Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Földgáz Mint energiahordozó.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Földgáz Mint energiahordozó."— Előadás másolata:

1 Földgáz Mint energiahordozó

2 Mi a földgáz? A földgáz a szénhez vagy a kőolajhoz hasonlóan egy fosszilis energiahordozó. A fosszilis energiahordozók olyan szerves anyagok, amelyek évmilliókkal ezelőtt elpusztult élőlényeket átalakító biokémiai és geokémiai folyamatok révén jönnek létre. A földgáz színtelen, szagtalan, a levegőnél könnyebb gáz. Elégetésével jelentős mennyiségű energiát nyerünk. A földgáz égésterméke túlnyomórészt CO2 és víz, ezen túl csak minimális mennyiségű szennyező égésterméket tartalmaz.

3 A földgáz összetétele Metán 97% Etán 0,919% Propán 0,363% Bután 0,162% Szén-dioxid 0,527% Oxigén 0-0,08% Nitrogén 0,936% Nemesgázok nyomelemként

4 A kínaiak már időszámításunk előtt használtak földgázt, melyet bambuszcsöveken vezettek templomaik megvilágítására. Ez volt az első példája a földgáz szervezett kitermelésének és vezetésének.

5 Az újkorban, a XIX. században a földgázt az Amerikai Egyesült Államokban kezdték el alkalmazni fűtési célokra.

6 Nagyobb mértékben 1884. óta alkalmaznak földgázt.

7 A földgáz a szénen kívül az egyetlen elsődleges energiahordozó, melyet közvetlenül használhatunk fel.

8 Más fűtőanyagokhoz viszonyítva jelentősebb a kihasználhatósága, ezért nagy mértékben nő a felhasználása a háztartásokban, fűtésre és hűtésre, a gyártási folyamatokban, hőenergia és villanyáram előállításánál.

9 A földgáz minőségét ronthatja a vízgőz, a kénhidrogén és más kénvegyületek, a nitrogén, a szén-dioxid, valamint a tároló kőzetből távozó, homok és víz formájában jelenlevő szennyeződés. A kitermelt földgázt ezért a lelőhelyről gyűjtővezetékeken meg. keresztül a földgázkezelő rendszerbe juttatják, ahol a minőségétől függően további nemkívánatos összetevőktől tisztítják Ehhez különböző fizikai és vegyi eljárásokat alkalmaznak.

10 A földgázból különítik el a propánt és a butánt,amelyeket palackokban hoznak forgalomba. Ez A PB-gáz néven ismert háztartási fűtőanyag.

11

12

13

14

15 Földgázszállító Zrt.(FGSZ)

16 Földgázszállító Zrt. épülete

17 Földgázszállító Zrt. Ez a társaság tulajdonolja és üzemelteti a Magyarország területét behálózó földgázszállító vezetékrendszert és összehangolja a teljes földgázrendszer működését. A társaság székhelye Siófok. Emellett földgázt szállít Szerbia és Bosznia-Hercegovina részére, valamint átszállítást Románia és Horvátország irányába. A földgázszállítással foglalkozó társaság már 70 éve működik, és rengeteget fejlődik.

18 Központok Siófok Kápolnásnyék Gellénháza Hajdúszoboszló Vecsés
Kecskemét Miskolc

19 Készítette: Bagi Annabella SIOK Beszédes József Általános Iskola 7/b


Letölteni ppt "Földgáz Mint energiahordozó."

Hasonló előadás


Google Hirdetések