Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mozgások1 Fizika 2. Mozgások. Mozgások2 Egyenes vonalú egyenletes mozgás A mozgás során a sebesség állandó, azaz.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mozgások1 Fizika 2. Mozgások. Mozgások2 Egyenes vonalú egyenletes mozgás A mozgás során a sebesség állandó, azaz."— Előadás másolata:

1 Mozgások1 Fizika 2. Mozgások

2 Mozgások2 Egyenes vonalú egyenletes mozgás A mozgás során a sebesség állandó, azaz

3 Mozgások3 Egyenes vonalú egyenletes mozgás t s s0s0s0s0

4 Mozgások4 Változó mozgás Ha a sebesség nem állandó, akkor változó mozgásról beszélünk. A sebesség változásának jellemzője a gyorsulás. A gyorsulás definíciója: Változhat a sebesség nagysága és iránya egyaránt.

5 Mozgások5 Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás A mozgás során a gyorsulás állandó, azaz

6 Mozgások6 Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás

7 Mozgások7 t v v0v0v0v0 Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás A sebesség-idő függvény, ha van kezdősebesség. A görbe lineáris.

8 Mozgások8 Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás t s s0s0s0s0 Az út-idő függvény, ha van kezdősebesség és a mozgás nem a nullapontból indul.

9 Mozgások9 Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás A levezetések eredménye szerint és Ha a t = 0 időpontban a sebesség nulla, a mozgást pedig az s = 0 ponttól követjük, akkor és

10 Mozgások10 t v Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás A sebesség-idő függvény, ha nincs kezdősebesség. Az összefüggés egyenes arányosság.

11 Mozgások11 t s Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás Az út-idő függvény, ha nincs kezdősebesség. A görbe origó csúcspontú parabola.

12 Mozgások12 A mozgásokat létrehozó erők Newton második törvénye: Értelmezés: - a gyorsulás egyenesen arányos az őt létrehozó erővel - gyorsulás csak erő hatására jöhet létre - ha nem hat erő egy testre, akkor az nem fog gyorsulni (természetesen lassulni sem) - ha egy test nem gyorsul, akkor a rá ható erők eredője nulla - az eredő erő és a gyorsulás mindig egyező irányú (szorzás skalárral) Tehát: - egyenes vonalú egyenletes mozgás fenntartásához nincs szükség erőre

13 Mozgások13 Egyenletes körmozgás Definíció: ha egy pontszerű test körpályán mozog úgy, hogy a kör középpontjából a testhez húzott helyvektor elfordulásának sebessége (a szögsebesség) állandó, akkor egyenletes körmozgást végez. Mennyiségek:  : szögelfordulás,  : szögsebesség A definíció szerint Ebből

14 Mozgások14 Egyenletes körmozgás A sebesség vektor, komponensei: és A deriválásokat elvégezve: és A sebesség nagysága:

15 Mozgások15 Egyenletes körmozgás A test gyorsul, mivel változik a sebesség iránya. A gyorsulás is vektor, komponensei: Nagysága:

16 Mozgások16 Egyenletes körmozgás A gyorsulás iránya: számítsuk ki a sebesség és a gyorsulás vektora által bezárt szöget!

17 Mozgások17 Egyenletes körmozgás További mennyiségek: Egy teljes kör megtételéhez szükséges idő a periódusidő, T. Kiszámítása: Reciproka a másodpercenként megtett körök száma, a frekvencia, f. A sebesség pontos neve kerületi sebesség, a gyorsulásé centripetális gyorsulás.

18 Mozgások18 Egyenletes körmozgás A gyorsulást létrehozó erő a centripetális erő, vektora mindig a középpontba mutat. Ez tartja körpályán a testet. Nagysága: Az erő által végzett munka: Tehát az egyenletes körmozgás nem igényel munkavégzést, azaz energiabefektetést. A mozgás energiája: állandó.


Letölteni ppt "Mozgások1 Fizika 2. Mozgások. Mozgások2 Egyenes vonalú egyenletes mozgás A mozgás során a sebesség állandó, azaz."

Hasonló előadás


Google Hirdetések