Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tantárgy: Energia gazdálkodás Készítette: Bratu Gréta

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tantárgy: Energia gazdálkodás Készítette: Bratu Gréta"— Előadás másolata:

1 Tantárgy: Energia gazdálkodás Készítette: Bratu Gréta
Szélenergia Tantárgy: Energia gazdálkodás Készítette: Bratu Gréta

2 A szélenergia egy megújuló energiafajta, amely környezetvédelmi szempontból egyre jobban előtérbe kerül, főleg Európában.

3 2006-ban a szélerőt felhasználó generátorok 74 223 megawatt energiát termeltek világszerte, mely még mindig kevesebb, mint a világ áramfelhasználásának 1%-a.

4 A szélenergia termelési módja a szélturbina, melynek lapátjainak forgási energiáját alakítják át elektromos árammá. Ennél sokkal öregebb technológia a szélmalom, amelyben a szélenergia csak mechanikus szerkezetet működtetett és fizikai munkát végzett, mint a gabonaőrlés, vagy a vízpumpálás.

5 A szélturbinákat ma már ipari méretekben, nagy csoportokban is felhasználják szélfarmjaikon a nagy áramtermelők.

6 Történeti áttekintés A szél mozgási energiáját évezredek óta használják például a vitorla segítségével, de az építészetben is hasonlóan régóta alkalmazzák különböző szellőzőrendszerek működtetésére. Az első, szél által hajtott gép, Herón szélkereke az 1. századból. A szél energiáját használták a középkorból ismert szélmalmok is, melyek a 9. században jelentek meg a mai Irán területén. A szél energiáját elektromosság termelésére a 19. század végén kezdték használni.

7 Gazdaságossága Az utóbbi években jelentősen csökkent a szélenergia előállításának ára, de még nem olcsóbb, mint a más módokon előállított áram ára. A szélenergia néhány helyen már most is fontos szerepet játszik az áramtermelésben. Például a német Schleswig-Holstein tartomány áramának 40%-át, míg Dánia áramának 20%-a származik szélenergiából.

8 Európa és Magyarország
Európa legtöbb országában és az Európai Unióban a megújuló energiafajták, köztük főképp a szélenergia hasznosítását kiemelt feladatnak tekintik. Általában Magyarország adottságait nem tekintik jónak ehhez az iparághoz, mivel az átlag szélsebességek viszonylag alacsonyak. Szélerőmű működik pl. Kulcson, Újrónafőn, Vépen és Szápáron.

9 Teljes szélenergia kapacitás (MW, év végi adat)

10 Az indiai Suzlon Energy a világ legnagyobb szélturbina gyártója.

11 Köszönöm a figyelmet! Források: http://www.suzlon.com/


Letölteni ppt "Tantárgy: Energia gazdálkodás Készítette: Bratu Gréta"

Hasonló előadás


Google Hirdetések