7 Mit tudunk a kőolajról? A kőolaj a Föld szilárd kérgében található természetes eredetű. Fő összetevői folyékony halmazállapotú szénhidrogének. Lelőhelyén, helyzetétől függően, nyomás alatt gáznemű, valamint szilárd halmazállapotú szénhidrogéneket is tartalmazhat.

8 Alternatív energia Napjainkban egyre inkább elterjedőben van
építkezések során az alternatív energia felhasználása. Alternatív energiaforrás az az energiahordozó, amelyből a jelenleg használatos szénhidrogének alternatívájaként valamilyen energiát tudunk kinyerni. Az alternatív energiaforrások jelentősége, hogy használatuk összhangban van.

9 Alternatív energia fajtái
Napenergia Szélenergia Vízenergia Geotermikus energia Biomassza Biodízel Hőszivattyú

10 Napenergia A Nap a földi élet elsődleges energiaforrása, az emberek mindig törekedtek arra, hogy hasznosítsák ezt a hihetetlen „ingyenes” energiaforrást. Földünk másodpercenként 50 milliárd kWh energiát kap a Naptól. A Napban hidrogén alakul át héliummá, gravitációs nyomás mellett nagyon magas hőmérsékleten. A Nap hatalmas tömegében, amely a naprendszer több mint 99%-a az évmilliárdos működés ellenére még mindig több mint 70% hidrogén „üzemanyag” van.

11 Mi a szélenergia? A szélenergia megújuló energiafajta, amelynek termelése környezetvédelmi és költségelőnyei miatt rohamos ütemben nő a világban, főleg Európában. A szélenergia kitermelésének modern formája a szélturbina lapátjainak forgási energiáját alakítja át elektromos árammá.

12 Mit tudunk a vízenergiáról?
A vízenergia hasznosításának számos ismert módszere is létezik: vízierőművek, folyami erőművek, duzzasztás. A világ villamos energia-termelésének kb. 20%-a vízenergiából származik.

13 Geotermikus energia A Föld belső hőjéből származó energia. Ez a legújabban felfedezett energiaforrás, amely az így megépített lakásokban télen nyáron állandó, egyenletes hőmérsékletet biztosít. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30°C-kal emelkedik a hőmérséklet. A geotermikus energia korlátlan és folytonos energia nyereséget jelent. Termálvíz formájában viszont nem kiapadhatatlan forrás. Kitermelése viszonylag olcsó, a levegőt nem szennyezi.

14 Tudjunk meg még többet a geotermikus energiáról
A geotermikus energia a Föld kőzetlemezeinek természetes mozgásából származó energia. A geotermikus energia a napenergiához hasonlóan korlátlan, el nem fogyó, de azzal ellentétben nem szakaszosan érkező, hanem folytonos, viszonylag olcsón kitermelhető és a levegőt nem szennyezi. A legáltalánosabban alkalmazott rendszerekben a termálkútból feltörő vizet gáztalanítják, ülepítik és sótartalmát részben eltávolítják, majd a felhasználás helyére szivattyúzzák, a lehűlt vizet pedig valamilyen vízáramba, vízgyűjtőbe elvezetik.

15 Mit is neveznek biomasszának?
A biomassza biológiai eredetű szerves anyagtömeg. A biomasszák a megfelelő kezelés esetén megújuló energiaforrások, használatuk esetén bányászott energiahordozók takaríthatók meg. A biomasszák jelentősége, hogy fosszilis energiahordozók válthatók ki velük, így megvalósítható a fenntartható energiafelhasználás.

16 A biodízel felhasználása
A világ és az EU számos országában évtizedek óta alkalmazzák a biodízelt üzemanyagként, az előállítás és felhasználás gyakorlata kialakult. A biodízel gyártása azt a célt szolgálja, hogy a hagyományos diesel motorokhoz illeszkedő üzemanyag keletkezzen.

17 Mi a hőszivattyú? A hőszivattyú a környezet energiájának hasznosítására szolgáló berendezés, mellyel lehetséges fűteni, hűteni, meleg vizet előállítani.

18 A hőszivattyú fajtái CO2-szonda Levegő-vizes hőszivattyú
A direktgázosító hőszivattyú CO2-szonda Levegő-vizes hőszivattyú Talajvizes hőszivattyú Mélyfúrásos hőszivattyú

19 Tudsz válaszolni a következő kérdésekre?
1. Milyen üzemanyag van a napenergiában? 2. Hol keletkezett a földgáz? 3. Mennyivel nő a Föld belsejében a hőmérséklet?

20 … és a következőkre? 4. Mi helyett használjuk a biomasszát?
5. Hűteni vagy fűteni lehet a hőszivattyúval? 6. Miből származik geotermikus energia?

21 Felhasznált irodalom Kémia tankönyv 7. osztály

22 végignézted a bemutatót!
Köszönöm, hogy végignézted a bemutatót!


Letölteni ppt "Készítette: Orosz Dániel 7/1 Felkészítő tanár: Felföldi Istvánné"

Hasonló előadás


Google Hirdetések