Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFO RRÁSOK. Másnéven: FOSSZILIS ENERGIAHORDOZÓK M iután kibányásztuk a kőolajat, a földgázt és a szenet csak utána hasznosíthatjuk.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFO RRÁSOK. Másnéven: FOSSZILIS ENERGIAHORDOZÓK M iután kibányásztuk a kőolajat, a földgázt és a szenet csak utána hasznosíthatjuk."— Előadás másolata:

1 NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFO RRÁSOK

2 Másnéven: FOSSZILIS ENERGIAHORDOZÓK M iután kibányásztuk a kőolajat, a földgázt és a szenet csak utána hasznosíthatjuk energiájukat. A kőolajat főleg üzemanyagként hasznosítják, mint pl.: benzin, gázolaj vagy kerozin. A fosszilis tüzelőanyagok energiája égéskor szabadul fel. Ezeket elégethetjük erőművekben, különböző járművek motorjában, vagy akár kályhában is. (1 gramm kőolaj mintegy 45 kJ energiát tartalmaz.) Az égés során keletkező füstgázból a jövőben már nem lesz újra energiahordozó. Ezért tekintjük őket nem megújuló energiaforrásnak.

3 SZÉN Világszerte a bányákból 5 milliárd tonna szenet bányásznak, de ha a barnaszénfogyasztásunkon nem változtatunk, készleteink már csak kb. 170 évre lesznek elegend ő ek. A külszíni bányászat talajsüllyedést, talajeróziót okozhat és veszélyezteti a vízadó rétegeket. A szén bányászata és égetése betegségeket okozhat, és nagymértékben szennyezi a környezetet. Bár égetésével károsítjuk a környezetet, mégis így energiát nyerhetünk. Az elgázosítással nyert éghet ő gáz elégetésével el ő állított villamos energia környezetbarát, de sajnos költséges. Cseppfolyós szénhidrogént is el ő állíthatunk, habár ez iparilag megvalósított eljárás, és nem túl gazdaságos.

4 K Ő OLAJ A világon 2,5 milliárd tonna olajat égetnek évente. Különböző becslések szerint 20-40 éven belül a kőolaj készleteink kimerülnek, és nagy valószínűség szerint már nem találnak újabb lelőhelyeket. Az olajjal szennyezett vizekben madarak, halak ezrei és planktonok tömege pusztul el. A különböző hajóbalesetek, finomítók szivárgása és más hasonló esetek miatt, a kőolaj hatalmas mértékben szennyezi környezetünket. A kőolaj termékei pl.: benzin, petróleum, gázolaj, fűtőolaj…stb., igen jelentősek a fosszilis energiahordozók között. Elsősorban a kéntartalmú kőolajok termékei okozhatnak környezetszennyezést, sőt környezetsavasodást is, ezért megnőtt a kéntelenítő technológiák jelentősége.

5 FÖLDGÁZ A földgáz termelése (és szállítása) robbanásveszélyes és a talajsüllyedés veszélye is fennáll. A szén és a kőolaj felhasználásához képest ez sokkal kevésbé szennyezi a környezetet, bár égetésekor szén-dioxid és nitrogén-oxidok jutnak a levegőbe. Az egyik fő alkotója a metán, ami sajnos előidézi az ózonréteg bomlását és fokozza az üvegházhatást. A földgáz kénmentes energiahordozó. Az éghető gázokat tartalmazó földgáz fontos tüzelőanyag az energiatermelés szempontjából, a vegyipar számára pedig fontos nyersanyag.

6 ÚJ ENERGIAFORRÁSOKAT KELL TALÁLNI! A mai generáció úgy él, hogy mit sem törődik azzal, hogy milyen nagymértékben fogyasztja a nem megújuló energiahordozókat és hogy ezzel mekkora mértékben szennyezi a környezetét. A mai fiatalok valószínűleg már megélik az olajkor végét, és gyerekeink korában fog elfogyni a földgáz. Meg kell találnunk a szén helyettesítőjét is, és a kőolaj helyett is

7 Készítette: Vörös Augusztina Kovácsev Ivona 8.C


Letölteni ppt "NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFO RRÁSOK. Másnéven: FOSSZILIS ENERGIAHORDOZÓK M iután kibányásztuk a kőolajat, a földgázt és a szenet csak utána hasznosíthatjuk."

Hasonló előadás


Google Hirdetések