Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egyenáram Áramköri alaptörvények. Az egyszerű áramkör részei: - áramforrás, - fogyasztó, - kapcsoló, - összekötő vezeték.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egyenáram Áramköri alaptörvények. Az egyszerű áramkör részei: - áramforrás, - fogyasztó, - kapcsoló, - összekötő vezeték."— Előadás másolata:

1 Egyenáram Áramköri alaptörvények

2 Az egyszerű áramkör részei: - áramforrás, - fogyasztó, - kapcsoló, - összekötő vezeték.

3 Egyszerű nyitott áramkör Kapcsoló Áramforrás Fogyasztó Összekötő vezeték - +

4 Zárt áramkör Működő fogyasztó Áramló töltések - +

5 Az elektromos áram iránya: + _ I t echnikai I fizikai

6 Az elektromos áram iránya: Az áram irányát - megállapodás szerint - az áramforrás „+” pozitív sarkától a „-” negatív sark felé folyónak vették még a „szabadon” mozgó elektronok áramlásának felismerése előtt. Ez a technikai áramirány és ezt fogjuk mi is alkalmazni. A fizikai áramirány, az elektronok áramlásának iránya, ezzel éppen ellentétes.

7 Elektromos áram A töltések meghatározott irányú rendezett áramlása. Jellemzése : áramerősséggel.

8 Áramerősség Definíciója: A vezető teljes keresztmetszetén egy másodperc alatt átáramlott töltések száma. Jele: I Mértékegysége: (A) Amper, 1A=1C/s Kiszámítása:

9 Egyenáram Időben állandó áramerősség esetén egyenáramról (stacionárius áramról) beszélünk. Egyenáram Váltakozó áram I t I t

10 Ampermérő Az áramerősség mérésére szolgál. Áramköri jele: Az áramkörbe soros kapcsolással kell bekötni. A

11 Áramforrás Az elektromos áramot az áramforrás elektromos mezője hozza létre. A két pont között a mező erősségét a pontok közti U feszültséggel jellemezzük.

12 Fogyasztó, ellenállás 1.A fogyasztó esetén az energia átalakító szerepet hangsúlyozzuk. 2.Az atomok hő mozgása miatt azonban az elektronok mozgása nem akadálymentes. Az elektromos áram számára minden vezető ellenállást jelent, amit a töltéshordozók a feszültség hatására küzdenek le. Ezt elektromos ellenállásnak nevezzük.

13 Ohm törvény Egy vezetőn átfolyó áram erőssége egyenesen arányos a vezetőn eső feszültséggel. A két mennyiség hányadosa állandó. Hányados neve: Ellenállás, Jele: R Mértékegysége: Ω (Ohm)

14 1 Ohm 1 Ohm az ellenállása annak a vezetőnek, amelyen 1 V feszültség hatására 1 A erősségű áram folyik.


Letölteni ppt "Egyenáram Áramköri alaptörvények. Az egyszerű áramkör részei: - áramforrás, - fogyasztó, - kapcsoló, - összekötő vezeték."

Hasonló előadás


Google Hirdetések