Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A megújuló energia Készítette: Végh Renáta 9.c osztály

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A megújuló energia Készítette: Végh Renáta 9.c osztály"— Előadás másolata:

1 A megújuló energia Készítette: Végh Renáta 9.c osztály
Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola

2 Mik is a megújuló energiaforrások?
Azokat a energiaforrásokat tekintjük megújuló energiaforrásoknak, amelyekből energia nyerhető ki emberi beavatkozás nélkül, miközben természetes úton újratermelődik. Jelentőségük, hogy a felhasználásuk közben nem rombolják a környezetet, illetve az emberiség fejlődését nem tartja vissza. A megújuló energiaforrások: a napenergia, a szélenergia, a vízenergia, a biomassza és a geotermikus energia.

3 A Föld energiaforrásai napjainkban
Források:

4 Napenergia A Föld felszínt érő napsugarak hőből és fényből állnak. Az emberiség az ősidő óta különböző módon, egyre fejlettebb technológiákkal használja fel. A hozzá kapcsolódó technológiák, mint a naperőművek, napfűtés vagy a fotovoltaikus berendezések az emberiség előtt álló energiaellátás kérdésének kulcsát jelentik. Források:

5 Napenergia A napfényből nyert energiát két alapvető módja létezik: passzív és aktív energiatermelés. A napenergiát a Naperőművekben alakítják át elektromos árammá. Források:

6 Napenergia Passzív: A passzív felhasználáskor az épület tájolása és az építéshez felhasznált nyersanyag a meghatározóak. A passzív energia főként az átmeneti időszakban felhasználható. Aktív: Az aktív energiatermelésnek két módja van: a napenergia hőenergiává való átalakítása, illetve az ún. fotovoltaikus vagyis napelemek segítségével. Források:

7 Szélenergia A szélenergia felhasználásának legmodernebb formája a szélturbina, amely során a lapát forgási energiáját elektromos energiává alakítják át. Források:

8 Szélenergia Napjainkban a szélturbinákat ipari méretekben gyártják. A nagy csoportokba, szélfarmokba rendezett szélkerekekből nagy mennyiségű energiát képesek előállítani. Szélfarmok: Szárazföldekre és vizekre is telepítik. A legelterjedtebb Európában és az Egyesült Államokban. Források:

9 Szélenergia: Magyarországon
Az első magyar szélturbinák Kulcson és Inotán létesültek. Magyarország fekvéséből adódóan nem alkalmas arra, hogy a jelenlegi árak mellett nyereséggel lehessen üzemeltetni szélfarmokat. A Kárpát-medence észak-nyugati részén már nyereségesen termelhető a szélenergiából elektromos energia. Ezeken a területeken nagy számú szélturbinát üzemeltettnek. Pl.: Vép, Sopronkövesd, Mosonmagyaróvár Források:

10 Vízenergia A napsugarak hatására a tengerekből, tavakból elpárolgó víz a légkörbe jut. Ez csapadék formájában lehullik a magasan (tengerszint felett) fekvő tavakba és víztározókba. A víz gravitációs energiával rendelkezik és a nagyobb víztömegekbe való eljutás során a vízerőművekben mozgási energiát termel, amelyet átalakítanak elektromos energiává. Források:

11 Egy vízerőmű működési rajza.
Vízenergia Egy vízerőmű működési rajza. Források:

12 Vízenergia Előnyei: Csökkenő szén-dioxid kibocsátás
Alacsony fenntartási költségek Rugalmas felhasználás Hátrányai: Ökoszisztéma károsodása Erdős területek elárasztása Esetleges eliszaposodás Források:

13 Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjét használja fel. A Föld belsejében a hőmérséklet kilométerenként 30°C-kal nő. Ez az energia részben a Föld kialakulásának, részben a benne lezajló radioaktív anyagok bomlásának terméke. Korlátlan, folytonos energiaforrás. Előnyei: Nem szennyezi a környezetet Viszonylag olcsó Források:

14 Kitermelése Termálkúton keresztül a forró víz a felszínre tör
Ezt gáztalanítják, ülepítik, sótartalmának egy részét elveszik A lehűlt vizet valamilyen vízgyűjtőbe vezetik A felhasználása után a kihűlt vizet visszasajtolják a fölkéregbe Források:

15 Geotermikus energia Ha a visszajutatás nem történne meg:
A víznyomás csökkenést kompresszorral lehet növelni -> nem gazdaságos. A forrás kiapadhat Források:

16 Biomassza A biomassza kifejezést minden földi szerves anyagra.
Energiatermelés értjük szempontjából az energetikailag, növényi és állati hulladékok hasznosítható növények, melléktermékek tartoznak ide. Három csoportra bonjuk: Források:

17 Tüzelhető biomassza A tüzelhető biomasszák viszonylag alacsony nedvességtartalmúak, épp ezért magas a fűtőértékük. Fontos követelmény, hogy ne szennyezzék a levegőt nagymértéken és ne roncsolják a kazánt és a fűtőberendezést. A legjellemzőbb tüzelt biomassza-formák: tűzifa apríték Pl.: szalma, energiafű, pellet Források:

18 Szalma Pellet Energiafű
Források:

19 Elgázosítható biomassza
A biológiailag elgázosítható biomassza általában nagy nedvességtartalmú növényi vagy állati hulladékból áll. Pl.: zöld növények, trágya, állati szennyvíziszap stb. Ezt elgázosító kazánban végzik, amelyben ú.n. generátorgáz keletkezik. Az erre a célra használható biomasszákat lásd a „Tüzelhető biomassza” című dián. Források:

20 Trágya Zöld növények Források:

21 Gépjármű-üzemanyagként hasznosítható biomassza
Dízel esetén olyan olajtartalmú növények, amelyből az olaj kisajtolható és egyszerű vegyszeres kezelés után a dízel olajhoz hasonló anyag készíthető. (pl.: repce, oliva) Benzin esetén magas keményítőtartalmú (búza, kukorica), magas cukortartalmú (cukorrépa, cukornád) vagy magas cellulóztartalmú (fa nád, szalma) növények, amelyekből etanol gyártható. Források:

22 Etanol Etanol képlete Dízel
Benzin Dízel Források:

23 Emlékszel rá? Ellenőrző kérdések
Miért jelentősek a megújuló energiaforrások? Mik is azok a megújuló energiaforrások? Milyen két módja van a napenergia felhasználásának? Mondj néhány szót róluk! Hogy nevezzük a nagy csoportokba felállított szélturbinákat? Fogalmazd meg saját szavaiddal! Hogyan jut el a víz az erőművekbe és ezek milyen hatással van a környezetre? Hogyan használják fel a Föld belső hőjét? Nevezd meg a biomassza felhasználás módszereit!


Letölteni ppt "A megújuló energia Készítette: Végh Renáta 9.c osztály"

Hasonló előadás


Google Hirdetések