Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elektromos mező jellemzése Elektromos erőtér. Az elektromos kölcsönhatáshoz nem kell a testeknek érintkezniük. Akkor is létrejönnek, ha légüres térben.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elektromos mező jellemzése Elektromos erőtér. Az elektromos kölcsönhatáshoz nem kell a testeknek érintkezniük. Akkor is létrejönnek, ha légüres térben."— Előadás másolata:

1 Elektromos mező jellemzése Elektromos erőtér

2 Az elektromos kölcsönhatáshoz nem kell a testeknek érintkezniük. Akkor is létrejönnek, ha légüres térben végezzük el a kísérletet. Az elektromos töltéssel rendelkező testek nem közvetlenül hatnak egymásra, hanem az elektromos mező vagy más néven elektromos erőtér közvetítésével.

3 Elektromos mező • Létezése: 19. sz. Faraday • Az anyag létező nagyon finom eloszlású, nem atomi felépítésű formája. • Jelenléte csak a belehelyezett elektromos próbatöltésre ható erő következtében figyelhető meg.

4 Az elektromos térerősség (E) A B FAFA FBFB q próbatöltés F A, F B : Coulomb-erők Elektromosan feltöltött test EAEA EBEB

5 Az elektromos térerősség Az elektromos mezőt valamely pontjába a próbatöltésre ható erő (F) és a próbatöltés (q) hányadosával jellemezzük. Ennek a hányadosnak a neve: elektromos térerősség, vektormennyiség! Jele: E, iránya: Coulomb-erő iránya Kiszámítása: E= Mértékegysége: F q N C

6 Egy Q pontszerű töltés elektromos mezeje q F EQEQ Q A q próbatöltésre ható Coulomb erő r r- két töltés távolsága

7 Feladat • Egy kis golyónak 10 -7 töltést adunk. Mekkora lesz a térerősség nagysága golyó felett 30 cm magasságban?

8 Elektromos mező szemléltetése erővonalakkal Erővonalak tulajdonságai: 1.Az erővonalakhoz húzott érintő megadja a térerősség irányát. 2. Az erővonalak sűrűsége megadja a térerősség nagyságát. Például: pontszerű pozitív töltés elektromos mezeje:

9 Pontszerű negatív töltés elektromos mezeje Inhomogén elektromos tér: a tér minden pontjában a térerősség nagysága különböző.

10 Két feltöltött fémlemez közti elektromos mező Homogén elektromos tér: a tér minden pontjában a térerősség nagysága ugyanakkora.

11

12 Elektroszmog Negatív hatás

13 Elektromos mező munkája Az elektromos mező a benne lévő töltésekre erőt fejt ki. Ha a töltés elmozdul, akkor az elektromos mező munkát végez a töltésen. W=F*s*cos 

14 W AB =W AC +W CB E C B A q  F A mező munkája független az úttól, csak a két pont helyzetétől függ.

15 Tapasztalat Két pont között elmozduló próbatöltésen a mező munkájának és a próbatöltésnek a hányadosa állandó. • Független a próbatöltéstől, ezért a két pont közötti elektromos mező jellemzésére alkalmas. • A hányados neve elektromos feszültség. Jele: U Mértékegysége: V (Volt)= J/C

16 Feszültség jellemzői • Előjeles mennyiség. • Az U AB feszültség pozitív, ha a próbatöltés az A- ból B-be a térerősség irányába halad.

17 1 Volt feszültség • 1 Volt a feszültség az elektromos mező két pontja között, ha a mező 1 C töltést 1 J munkával visz át egyik pontból a másikba.

18 Homogén mező feszültsége Két pont közti feszültség homogén mezőben U=E*d*cos 

19 Potenciál • Gyakran egy közös O ponthoz viszonyítva adják meg a feszültséget. Ilyenkor: U AO =U A • A közös ponthoz viszonyított feszültség neve: potenciál. • A potenciál pontonként jellemzi a mezőt. • A feszültség két pont potenciáljának a különbsége.


Letölteni ppt "Elektromos mező jellemzése Elektromos erőtér. Az elektromos kölcsönhatáshoz nem kell a testeknek érintkezniük. Akkor is létrejönnek, ha légüres térben."

Hasonló előadás


Google Hirdetések