Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Szabó Nikolett 11.a

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Szabó Nikolett 11.a"— Előadás másolata:

1 Készítette: Szabó Nikolett 11.a
A Napenergia Készítette: Szabó Nikolett 11.a

2 Tartalom jegyzék A Nap Előnyei Hátrányai Napkörforgás
Nap > Földfelszín A Napenergia Hasznosítás

3 A Nap A Nap a Naprendszer központi csillaga. Körülötte kering a Föld, valamint a Naprendszerhez tartozó bolygók, törpebolygók, kisbolygók, üstökösök, stb.. A Földtől körülbelül 150 millió km távolságra van, ami fénysebességgel 8,3 perc. A Nap tartalmazza a Naprendszer anyagának 99,8%-át, átmérője 109 földátmérő. 73,5%-banhidrogénből áll, amely a központjában zajló magfúzió során héliummá alakul. Az ennek során felszabaduló, majd a világűrbe szétsugárzott energia nélkülözhetetlen a legtöbb földi élőlény számára: fénye a növények fotoszintézisét, hője pedig az elviselhető hőmérsékletet biztosítja.

4 Előnyei Ha már egy napenergia hasznosító szerkezet telepítve van, maga az energia "ingyen van". Nem függ beszállítótól, nem vonható embargó alá, csökkenti a más országoktól való energiafüggőséget.

5 Hátrányai A napenergia időbeli eloszlása és intenzitása csak korlátozott mértékben tervezhető előre Megoszlása szezonális (legnagyobb mennyiségben nyáron áll rendelkezésre)

6 Napkörforgás A napenergia a napban lejátszódó magfúziós folyamatok során felszabaduló energia.

7 Nap > Földfelszín A napból a földfelszínre körülbelül MW/m2 energia érkezik. Az energia sűrűség a föld atmoszférájának szélén átlagosan 1367 W/m2. Ez azt jelenti, hogy évenként megközelítőleg 219 milliárd GWh sugárzási energia éri el a földfelszínt, ami 2500-szorosa napjaink teljes energia szükségletének. Hozzávetőleg három óra napsugárzás képes fedezni földünk éves energia szükségletét.

8 A Napenergia Hasznosítása
A napenergia képezi az alapját csaknem valamennyi természeti folyamatnak, beleértve az emberi életet is. Bőséges, tiszta, szabadon hozzáférhető és mindenütt rendelkezésre álló energiát biztosít most, és az elkövetkező évmiliárdok során. A napenergia maximális kiaknázása szükséges lépés ahhoz, hogy biztosíthassuk a fenntartható energiaellátást, megvédjük bolygónkat és az elkövetkező generációk egészségét.

9 NAPENERGIA A NAPUNK AJÁNDÉKA
A megújuló napenergia a fosszilis forrásokkal szemben hosszú távon jelent megoldást az emberiség energiaszükségleteinek kielégítésére, hiszen folytonosan, vagy bizonyos gyakorisággal fordul elő a természetben. A Nap sugárzásából nyerhető napenergia több ezer éve ismerős az emberiségnek. A Nap sugárzó teljesítményének a Földet érő része körülbelül 173 x 1012 kW, amely több ezerszerese az emberiség jelenlegi energiaigényének.

10 Köszönöm Figyelmüket!


Letölteni ppt "Készítette: Szabó Nikolett 11.a"

Hasonló előadás


Google Hirdetések