Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elektromos ellenállás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elektromos ellenállás"— Előadás másolata:

1 Elektromos ellenállás

2 Az elektromos ellenállás azt mutatja meg, hogy a vezetőben mennyire szabadon, könnyen mozognak az elektronok.

3 Fogyasztó ellenállása
Minél több zsebtelepre kötjük (nagyobb feszültségre) az izzót, annál erősebben világít, azaz annál nagyobb áram folyik rajta keresztül.

4 Fogyasztó ellenállása
Ha növeljük az áramkörben a feszültséget, akkor nőni fog a mért áramerősség is, ha csökkentjük a feszültséget, akkor csökken a mért áramerősség is.

5 Fogyasztó ellenállása A két mennyiség között egyenes arányosság van.
Mért feszültség és áramerősség táblázatba foglalva: Mit veszünk észre a két mennyiség között? A két mennyiség között egyenes arányosság van.

6 Fogyasztó ellenállása
A mért feszültséget és áramerősséget ábrázolva tapasztalható az egyenes arányosság, mivel a grafikonja egy origóból kiinduló egyenes.

7 Ohm törvénye Egy vezetőn átfolyó áram erőssége egyenesen arányos a fogyasztó kivezetései között mért feszültséggel. Ez az OHM törvénye. A feszültség és az áramerősség hányadosa állandó. Ez a hányados az ellenállás.

8 Elektromos ellenállás
Jele: R Mértékegysége: Ω (Ohm) Kiszámítása: ellenállás = feszültség / áramerősség

9 1 Ohm 1 Ohm az ellenállása annak a vezetőnek, amelyen 1 V feszültség hatására 1 A erősségű áram folyik. 1 Ω =1000mΩ kΩ = 1000 Ω

10 Georg Simon Ohm

11 Töltsd ki a táblázatot!

12 Töltsd ki a táblázatot!

13 Az OHM törvény három alakja

14 Töltsd ki a táblázatot!

15 Töltsd ki a táblázatot!

16 Töltsd ki a táblázatot!

17 Töltsd ki a táblázatot!

18 Vezetékek ellenállása
Vezeték ellenállása függ: -a vezeték hosszától ( l , m (méter) ) -a vezeték keresztmetszetétől ( A, mm2) -fajlagos ellenállás (ρ, ) (fajlagos ellenállás: Anyagi minőség jellemzője)

19 Fajlagos ellenállás Minél kisebb a fajlagos ellenállás értéke, annál jobban vezet a vezető. Az ezüst vezetőképessége jobb, mint az aranyé. Csak az arany nem oxidálódik, ezért alkalmasabb csatlakozófelületek kialakítására, mint az ezüst. Az ón (forrasztó ón) a rézhez képest viszonylag rosszul vezet. Tehát a rézhuzal végét nem szabad ónozni, ha csatlakozásra szolgál. Anyag Fajlagos ellenállás            Ezüst 0,016 Réz 0,018 Arany 0,022 Alumínium 0,027 Vas 0,100 Cink 0,115 Ólom 0,208

20 Vezetékek ellenállása
Jele: R Mértékegysége: Ω (Ohm) Kiszámítása:

21 Az ellenállás elektromos alkatrész VAGY fizikai mennyiség

22

23 Számítsd ki! Mekkora ez ellenállása a 150 méter hosszú, 2 mm átmérőjű rézhuzalnak? Mekkora áramerősség folyik a huzalon keresztül, ha a végeire 4,5 V feszültséget kapcsolunk? A réz fajlagos ellenállása 0,0175 Ωmm2/m.

24 Számítsd ki! Mekkora ez ellenállása a 1000 méter hosszú, 3 mm átmérőjű alumíniumhuzalnak? Mekkora áramerősség folyik a huzalon keresztül, ha a végeire 9 V feszültséget kapcsolunk? Az alumínium fajlagos ellenállása 0,027 Ωmm2/m.


Letölteni ppt "Elektromos ellenállás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések