Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

II. Fejezet A testek mozgása Összefoglalás. A testek helye, helyzete és mozgása viszonylagos, relatív.  Mit nevezünk vonatkoztatási rendszernek?  Az.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "II. Fejezet A testek mozgása Összefoglalás. A testek helye, helyzete és mozgása viszonylagos, relatív.  Mit nevezünk vonatkoztatási rendszernek?  Az."— Előadás másolata:

1 II. Fejezet A testek mozgása Összefoglalás

2 A testek helye, helyzete és mozgása viszonylagos, relatív.  Mit nevezünk vonatkoztatási rendszernek?  Az a test, amelyhez viszonyítva megadjuk a többi test helyét és mozgását.

3 A testek helye, helyzete és mozgása viszonylagos, relatív.  Hogyan írjuk le egy test helyét, mozgását egy vonatkoztatási rendszerben?  Minek a segítségével írjuk le?  A vonatkoztatási rendszerhez rögzített koordináta- rendszerben a testek helye és mozgása mennyiségekkel pontosan megadható. TK. 27.oldal 27.1. kép

4 Pálya – Út – Elmozdulás  Mi a különbség a pálya, az út és az elmozdulás között?  A pálya az a vonal, amelyen a test mozgása közben végighaladhat.

5 Pálya – Út – Elmozdulás  Az út, a pálya azon részének hossza, amelyet adott időtartam alatt a test megtesz.  Mi az út jele?  Az út jele: s

6 Pálya – Út – Elmozdulás  Az elmozdulás, a mozgás kezdőpontja és végpontja közötti távolság.

7 Milyen mozgásokról tanultunk?  Egyenes vonalú egyenletes mozgás  Változó mozgás  Egyenletesen változó mozgás  Milyen különbségek vannak a fenti mozgások között? Sorolj fel néhányat!

8 Egyenes vonalú egyenletes mozgás  Az olyan mozgást, ahol a test egyenlő idők alatt egyenlő utakat tesz meg – bármilyen kicsik vagy nagyok is ezek az egyenlő időtartamok -, egyenletes mozgásnak nevezzük.

9 Változó mozgás  Ha a mozgás során a sebesség iránya, nagysága változik, változó mozgásról beszélünk.  A test sebességét az átlagsebességével és a pillanatnyi sebességgel jellemezhetjük.

10 Egyenletesen változó mozgás  Ha egy test sebessége egyenlő időközönként ugyanannyival változik (bármekkorák is ezek az egyenlő időközök), akkor a test mozgása egyenletesen változó mozgás.  Ha a gyorsulás nagysága állandó, a mozgás egyenletesen változó mozgás.  Egyenletesen változó mozgásnál a gyorsulás megmutatja, hogy mekkora a test egységnyi idő alatt bekövetkező sebességváltozása.

11 Sebesség  A mozgást jellemző egyik mennyiség.  Jele: v  Mértékegységei:  Ha a sebesség nagysága állandó, akkor a mozgás egyenletes.  Egyenletes mozgásnál a sebesség megmutatja, hogy mekkora a test által az időegység alatt megtett út:

12 Sebesség - Feladat  Gedeon biciklizik és 4 m-t tesz meg 2 másodperc alatt. Mennyi a sebessége Gedeonnak?  Gedeon újra biciklire ül a kilométeróráján azt látja, hogy a sebesség, eközben 4 másodperc telt el. Hány métert tett meg eközben?  8 métert biciklizett már megint Gedeon sebességgel. Mennyi ideig tartott ez a biciklizés?

13 Gyorsulás  A gyorsulás az a mennyiség, amely megmutatja, hogy mekkora az egyenletesen változó mozgást végző test egységnyi idő alatt bekövetkező sebességváltozása.  Gyorsulás jele: a  Mértékegysége:

14 Szabadesés  A testek olyan esését, amelynél csak a gravitációs mező hatása érvényes, minden más hatás elhanyagolható, szabadesésnek nevezzük.  A szabadesés egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás, melynél a test sebesságe másodpercenként -mal nő.

15 Jó tanulást kívánok!  Olvasd el a második fejezetet!  Válaszold meg a kérdéseket!  Gondolkozz!  Kérdezz!


Letölteni ppt "II. Fejezet A testek mozgása Összefoglalás. A testek helye, helyzete és mozgása viszonylagos, relatív.  Mit nevezünk vonatkoztatási rendszernek?  Az."

Hasonló előadás


Google Hirdetések