Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mint energiahordozó. AA földgáz a szénhez vagy a kőolajhoz hasonlóan egy fosszilis energiahordozó. AA fosszilis energiahordozók olyan szerves anyagok,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mint energiahordozó. AA földgáz a szénhez vagy a kőolajhoz hasonlóan egy fosszilis energiahordozó. AA fosszilis energiahordozók olyan szerves anyagok,"— Előadás másolata:

1 Mint energiahordozó

2 AA földgáz a szénhez vagy a kőolajhoz hasonlóan egy fosszilis energiahordozó. AA fosszilis energiahordozók olyan szerves anyagok, amelyek évmilliókkal ezelőtt elpusztult élőlényeket átalakító biokémiai és geokémiai folyamatok révén jönnek létre. AA földgáz színtelen, szagtalan, a levegőnél könnyebb gáz. EElégetésével jelentős mennyiségű energiát nyerünk.  A földgáz égésterméke túlnyomórészt CO 2 és víz, ezen túl csak minimális mennyiségű szennyező égésterméket tartalmaz.

3

4 A kínaiak már időszámításunk előtt használtak földgázt, melyet bambuszcsöveken vezettek templomaik megvilágítására. Ez volt az első példája a földgáz szervezett kitermelésének és vezetésének.

5 Az újkorban, a XIX. században a földgázt az Amerikai Egyesült Államokban kezdték el alkalmazni fűtési célokra.

6 Nagyobb mértékben 1884. óta alkalmaznak földgázt.

7 A földgáz a szénen kívül az egyetlen elsődleges energiahordozó, melyet közvetlenül használhatunk fel.

8 Más fűtőanyagokhoz viszonyítva jelentősebb a kihasználhatósága, ezért nagy mértékben nő a felhasználása a háztartásokban, fűtésre és hűtésre, a gyártási folyamatokban, hőenergia és villanyáram előállításánál.

9  A földgáz minőségét ronthatja a vízgőz, a kénhidrogén és más kénvegyületek, a nitrogén, a szén-dioxid, valamint a tároló kőzetből távozó, homok és víz formájában jelenlevő szennyeződés.  A kitermelt földgázt ezért a lelőhelyről gyűjtővezetékeken meg. keresztül a földgázkezelő rendszerbe juttatják, ahol a minőségétől függően további nemkívánatos összetevőktől tisztítják  Ehhez különböző fizikai és vegyi eljárásokat alkalmaznak.

10 A földgázból különítik el a propánt és a butánt,amelyeket palackokban hoznak forgalomba. Ez A PB-gáz néven ismert háztartási fűtőanyag.

11

12

13

14

15

16 Földgázszállító Zrt. épülete

17 Földgázszállító Zrt.

18 Központok  Siófok  Kápolnásnyék  Gellénháza  Hajdúszoboszló  Vecsés  Kecskemét  Miskolc

19 Készítette: Bagi Annabella SIOK Beszédes József Általános Iskola 7/b bagi.annabella@gmail.com +36 30 650 3911


Letölteni ppt "Mint energiahordozó. AA földgáz a szénhez vagy a kőolajhoz hasonlóan egy fosszilis energiahordozó. AA fosszilis energiahordozók olyan szerves anyagok,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések