Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Bíró Jennifer. Megújuló energiaforrások: Napenergia (naper ő m ű ) Napelem Napkollektor Vízenergia (vízer ő m ű ) Árapály-energia Hullámenergia.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Bíró Jennifer. Megújuló energiaforrások: Napenergia (naper ő m ű ) Napelem Napkollektor Vízenergia (vízer ő m ű ) Árapály-energia Hullámenergia."— Előadás másolata:

1 Készítette: Bíró Jennifer

2 Megújuló energiaforrások: Napenergia (naper ő m ű ) Napelem Napkollektor Vízenergia (vízer ő m ű ) Árapály-energia Hullámenergia Szélenergia Geotermikus energia Biomassza Bioetanol Biodiesel

3 A Napból érkező energia hasznosításának két alapvető módja létezik: a passzív és az aktív energiatermelés. Naperőművekben alakítják át a napenergiát elektromos árammá.

4 Passzív hasznosításkor az épület tájolása és a felhasznált épít ő anyagok a meghatározóak. Ilyenkor az Üvegházhatás használjuk ki h ő termelésre. Alapjában véve passzív napenergia-hasznosító minden olyan épület, amely környezeti adottságai, építészeti kialakítása következtében képes használni a Nap sugárzását mint energiaforrást. A passzív napenergia- hasznosítás f ő ként az átmeneti id ő szakokban m ű ködik, vagyis akkor, mikor a küls ő h ő mérséklet miatt az épületen már/még h ő veszteség keletkezik, de a napsugárzás még/már jelent ő s.

5 Az aktív energiatermelésnek két módja van. Első módszer, hogy a napenergiát hőenergiává alakítjuk. A jellegzetes napenergia hasznosító épületeken nagy üvegfelületek néznek déli irányba, melyeket estére hőszigetelő táblákkal fednek. Az üvegezésen keresztül a fény vastag, nagy hőtároló képességű padlóra és falakra esik, melyek külső felületei szintén hőszigeteltek, így hosszú időn át képesek tárolni az elnyelt hőt. A hőenergia „gyűjtése” és tárolása főképp napkollektorokkal történik. Ez az a berendezés, ami elnyeli a napsugárzás energiáját, átalakítja hőenergiává, majd ezt átadja valamilyen hőhordozó közegnek. Magyarországon 2007 augusztusában telepítettek először napkollektort panelházra, miskolci Avas egyik 50 lakásos házára.

6 A napkollektor olyan épületgépészeti berendezés, amely a napenergia felhasználásával közvetlenül állít el ő f ű tésre, vízmelegítésre használható h ő energiát. F ű tésre való alkalmazása az épület megfelel ő h ő szigetelését feltételezi és általában csak tavasszal és ő sszel mint átmeneti, illetve télen mint kisegít ő f ű tés használatos. H ő cserél ő közege jellemz ő en folyadék, de a leveg ő t használó változatai is elterjedtek. A hétköznapi nyelvben gyakran összetévesztik a napelemmel, amely a napsugárzást elektromos energiává alakítja.

7 Az alapvetően napenergia- eredetű, ezért megújulónak tekinthető /víz-körforgás/ vízenergia felhasználása több ezer éves múlttal rendelkezik. A régészeti leletek alapján ismerünk 5000 éves öntözőrendszereket, de a vízkereket (tehát a vízenergia átalakítását mechanikai munkává) már biztosan használták a nagy ókori birodalmak (Egyiptom, Kína, India). Vízimalmokat működtettek a rómaiak és a görögök egyaránt.

8 A világban a vízenergia hasznosításának számos közismert és kevésbé ismert, de alkalmazott és jelenleg is kutatott módszere ismeretes: Vízerőművek - folyami erőmű, duzzasztással vagy anélkül - árapály erőmű, egyutas-kétutas, egymedencés rendszerek - árapály erőmű, összetett medencés - árapály erőmű, víz alatti „szélerőmű"

9 A szélenergia megújuló energiafajta, amelynek termelése környezetvédelmi és költségel ő nyei miatt rohamos ütemben n ő a világban, f ő leg Európában. 2006-ban a széler ő t felhasználó generátorok 74 223 megawatt energiát termeltek világszerte, mely még mindig kevesebb, mint a világ áramfelhasználásának 1%-a. A szélenergia kitermelésének modern formája a szélturbina apátjainak forgási energiáját alakítja át elektromos árammá. Ennél sokkal öregebb technológia a szélmalom, amelyben a szélenergia csak mechanikus szerkezetet m ű ködtetett és fizikai munkát végzett, mint a gabona ő rlés, vagy a vízpumpálás.

10 A Nap Földet elérő energiájának 1-3%-a alakul szélenergiává. Ez 50-100-szor nagyobb mennyiség, mint amennyit a Föld teljes növényvilága konvertál a fotoszintézisen keresztül. E szélenergia jó része nagy magasságokban található, ahol a szél folyamatos sebessége meghaladhatja a 160 kilométer per órát. A súrlódáson keresztül a szélenergia szétoszlik a Föld atmoszférájában és felszínén. A szél abból keletkezik, hogy a Földet forgása következtében egyenetlenül éri a Nap hője. A pólusok kevesebb energiát kapnak, mint az egyenlítői régiók, a szárazföld gyorsabban melegszik fel és hűl le, mint a tengerek. A hőmérsékleti különbségek a földfelszíntől a sztratoszféráig terjedő rétegekben globális légáramlási rendszert tartanak mozgásban.

11


Letölteni ppt "Készítette: Bíró Jennifer. Megújuló energiaforrások: Napenergia (naper ő m ű ) Napelem Napkollektor Vízenergia (vízer ő m ű ) Árapály-energia Hullámenergia."

Hasonló előadás


Google Hirdetések