Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az energia fogalma és jelentősége

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az energia fogalma és jelentősége"— Előadás másolata:

1 Az energia fogalma és jelentősége

2 Az energia Az energia egy test munkavégző képessége.

3 Az energia Az energia egy test munkavégző képessége.
A természetben többféle energia létezik: mechanikai, hő, vegyi, villamos, fény és atomenergia.

4 Az energia Az energia egy test munkavégző képessége.
A természetben többféle energia létezik: mechanikai, hő, vegyi, villamos, fény és atomenergia. A természetben érvényes az energia megmaradás törvénye: energia semmiből nem keletkezhet, nem semmisülhet meg, csak az egyik energiafajta másik energiafajtává alakulhat vagy egyik testről átvihető egy másik testre. Az energia állandó voltához kapcsolódik a tömeg is. Meghatározott feltételek mellett az energia és a tömeg kölcsönösen átalakulhat.

5 A mechanikai energia Az ember által hasznositott legelterjedtebb energiaforma. Mechanikai energián a test munkavégző képességét értjük. Kétféle alakban jelentkezhet: - helyzeti (potenciális) - mozgási (kinetikus)

6 A hőenergia A hőenergia a test felmelegedésében nyilvánul meg (vezetéssel, áramlással vagy sugárzással).

7 A vegyi energia A testek molekuláinak átrendeződése következtében alakul ki, amire a természetben végbemenő vegyi és más folyamatok miatt kerül sor. Energiát tárol az élelem, szén, kőolaj, földgáz, stb. Ez az energiafajta jelentős az energia tárolása és megörzése szempontjából.

8 A villamos energia Az elektronok mozgási energiájának a következménye.
Az elektronok mozgása miatt potenciálkülönbség jön létre. Ez az energiafajta legalkalmasabb a felhasználásra, mert könnyen és minden területén hasznositható.

9 A fényenergia Az anyagok égésekor jön létre, miközben hőenergia is keletkezik. Legjelentősebb fényenergia a napenergia, de az ember számára jelentős a mesterséges fény is.

10 Az atomenergia Az atomreaktorokban végbemenő atommaghasadás által keletkező energia, miközben nagy mennyiségű hőenergia szabadul fel, amit leginkább villamos energiává alakitanak.

11 ENERGIAFORRÁSOK Az ember által felhasznált alapvető energiaforrások különböző módon a Naptól származnak (kivéve az atomenergiát). A Nap állandó energiaforrás.

12 Az energiaforrás lehet:
Fogyó energiaforrás: - elszenesedett foszilis maradványok (szén, földgáz, kőolaj) - ásványok (uránércek)

13 Az energiaforrás lehet:
Fogyó energiaforrás: - elszenesedett foszilis maradványok (szén, földgáz, kőolaj) - ásványok (uránércek) Megújuló energiaforrások: - viz (folyók, vizesések, tengerek, tavak) - szél (széláramlás) - izmok (izomenergia)

14 Az energiaforrás lehet:
Fogyó energiaforrás: - elszenesedett foszilis maradványok (szén, földgáz, kőolaj) - ásványok (uránércek) Megújuló energiaforrások: - viz (folyók, vizesések, tengerek, tavak) - szél (széláramlás) - izmok (izomenergia) Alternativ megújuló energiaforrások: -napenergia, hidrogénenergia, biomassza energiája.

15 AZ ENERGIA FELHASZNÁLÁSA
Arra kell törekedni, hogy minél nagyobb mértékben alkalmazzuk a megújuló és alternativ energiaforrásokat, igy kisebb lesz a légszennyezés, hasznositsuk újra az elhasznált anyagokat igy óvjuk környezetünket. Takarékoskodjunk, használjuk ésszerűen energiáinkat! Ne feledjük, hogy a föld nem a miénk csak kölcsön kaptuk unokáinktól!!!


Letölteni ppt "Az energia fogalma és jelentősége"

Hasonló előadás


Google Hirdetések