Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Szép András. Az elmúlt évszázadban az ember energiaszükségletének kielégítését a legkönnyebben hasznosítható energia-forrásra alapozta, elsősorban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Szép András. Az elmúlt évszázadban az ember energiaszükségletének kielégítését a legkönnyebben hasznosítható energia-forrásra alapozta, elsősorban."— Előadás másolata:

1 Készítette: Szép András

2 Az elmúlt évszázadban az ember energiaszükségletének kielégítését a legkönnyebben hasznosítható energia-forrásra alapozta, elsősorban a kőolajra és a földgázra. Ezek a nyersanyagok azonban hosszútávon nem jelentenek megoldást, mert a készletek ki fognak merülni.

3

4 • A Földet elérő napsugárzás teljesítménye 1,7 x 10 17 W. (170 000 000 000 000 000 W) • A Föld ugyanennyi energiát sugároz ki a világűrbe. • Jó lenne ezt a hatalmas energiafolyamot egy kicsit megcsapolni. • Az emberiség jelenlegi energia-szükséglete mindössze 1,5 x 10 13 W – ez csak egy tízezred része az előbbi napsugárzási teljesítménynek.

5 Hogyan csökkenthetjük a nem-megújuló energia felhasználásunkat ? Hogyan érhetnénk el azt, hogy kevesebb gázra, szénre, kőolajra legyen szükségünk ?

6 • Hőerőgépek segítségével a hőmérséklet különbséget tudjuk kihasználni úgy, hogy hasznos munkát állítunk elő. • Hagyományos hőerőgépek:

7 W= Q*(T 1 -T 2 )/T 1 lehet a hasznos munka A hőerőgép segítségével felhasználható munkát állíthatunk elő. Most be fogunk mutatni egy kísérletet, amelyben a hőmérséklet-különbséget közvetlenül elektromos áram előállítására használjuk fel a termoelektromos jelenséget felhasználva.

8 • A melegebb hőmérsékleten a részecskék nagyobb energiával mozognak, és ezért a hidegebb hőmérsékletű hely felé diffundálnak. • Ha a részecskék töltést is hordoznak, akkor kialakul az áram (Seebeck effektus). Félvezetőből készítenek ilyen eszközöket iparilag, ezeket Peltier elemnek hívják. A Peltier elem elnevezése sajnos nem szerencsés, mert az elem szó itt természetesen nem kémiai áramforrást jelent, hanem építőelemet!

9 A hőt át lehet vinni, át lehet „szivattyúzni” a hidegebb testből a melegebbe egy megfelelő készülékkel, de annak lesz energia fogyasztása. Az ilyen készüléket hívják hőszivattyúnak. Mindannyian láttunk már hőszivattyút:

10 Nézz ük meg mi az előnye! Hagyományosan, ha Q hőt szeretnénk leadni a szobában, akkor ahhoz legalább E=Q elektromos, vagy kémiai energiára van szükségünk (pl. gázfűtés). A hőszivattyú használatakor jóval kevesebb elektromos energiával is ugyanennyi hőt tudunk a szobában leadni. Nézz ük meg mi az előnye! Hagyományosan, ha Q hőt szeretnénk leadni a szobában, akkor ahhoz legalább E=Q elektromos, vagy kémiai energiára van szükségünk (pl. gázfűtés). A hőszivattyú használatakor jóval kevesebb elektromos energiával is ugyanennyi hőt tudunk a szobában leadni. Hogyan működik egy hőszivattyú? A hőszivattyú működési elve hasonlít a hőerőgépekre, de azzal a lényeges különbséggel, hogy fordítva működik –› Az elméletileg lehetséges legjobb esetben Q fűtéshez minimum W= Q*(T 1 -T 2 )/T 1 munkát kell befektetni. Az elméletileg lehetséges legjobb esetben Q fűtéshez minimum W= Q*(T 1 -T 2 )/T 1 munkát kell befektetni.

11 Azt mondtuk, hogy a hőszivattyú egy fordított hőerőgép. Vajon az imént bemutatott Peltier elemet is lehet fordítva működtetni? Az előbb hőmérséklet különbség hatására áramot termelt. Most nézzük meg, hogy ha áramot vezetünk át rajta, akkor lesz-e hőmérséklet különbség! A Peltier elem egy hőszivattyú is egyben.

12

13 A hőforrás szerint lehetnek: • Víz –Víz hőszivattyú tipusok • Föld-víz hőszivattyú tipusok • Levegő-víz hőszivattyú tipusok

14 Olcsóbb fűtés, hűtés! Teljes függetlenség a gáztól! Nincs szükség kéményre! Tökéletes tisztaság!

15 Készítette: Szép András


Letölteni ppt "Készítette: Szép András. Az elmúlt évszázadban az ember energiaszükségletének kielégítését a legkönnyebben hasznosítható energia-forrásra alapozta, elsősorban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések