Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Föld helye és mozgása a Naprendszerben

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Föld helye és mozgása a Naprendszerben"— Előadás másolata:

1 A Föld helye és mozgása a Naprendszerben
Készítette: Welsh Áron 6/a

2 A Föld helye a Naprendszerben
A Föld a Naptól számítva a harmadik bolygó. A Nap körüli pályája közel kör alakú, átlagos naptávolsága 150 millió kilométer. Bolygónk a Nap körül kering, egy keringést 365, nap alatt tesz meg. A keringés iránya nyugatról kelet felé mutat (a Nap szemszögéből nézve), egy a Nap és a Föld északi pólusa felett elhelyezkedő megfigyelő az óramutató járásával ellentétes keringést figyelhetne meg. A Föld pályamenti sebessége 30 km/s, amellyel a csillagos égbolthoz képest közelítőleg 1°-ot halad előre naponta.

3 A Föld tengelyferdesége
A Föld tengelyének ferdesége a keringési síkra bocsátott merőlegeshez képest 23,4°. Ennek következményei az évszakok változása. A tengelyferdeség miatt a földfelszín egy adott pontjának megvilágítottsága állandóan változik az év során, ez pedig periodikus klímaváltozásokat okoz. Az északi féltekén nyár van, amikor az Északi-sarkpont a Nap felé fordul (ugyanekkor tél van a déli féltekén) és tél van, amikor a Déli pólus fordul a Nap felé (és ugyanekkor nyár van a déli félgömbön).

4 A Föld keringése A Föld a saját tengelye körül forgó mozgást végez. Jelenleg, amíg a Föld megkerüli a Napot, addig nagyjából 365,26-szor megfordul saját tengelye körül. A forgás nyugatról kelet felé történik (ha az északi pólus felől néznénk a bolygóra, az óra járásával ellentétes irányú forgását tapasztalnánk). .

5


Letölteni ppt "A Föld helye és mozgása a Naprendszerben"

Hasonló előadás


Google Hirdetések