Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Termikus napenergia hasznosítás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Termikus napenergia hasznosítás"— Előadás másolata:

1 Termikus napenergia hasznosítás
Energiatudatos épülettervezés SÓS ATTILA KZT23R MSE

2 Termikus – hővel kapcsolatos dolgok kifejezésére használatos
Termikus – hővel kapcsolatos dolgok kifejezésére használatos. Például termikus épületburok, amikor egy elvi alapon meghatározott héjazatról beszélünk, aminek a két oldalán különböző hőmérséklet tartományú kölcsönhatásokkal számolhatunk. Napenergia – a Földet a Nap energiája hő és fény formájában éri el. Számos formája van melyet az ősidők óta alkalmazunk. Ide kapcsolódik a napfűtés, a fotovoltaikus berendezések, valamint a naperőművek, a napenergiát felhasználó épületek, de ide sorolható sok más mellett a geotermikus energiaforma is, mely tulajdonképpen a Nap évszázadok, évmilliók alatt felhalmozódott hőjét jelenti Hasznosítás – a tudatosan alkalmazott módszerek segítségével nyert hő felhasználása.

3 Előzmény Horace Bénedict de Saussure
Svájci természetkutató foglalkozott a napsugarak beesési szögének optimális meghatározásával. Heliométer, termométer Egy fekete parafával bélelt ládikába, háromrétegű üveggel lefedve helyezett el. Ily módon zárta ki a külső hőmérséklet befolyásoló hatását és a napsugarak közvetlen hatását ki tudta mutatni. Ezzel bizonyítva az üvegházhatás létét, s további alapot teremtve további napenergia aktív-, és passzív hasznosítására, felhasználására.

4 Passzív szoláris építészet
Alapja: a szoláris energia begyűjtése; a begyűjtött energia egy részének tárolása; a tárolt energia leadása, felhasználása, célba juttatása a megfelelő időben és helyen. Direkt rendszerek Indirekt rendszerek Hibrid rendszerek Passzív rendszerek folyamata: a sugárzás bizonyos hányadának átjutása egy transzparens rétegen elnyelődés opaque felületen vezetéssel bejutás az opaque szerkezetbe azon át vagy abból vissza a fűtendő térbe kerül elnyelő felületről levegő közvetítésével, szabad áramlás révén a fűtendő térbe vagy valamilyen határoló szerkezetbe jutása.

5

6 Aktív szoláris építészet
Alapja: a szoláris energia begyűjtésére; a begyűjtött energia egy részének tárolására; a tárolt energia leadására, felhasználására, célba juttatására a megfelelő időben és helyen. Az aktív hasznosítás főbb elemei Fotovillamos, vagy fotoelektromos hasznosítás. Közismert szóval napelem Fototermikus, vagy hőenergia hasznosítás. Közismert nevén napkollektor. Melyet leggyakrabban használati-melegvíz készítésére, esetleg épületfűtésre (pl. födém, fal temperálás), medencefűtésre, valamint egyéb technológiai melegvíz előállítására alkalmazott.

7 Napkollektor rendszerek választéka

8

9 Napkollektoros rendszer részei
Napkollektor tartószerkezete Szivattyús szerelés egység Tágulási tartály Melegvíz-, és puffertároló Szabályozó Hőcserélő Motoros váltószelep Légtelenítő Fagyálló folyadék Csővezeték Hőszigetelő héj

10 Tágulási tartály


Letölteni ppt "Termikus napenergia hasznosítás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések