Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egy anyag 3 halmazállapot.. Az életet adó víz A víz szinte az összes él ő lényének nélkülözhetetlen az élethez. A Föld 71%-át borítja víz, ebb ő l csak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egy anyag 3 halmazállapot.. Az életet adó víz A víz szinte az összes él ő lényének nélkülözhetetlen az élethez. A Föld 71%-át borítja víz, ebb ő l csak."— Előadás másolata:

1 Egy anyag 3 halmazállapot.

2 Az életet adó víz A víz szinte az összes él ő lényének nélkülözhetetlen az élethez. A Föld 71%-át borítja víz, ebb ő l csak 2,5% fogyasztható embernek. Megtalálható a Földön folyékony, szilárd és gáz halmazállapotban is.

3 A víz összetétele A víz a hidrogén és oxigén vegyületének összetétele. Forráspontja 100°C fok Olvadáspontja 0°C fok Jellemz ő i: színtelen, szagtalan, átlátszó.

4 A jég A jég a víz szilárd fázisának neve. F ő bb lel ő helyei: Antarktisz, Grönland, Izland A édesvíz készletek nagy része a gleccserekben találhatóak. A globális felmelegedés a jeget olyan szinten felolvaszthatja,hogy a víz elárasztaná a szárazföldek nagy részét.

5 A vízgőz A g ő z olyan légnem ű anyag amely a többi elem párolgása során keletkezik. G ő znek nevezzük ha relatív közel, vagy kritikus állapot alatt van a h ő mérséklete, ez felett nem nevezhet ő gáznak. A víz felforrásához szükséges h ő t párolgásnak, vagy rejtett h ő nek nevezzük.

6 A víz felhasználása F ő ként az élethez szükséges és egyéb gépek m ű ködését segítheti. Áram fejlesztésére alkalmas a vízer ő m ű kben. Jó felhasználás esetén nem károsítja a környezetet és megújuló energiaforrás.

7 A gőz felhasználása A gőzgépek munkavégzéséhez gőzt is használnak fűtésre. A vízgőzt jól lehet használni energiatárolásra. Ritkábban a gőzt épületek fűtésére használják. A gőz segítségével lehet előállítani:hőenergiát elektromos energiát

8 A kék bolygó A Föld az egyetlen olyan ismert bolygó, amely elérhető közelben életet tud nyújtani az embernek. A kék bolygó egy Holddal rendelkezik. A Hold szabályozza az apályokat és a dagályokat a Földtől való távolságával.

9 A víz körforgása A víz az óceánokból és a talapból elpárolog, majd csapadék formájában visszatér a földre.

10 Adatforrások www.wikipedia.hu www.mokkka.hu http://fold1.ftt.uni- miskolc.hu/~foldfj/fizgeol/16jeg.htm http://fold1.ftt.uni- miskolc.hu/~foldfj/fizgeol/16jeg.htm www.google.hu/keptar Készítették: Bereczki Zsolt Papp Gergő Szabó Péter Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Egy anyag 3 halmazállapot.. Az életet adó víz A víz szinte az összes él ő lényének nélkülözhetetlen az élethez. A Föld 71%-át borítja víz, ebb ő l csak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések