Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Energiaforrásaink Megújuló energiaforrások.. Mit nevezünk energiahordózónak? Hogyan csoportosítjuk ezeket? Az energiában gazdag anyagokat nevezzük energiahordozóknak,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Energiaforrásaink Megújuló energiaforrások.. Mit nevezünk energiahordózónak? Hogyan csoportosítjuk ezeket? Az energiában gazdag anyagokat nevezzük energiahordozóknak,"— Előadás másolata:

1 Energiaforrásaink Megújuló energiaforrások.

2 Mit nevezünk energiahordózónak? Hogyan csoportosítjuk ezeket? Az energiában gazdag anyagokat nevezzük energiahordozóknak, és két csoportjuk van: Megújuló energia források Nem megújuló energiaforrások

3 Miért irányul a szakemberek figyelme egyre inkább a megújuló források felé? Az ásványi energiahordozók gyors fogyása A felhasználásuk során keletkező káros környezeti hatások miatt

4 Melyek a megújuló energiaforrások?

5 A napenergia. A Nap több mint4,5 milliárd éve sugározza az energiát és várhatóan a következő 5 milliárd évben sem lesz ez másképp. A Földre 1 óra alatt beérkező napsugárzás energiája az egész emberiség 1 éves energiaigényét fedezné, ha mind hasznosítani tudnánk.

6 Hasznosítás Felmelegedő falfelület vagy az alkalmasan kialakított üvegfelület mögött valamilyen hőtároló helyezkedik el. (pl. padlás) A jól tervezett házakban a meleglevegő keringeni kezd

7 A hőtároló lehet valamilyen folyadék is (pl.víz, olaj) Ekkor csővezetékeken juttatják el a meleget a ház egyes részeibe lévő fűtőtestekbe. Ezt a módszert csak azokban az országokban alkalmazzák, ahol magas a napsütéses órák száma (pl. Izrael, Japán)

8 A napelem A napelem a fény energiáját elektromos energiává alakítja át a fényelektromos jelenség segítségével A napelem teljesítménye függ annak típusától, méretétől, a sugárzás intenzitásától a sugárzott fény hullámhosszától, és annak beesési szögétől.

9 Felhasználása Kis fogyasztású elektromos eszközök (pl. számológépek, órák, villanypásztorok) Járművek Háztartások (nagyméretű és jó hatásfokkal működő napkollektorok esetén)

10 A biomassza A biomassza sokféle természetes eredetű hulladékanyag összefoglaló neve. Szárazföldi és vízi növények anyagából, Állatok hulladékából, elhalt anyagaiból keletkezik. (hulladéknemesítés) A biomassza lebomló anyagaiból oxigéntől elzártan keletkező gáz a biogáz (metán, szén- dioxid) A földgázhoz hasonlóan közvetlenül fűtésre, vagy villamos-energia gyártására használják.

11 A geotermikus energia Geotermikus energián a Föld belsejének melegét értjük Természetes forró vizek Gőzök Iszapvulkánok Száraz, forró kőzetek

12 Hasznosítás Napjainkban a Föld mélyéről feltörő gejzírek, hévforrások energiáját hasznosítják Hazánk hőforrásokban és ásványvizekben Európa egyik leggazdagabb országa.

13

14 A szélenergia A tűz után a szél volt a második energiaforrás amit az ember megismert. Régen a malomkerekek közvetlen meghajtására alkalmazták Ma villamos-energia termelésére Szélmalmot tengerpartra, magas hegyekbe érdemes építeni ( szél sebessége nagyobb, mint 25 km/h)

15 A vízenergia Energiát a nagy esésű, zuhatagos folyókon lehet termelni. Hegyvidéki országokban (pl, Norvégia, Kanada) olcsó és tiszta energiatermelési mód Síkvidéken a vizet duzzasztani kell, ez jelentős környezeti károkat eredményezhet. (folyása lassul, oxigén-tartalma csökken, élőlények pusztulása)

16 Felhasználás Lakások, mezőgazdasági épületek fűtése Fürdők létesítése


Letölteni ppt "Energiaforrásaink Megújuló energiaforrások.. Mit nevezünk energiahordózónak? Hogyan csoportosítjuk ezeket? Az energiában gazdag anyagokat nevezzük energiahordozóknak,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések