Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Napkollektor Kránicz Péter.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Napkollektor Kránicz Péter."— Előadás másolata:

1 Napkollektor Kránicz Péter

2 Mi is az a napkollektor? A napkollektor nem más, mint a Nap fényenergiáját hőenergiává átalakító berendezés, amit legtöbbször víz melegítésére használnak, de előfordul hőcserélő közegként légnemű anyag is. A felmelegített hőátadó közeget fűtésre, vagy használati meleg víz előállításra hasznosíthatjuk, de kiválóan alkalmazható medence fűtésre is.

3 Felhasználásának története
A legegyszerűbb aktív, napenergiát hasznosító rendszer, amelyet már 1890-es évektől használtak az USA-ban, az egy ablak mögé helyezett víztartály volt. Ezt a rendszert 1909-ben szabadalmaztatta William J. Bailey, Kaliforniában. A technológia tökéletesítésével olyan hőszigetelő tartályokat kezdtek el alkalmazni, amelyek akár egész éjszakán át melegen tartották a vizet. William J. Bailey üzletének az 1920-ban felfedezett kaliforniai földgáz-mező hasznosítása vetett véget. Körülbelül 4000 ilyen rendszert tudott eladni.

4 Felhasználásának története
között a Miamiban épült új lakások 80%-ának volt napkollektora. Csak itt mintegy rendszert adtak el. 1950-ben az amerikai napkollektor-ipar az olcsó fosszilis tüzelőanyagok előtérbe kerülése miatt összeomlott. 1973-ban az olajárak emelkedése miatt újra megjelentek a napkollektorok a piacon. Az USA-ban, Japánban, Görögországban és Izraelben egyaránt jelentős a napenergiával történő használati melegvíz-fűtés. Csak az Egyesült Királyságban napkollektoros rendszert helyeztek üzembe 1990-ig.

5 Jelenlegi helyzet Ausztria: 3.000.000 m2 napkollektor
Magyarország: m2 napkollektor ”Ha a Nap benyújtaná a számlát, akkor minden tulajdonunkban lévõ m2 után évi Ft-ot kellene fizetnünk.”

6 Napkollektor felépítése

7 Napkollektor típusok Fényezetlen panelú kollektorok: Uszoda-fűtésre általában ezt a rendszert tartják a legalkalmasabbnak, hiszen a kollektornak mindössze néhány Celsius fokkal kell növelnie a medencébe visszafutó víz hőmérsékletét. A rendszer 0-10°C-os hőmérséklet emelésre képes.

8 Napkollektor típusok Fényezetlen panelú kollektor

9 Napkollektor típusok Sík kollektorok: Világszerte ezek a legelterjedtebb vízmelegítő berendezések. A rendszer hatásfoka a fényezés tökéletességétől függ. Minél jobb a fényezés, annál nagyobb hőmérséklet különbség érhető el az abszorbens és az azt körülvevő légréteg között. A legtöbb abszorbeáló felület fekete festése a beérkező napsugárzás 10%-át visszaveri, így az abszorpciós képesség növelése érdekében a legmegfelelőbb festést kell alkalmazni. Némely szelektív felülettel rendelkező lemez igen magas abszorpciós képességgel bír a fény látható tartományában, és a hosszú hullámhosszúságú infravörös sugárzás kibocsátása is kicsi, így csökkenthető a hőveszteség. 0-50°C-os hőmérséklet emelésre képes ez a fajta kollektor. A síkkollektorok egy másik fajtája nem vizet, hanem levegőt melegít, és térfűtésre hasznosítják.

10 Napkollektor típusok Sík kollektor

11 Napkollektor típusok Vákumcső kollektorok: Ezek a °C-os hőmérséklet emelésre alkalmas kollektorok a leghatékonyabb rendszerek közé tartoznak. Ezen rendszerek esetében az abszorbens egy vékony fémsáv, amely a tubus közepén húzódik végig. Az abszorbens réteg közepén húzódik egy speciális cső, amely az összegyűjtött hőt továbbítja a víztároló felé. A konvekciós hőveszteséget a csőben uralkodó vákum jelentősen lecsökkenti.

12 Napkollektor típusok Vákumcső kollektor

13 Rendszer kialakítása Csak HMV előállítása 1. Napkollektorok
2. Szabályozás 3. Szoláris szerelési egység 4. Tágulási tartály 5. Csõvezeték rendszer 6. Melegvíztároló

14 Rendszer kialakítása HMV és fűtés is

15 Beruházási költségek

16 Megtérülés

17 Beruházási költségek

18 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Napkollektor Kránicz Péter."

Hasonló előadás


Google Hirdetések