Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A tömeg A tehetetlenség mértéke. A Tehetetlenség A testek mozgásállapotának változását mindig más test vagy mező okozza. Fontos, hogy a változást okozó.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A tömeg A tehetetlenség mértéke. A Tehetetlenség A testek mozgásállapotának változását mindig más test vagy mező okozza. Fontos, hogy a változást okozó."— Előadás másolata:

1 A tömeg A tehetetlenség mértéke

2 A Tehetetlenség A testek mozgásállapotának változását mindig más test vagy mező okozza. Fontos, hogy a változást okozó testnek vagy mezőnek kölcsönhatásban kell lennie a testtel. Kölcsönhatás nélkül nincs változás !!!! A test önmagában TEHETETLEN.

3 Sir Isaac Newton Angol matematikus, fizikus és csillagász A mechanika alaptörvényeinek felfedezője és a matematikai analízis egyik megalapozója. 1642 - 1727

4 Newton I. törvénye A Tehetetlenség törvénye Minden test nyugalomban marad vagy megtartja egyenes vonalú egyenletes mozgását mindaddig, amíg más test vagy mező ennek megváltoztatására nem kényszeríti.

5 Igaz-e a tehetetlenség törvénye? •Igaz-e az, hogy egy test mozgásállapotát csak egy másik test vagy erő tudja megváltoztatni ? Persze, hogy igaz !!! A palacsinta csak akkor fog Elmozdulni a tányérról, ha valaki elmozdítja onnan.

6 •Mi történik ha te állsz a buszon és az elindul ? •Mi történik akkor ha a busz kanyarodik ? •Mi történik ha a busz hirtelen lefékez ? Tehetetlen vagy ! Ha nem kapaszkodsz azaz nem tartod meg az állapotodat, akkor az meg fog változni vagyis elesel.

7 Az egyik testnek könnyebb, a másiknak nehezebb megváltoztatni a mozgásállapotát. Úgy tűnik, hogy az egyik test tehetetlenebb, mint a másik. Mitől függ egy test tehetetlensége ? A tehetetlenség mértékétől. Ez pedig nem más, mint a TÖMEG.

8 A testek tehetetlenségének mértékét jellemző fizikai mennyiség a TÖMEG. Jele: m Mértékegysége : 1 kg (SI) A tömeg alap mértékegység, mivel nem származtatjuk semmiből. Az 1 kg-os platina- irridium ötvözet etalon Sevré-ben (F) van a Mérésügyi Hivatalban.

9

10

11 Összefoglalás - A testek mozgásállapotának változását mindig más test vagy mező okozza. -Newton I. törvénye: A tehetetlenség törvénye Minden test nyugalomban marad vagy megtartja egyenes vonalú egyenletes mozgását mindaddig, amíg más test vagy mező ennek Megváltoztatására nem kényszeríti. - Az egyik test tehetetlenebb, mint a másik vagyis különbözik a tömegük. Amelyik tehetetlenebb annak nehezebb megváltoztatni a mozgásállapotát. -A tehetetlenség mértéke a TÖMEG. -Jele: m -Mértékegysége: kg


Letölteni ppt "A tömeg A tehetetlenség mértéke. A Tehetetlenség A testek mozgásállapotának változását mindig más test vagy mező okozza. Fontos, hogy a változást okozó."

Hasonló előadás


Google Hirdetések