Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MOZGÁSÁLLAPOT-VÁLTOZÁS TEHETETLENSÉG, TÖMEG. A mozgásállapot-változás Ha a vezető rálép a gázra, akkor a kocsi sebessége nő, azaz gyorsul. Ha a fékre.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MOZGÁSÁLLAPOT-VÁLTOZÁS TEHETETLENSÉG, TÖMEG. A mozgásállapot-változás Ha a vezető rálép a gázra, akkor a kocsi sebessége nő, azaz gyorsul. Ha a fékre."— Előadás másolata:

1 MOZGÁSÁLLAPOT-VÁLTOZÁS TEHETETLENSÉG, TÖMEG

2 A mozgásállapot-változás Ha a vezető rálép a gázra, akkor a kocsi sebessége nő, azaz gyorsul. Ha a fékre lép, akkor viszont csökken a sebessége, azaz lassul. Tehát a sebesség nagysága változik.

3 A mozgásállapot-változás Ha az autó kanyarodik, érezzük a kocsiban ülve, valami változott a mozgás közben, jobbra vagy balra dőlünk. Kanyarodás közben megváltozott a mozgás iránya.

4 Ha egy autónak megváltozik a sebességének nagysága vagy a mozgás iránya, akkor azt mondjuk, hogy megváltozott a mozgásállapota. A mozgásállapot-változás

5 Ha egy autónak megváltozik a ……………. nagysága vagy a mozgás ………., akkor azt mondjuk, hogy megváltozott a ……………….. A mozgásállapot-változás sebességének iránya mozgásállapota

6 Buszon

7 Autóban Miért használunk biztonsági övet?

8 Portörlő rongy Kirázom a portörlőt. Miért „jön” ki belőle a por?

9 Alma szedés Miért esik le a gyümölcs a fáról, ha rázom a faágat?

10 Ablak Miért törik be az ablaküveg ha becsapódik az ablak?

11 Bungee jumping A drótkötél szakítószilárdsága sokkal nagyobb, mint a gumikötélé. Miért ugranak mégis gumikötélre és nem drótkötélre kötve?

12 A mozgásállapot-változás Minden test ellenállást fejt ki azzal a hatással szemben, amelyik a mozgásállapotát igyekszik megváltoztatni, ez a testek tehetetlensége. Az egyik testnek könnyebb, a másiknak nehezebb megváltoztatni a mozgásállapotát.

13 Melyik testnek nehezebb megváltoztatni a mozgásállapotát?

14 Tehetetlenség Amelyik testnek nehezebb megváltoztatni a mozgásállapotát, annak a testnek nagyobb a tehetetlensége, és ezáltal nagyobb a tömege.

15 Newton I. törvénye Tehetetlenség törvénye Minden test nyugalomban marad vagy egyenes pályán egyenletesen mozog mindaddig, amíg környezete meg nem változtatja mozgásállapotát.

16 Tehetetlenség törvénye Addig marad nyugalomban fémgolyó, amíg egy test mozgásállapot-változásra nem kényszeríti.

17 A tömeg A testeket sorba lehet rakni tehetetlenségük szerint - össze lehet őket hasonlítani mozgásállapot-változásuk szerint. A testek tehetetlenségének mértékét jellemző fizikai mennyiség a tömeg.

18 A tömeg Jele: m Mértékegység: kg (kilogramm) Más mértékegység: g, dkg, q, t….

19 1kg = az 1 dm³ 4°C-os víz tömegével A tömeg

20

21 Platina-irídium ötvözetből készült, 39 mm magasságú és átmérőjű henger tömege.


Letölteni ppt "MOZGÁSÁLLAPOT-VÁLTOZÁS TEHETETLENSÉG, TÖMEG. A mozgásállapot-változás Ha a vezető rálép a gázra, akkor a kocsi sebessége nő, azaz gyorsul. Ha a fékre."

Hasonló előadás


Google Hirdetések